Titol

Evolució Històrica dels Sistemes Operatius

  • Dècada dels 40

    Dècada dels 40
    Els programadors interactuaven directament amb el maquinari de les computadores treballant en llenguatge màquina (és a dir, en binari, 0 i 1s).
  • L'ordinador Z3

    L'ordinador Z3
    L'ordinador Z3, creat per Konrad Zuse en 1941, va ser la primera màquina programable i completament automàtica, característiques que defineixen un ordinador.
  • Colossus

    Colossus
    Les màquines Colossus van ser els primers dispositius calculadors electrònics usats pels britànics per llegir les comunicacions xifrades alemanyes durant la Segona Guerra Mundial . Colossus va ser un dels primers computadors digitals. Desenvolupador: Alan Turing.
  • ENIAC

    ENIAC
    El projecte ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) es va crear l'any 1943 pels nord-americans John William Mauchly i John Presper Eckert, amb el propòsit de resoldre els problemes de balística de l'exèrcit dels Estats Units; però no es va acabar de construir la màquina fins al 1946.
  • Dècada dels 50

    Dècada dels 50
  • BATCH

    A principis dels anys 50 amb l'objectiu de facilitar la interacció entre persona i ordinador, els sistemes operatius fan una aparició discreta i bastant simple, amb conceptes tals com el monitor resident i l'emmagatzematge temporal.
  • Emmagatzematge temporal

    Emmagatzematge temporal
    El seu objectiu era disminuir el temps de càrrega dels programes, fent simultània la càrrega del programa o la sortida de dades amb l'execució de la següent tasca. Per a això s'utilitzaven dues tècniques, el buffering i el spooling.
  • Monitor resident

    Monitor resident
    El seu funcionament era bastant simple, es limitava a carregar programes a la memòria, llegint-los d'una cinta o de targetes perforades , i executar-los. El problema era trobar una forma d'optimitzar el temps entre la retirada d'un treball i el muntatge del següent. El primer Sistema Operatiu de la història va ser creat el 1956 per a un ordinador IBM 704, i bàsicament l'únic que feia era començar l'execució d'un programa quan l'anterior acabava.
  • Dècada dels 60

    Dècada dels 60
    En els anys 60 es van produir canvis notoris en diversos camps de la informàtica, amb l'aparició del circuit integrat la majoria orientats a seguir incrementant el potencial dels ordinadors. Per a això s'utilitzaven tècniques d'allò més diverses.
  • Multiprogramació

    Multiprogramació
    En un sistema "multiprogramat" la memòria principal alberga a més d'un programa d'usuari. La CPU executa instruccions d'un programa, quan el que es troba en execució realitza una operació d'E / S; en lloc d'esperar a que acabi l'operació d'E / S, es passa a executar un altre programa. Si aquest realitza, al seu torn, una altra operació d'E / S, es manen les ordres oportunes al controlador, i passa a executar-se un altre.
  • Temps compartit

    En aquest punt tenim un sistema que fa bon ús de l'electrònica disponible, però emmalalteix la manca de interactivitat ; per aconseguir-la s'ha de convertir en un sistema multiusuari , en el qual hi ha diversos usuaris amb un terminal en línia, utilitzant el mode d'operació de temps compartit . En aquests sistemes igual que a la multiprogramació . Però, a diferència d'aquesta, quan un programa porta cert temps executant el sistema operatiu el deté perquè s'executi una altra aplicació.
  • Temps real

    Aquests sistemes es fan servir en entorns on s'han d'acceptar i processar en temps molt breus un gran nombre de successos, majoritàriament externs a l'ordinador. Si el sistema no respecta les restriccions de temps en què les operacions han de lliurar el seu resultat es diu que ha fallat. El temps de resposta al seu torn ha de servir per resoldre el problema o fet plantejat.
  • Multiprocessador

    Disseny que no es troben en ordinadors monoprocessador. Aquests problemes deriven del fet que dos programes poden executar-se simultàniament i, potencialment, poden interferir-se entre si.
  • Dècada dels 70

    Dècada dels 70
  • MULTICS

    MULTICS
    (Multiplexed Information and Computing Service)va ser un dels primers sistemes operatius de temps compartit i va tenir una gran influència en el desenvolupament dels posteriors sistemes operatius.
  • CP/M

    CP/M
    CP/M ( Control Program for Microcomputers ) és un sistema operatiu d'un sol usuari / Una sola tasca desenvolupat per Gary Kildall per al microprocessador Intel 8080 (els Intel 8085 i Zilog Z80 podien executar directament el codi del 8080, encara que el normal era que es lliurés el codi reconstruït localment per al microprocessador de la màquina).
  • Dècada dels 80

    Dècada dels 80
    Amb la creació dels circuits LSI (integració a gran escala), xips que contenien milers d' transistors en un centímetre quadrat de silici, va començar l'auge dels ordinadors personals.
  • MS-DOS

    MS-DOS
    El 1981 Microsoft va comprar un sistema operatiu anomenat QDOS que, després de realitzar unes poques modificacions, es va convertir en la primera versió de MS-DOS ( Micro Soft Disk Operating System). A partir d'aquí es van succeir una sèrie de canvis fins arribar a la versió 7.1, versió 8 en Windows Milenium, a partir de la qual MS-DOS va deixar d'existir com un component del sistema operatiu.
  • SunOS

    SunOS
    SunOS va ser la versió del sistema operatiu derivat de Unix i BSD desenvolupat per Sun Microsystems per les seves estacions de treball i servidors fins al principi dels anys 1990. Aquesta estava basada en els UNIX BSD amb alguns afegits dels System V UNIX en versions posteriors.
  • Macintosh

    Macintosh
    El llançament oficial de l'ordinador Macintosh al gener de 1984, al preu d'US $ 1,995. Incloïa el seu sistema operatiu Mac OS les característiques noves eren una interfície gràfica d'usuari (Graphic User Interface), Multitasques i Mouse.
  • AmigaOS

    AmigaOS
    AmigaOS és el nom que rep el conjunt de la família de gestors de finestres i ROM que incloïen per defecte els ordinadors personals Commodore Amiga com a sistema operatiu. Va ser desenvolupat originalment per Commodore International, i inicialment presentat en 1985 juntament amb l'Amiga 1000.
  • OS/2

    OS/2
    OS/2 és un sistema operatiu d'IBM que va intentar succeir a DOS com a sistema operatiu de les computadores personals. Es va desenvolupar inicialment de manera conjunta entre Microsoft i IBM, fins que la primera va decidir seguir el seu camí amb el seu Windows i IBM es va ocupar en solitari d'OS / 2.
  • BeOS

    BeOS
    BeOS és un sistema operatiu per a PC desenvolupat per Be Incorporated el 1990, orientat principalment a proveir alt rendiment en aplicacions multimèdia. Tot i la creença comuna fomentada per la inclusió de la interfície d'ordres Bash en el sistema operatiu, el disseny de BeOS no estava basat en UNIX.
  • Dècada dels 90

    Dècada dels 90
  • GNU / Linux

    GNU / Linux
    Aquest sistema pel que sembla és una versió millorada d'Unix, basat en l'estàndard POSIX , un sistema que en principi treballava en mode ordres. Avui dia disposa d'Finestres, gràcies a un servidor gràfic ia gestors de finestres com KDE , GNOME entre molts. Recentment GNU / Linux disposa d'un aplicatiu que converteix les finestres en un entorn 3D com ara Beryl o Compiz . El que permet utilitzar Linux d'una forma visual atractiva.
  • Solaris

    Solaris
    Solaris és un sistema operatiu de tipus Unix desenvolupat des de 1992 inicialment per Sun Microsystems i actualment per Oracle Corporation com a successor de SunOS. És un sistema certificat oficialment com a versió d'Unix. Funciona en arquitectures SPARC i x86 per a servidors i estacions de treball.
  • Microsoft Windows NT

    Microsoft Windows NT
    Windows NT és una família de sistemes operatius produïts per Microsoft , de la qual la primera versió va ser publicada el juliol de 1993.
  • FreeBSD

    FreeBSD
    FreeBSD es un sistema operativo open source para computadoras basado en las CPU de arquitectura x86, Intel 80386, Intel 80486 (versiones SX y DX), y Pentium. También funciona en procesadores compatibles con x86 como AMD y Cyrix. En la actualidad se ejecuta en once arquitecturas distintas1​ como, Alpha, AMD64, IA-64, MIPS, PowerPC y UltraSPARC.
  • FreeDOS

    FreeDOS
    FreeDOS és un projecte que aspira a crear un sistema operatiu lliure que sigui totalment compatible amb les aplicacions i els controladors de MS-DOS.
  • Red Hat

    Red Hat
    Red Hat és una distribució Linux creada per Red Hat, 1 que va arribar a ser una de les més populars en els entorns d'usuaris domèstics fins el 22 de setembre de 2003 quan el projectes Fedora i Red Hat es van fusionar.
  • Microsoft Windows 95

    Microsoft Windows 95
    Windows 95 és un sistema operatiu amb interfície gràfica d'usuari híbrid d'entre 16 i 32 bits. Va ser llançat al mercat el 24 d'agost de 1995 per l'empresa de programari Microsoft amb notable èxit de vendes.
  • ReactOS

    ReactOS
    ReactOS (React Operating System) és un sistema operatiu de codi obert destinat a aconseguir la compatibilitat binària amb aplicacions de programari i controladors de dispositius fets per Microsoft Windows NT versions 5.x des d'ara (Windows XP i els seus successors).
  • MorphOS

    MorphOS
    MorphOS és un sistema operatiu, en part propietari i en part de codi obert, produït per a ordinadors basats en els processadors PowerPC (PPC). El sistema operatiu en si és propietari, però moltes de les seves biblioteques i altres components són de codi obert, com Ambient (la interfície de l'escriptori). La papallona blava és el logo característic d'aquest sistema operatiu. Està basat en el Micronucli de Quark.
  • Mac OS

    Mac OS
    mac OS, abans anomenat Mac OS X, és un sistema operatiu basat en Unix, desenvolupat, comercialitzat i venut per Apple Inc La primera versió del sistema va ser Mac OS X Server 1.0 el 1999, i pel que fa a l'escriptori, va ser Mac OS X v10.0 «Cheetah» (publicada el 24 de març de 2001).
  • Dècada dels 2000

    Dècada dels 2000
  • Windows 2000

    Windows 2000
    Windows 2000 és un sistema operatiu de Microsoft que es va posar en circulació el 17 de febrer de 2000 amb un canvi de nomenclatura per al seu sistema NT.
  • Symbos

    Symbos
    SymbOS és un sistema operatiu desenvolupat originalment el 2001 per als ordinadors Amstrad CPC . Es tracta d'un sistema operatiu gràfic amb una estètica i interfície similar a Windows 95. Tot i la baixa potència que desenvolupen aquests ordinadors, al voltant de 4MHz, està minuciosament optimitzat per al maquinari en el qual funciona, de manera que el rendiment és més que acceptable.
  • Darwin

    Darwin
    Darwin és el sistema subjacent en Mac OS X, la primera versió final va sortir en l'any 2001 per funcionar en ordinadors Macintosh.
  • Haiku

    Haiku
    Haiku és un sistema operatiu de codi obert actualment en desenvolupament que se centra específicament en la informàtica personal i multimèdia. Inspirat per BeOS (Be Operating System), Haiku aspira a convertir-se en un sistema ràpid, eficient, fàcil d'usar i fàcil d'aprendre, sense descuidar la seva potència per als usuaris de tots els nivells.
  • Mac OS X 10.1

    Mac OS X 10.1
    OS X, abans anomenat Mac OS X, és un entorn operatiu basat en Unix, desenvolupat, comercialitzat i venut per Apple Inc
  • Microsoft Windows XP

    Microsoft Windows XP
    Microsoft Windows XP (Windows Experience) és una versió de Microsoft Windows, el sistema operatiu més avançat de la companyia Microsoft i llançat al mercat el 25 d'octubre de 2001.
  • Windows Server 2003

    Windows Server 2003
    Windows Server 2003 és un sistema operatiu de la família Windows de la marca Microsoft per a servidors que va sortir al mercat l'any 2003.
  • Ubuntu

    Ubuntu
    Ubuntu és un sistema operatiu basat en GNU / Linux i que es distribueix com a programari lliure, el qual inclou el seu propi entorn d'escriptori anomenat Unity.
  • OpenSolaris

    OpenSolaris
    OpenSolaris va ser un sistema operatiu lliure publicat el 2005 a partir de la versió privativa de Solaris de Sun Microsystems, ara part d'Oracle Corporation.
  • Mac OS X v10.4

    Mac OS X v10.4
    Mac OS X v10.4 denominada Tiger és la cinquena versió del sistema operatiu d'Apple, Mac OS X, per a ordinadors d'escriptori i servidors Macintosh.