So

Evolució dels Sistemes Operatius

 • Xerox Alto

  Xerox Alto
  Llançament de l'ordinador Xerox Alto desenvolupat per Xerox PARC.
  L'Alto va ser dels primers ordinadors dissenyats per a l'ús personal i va ser el primer en utilitzar una interfície d'usuari gràfica, la qual funcionava amb el ratolí i també va ser el primer en introduir el que ara coneixem com Escriptori (Desktop).
  Aquest fet va revolucionar el món dels sistemes operatius i la seva percepció, passant de la consola al mode gràfic.
 • BSD

  BSD
  Primera distribució del BSD (Berkeley Software Distribution), un sistema operatiu basat amb Unix (com el sistema operatiu Linux) que es va desenvolupar a la Universitat de Califòrnia, Berkeley.
  El BSD és un sistema lliure, però sempre sota la llicència de BSD. És un dels sistemes més segurs de tots i és utilitzat, principalment en servidors. Actualment hi ha diverses distribucions BSD, les 3 més destacades són:
  - FreeBSD
  - NetBSD
  - OpenBSD
 • Unix V7

  Unix V7
  Distribució de la setena versió de Unix, un sistema operatiu lliure, portàtil, multitasca i multiusuari, que va servir de base per a molts altres sistemes i que és un dels principals causants de l'evolució dels sistemes operatius.
  Les primeres versions d'Unix van ser llançades al 1969 per treballadors dels laboratoris Bell, on hi destaquen Ken Thompson, Dennis Ritchie i Douglas McIlroy, com a principals desenvolupadors. Aquesta va ser l'última versió d'Unix llançada pels laboratoris Bell.
 • MS-DOS

  MS-DOS
  Aquest sistema va ser comercialitzat per Microsoft Windows.
  Es tractava d'un Sistema Operatiu de mode consola que va ser molt famós a les dècades del 80-90. Al ser mode consola no posseïa interfície gràfica i per tant s'hi inserien les ordres escrivint textos. L'MS-DOS va tenir un gran nombre de versions i va servir de base per a altres sistemes operatius Windows.
  Aquest sistema va anar de cap a caiguda quan Apple va treure els seus primers dispositius amb interfície gràfica.
 • Mac OS

  Mac OS
  Neix Mac OS, una sèrie de sistemes operatius basats en l'interfície gràfica d'usuari.
  És un sistema desenvolupat per Apple Inc. per la seva línia d'ordinador Macintosh.
  Es tracta d'un sistema que sempre ha treballat molt la seva estètica i sempre ha mirat d'aconseguir les millors prestacions possibles. Mac OS des dels seus inicis ha canviat moltíssim i el sistema Mac OS, va donar pas al OS X al 2001.
 • A/UX

  A/UX
  Llançament de A/UX (Apple Unix) una versió del famós sistema UNix desenvolupada per Appple Computer per alguns dels seus ordinadors MAcintosh.
  A/UX oferia una interfície d'usuari gràfica amb finestres, menús, buscador, etc.
  Aquest sistema conté una utilitat anomenada "Commando" per ajudar als usuaris a introduir ordres Unix.
 • Linux

  Linux
  Linus Torvald a partir de Minix va crear Linux: Un sistema operatiu de codi obert i lliure que qualsevol pot editar. Linux conté un gran nombre de distribucions i el seu nucli (amb base Unix) ha estat utilitzat per moltes altres empreses per crear altres sistemes operatius molt coneguts,
  Linux es dels sistemes operatius més segurs però la seva utilització és força més complicada que la de Mac OSX o Windows, per exemple.
 • Windows 3.1x

  Windows 3.1x
  Llançament de Windows 3.1x, el primer sistema operatiu de Microsoft Windows en popularitzar-se.
  No era necessar escriure ordres MS- DOS, tot i que si ho era pel sistema, perquè funcionés.
  No tenia escriptori ni barra d'eines, en comptes de això hi havia l'Administrador de Tasques que organitzava els icones i
  el de Fitxers per obrir els documents i altres arxius.
 • NetBSD

  NetBSD
  Surt la primera versió (0.8) el maig del 1993. Més tard, al 1995 l'OpenBSD es va bifurcar del a partir del NetBSD.
  Al ser un sistema BSD està basat en Unix.
  És un sistema liure, segur i molt adaptable.
  Les seves carcaterístiques avançades i el seu disseny el fan molt recomanable per a moltes aplicacions.
  NetBSD ha sorgit de l'esforç de moltes persones que volien crear un sistema lliure basat en Unix.
 • Windows NT 3.1

  Windows NT 3.1
  Surt a la venda el Windows NT 3.1, que una arquitectura de 32 bits i era compatible amb altres sistemes de xarxa. Permetia fer més d'una tasca alhora a més a més de poder entrar-hi per mitjà d'un nom d'usuari i contrasenya, això permetia que en el mateix ordinador hi poguessin entrar més d'una persona i cada una amb el seu perfil d'usuari corresponent (multiusuari).
  Va incorporar el sistema de fitxers NTFS, el qual tenia nombrosos avantatges envers l'anterior, el FAT32.
 • FreeBSD

  FreeBSD
  Primera distribució del FreeBSD un sistema operatiu derviat del BSD.
  Es tracta d'un sistema lliure i de codi obert similar al BSD però actualitzat.
  No és un sistema gaire conegut i es sol utilitzar, bàsicament en servidors degut a la seva compatibilitat i seguretat.
 • Windows 95

  Windows 95
  Surt a la venda el Windows 95, un sistema que encara requeria l'MS-DOS però tenia una instal·lació integrada que feia que no es necessités comprar l'MS- DOS i després instal·lar-hi el Windows a sobre.
  Tenia una interfície d'usuari més fàcil de manipular i més potent que la dels seus predecessors.
  Era multi-tasca.
 • OpenBSD

  OpenBSD
  Primera versió de l'OpenBSD.
  L'OpenBSD, al igual que les altres distribucions BSD, té un codi lliure i obert i és compatible en un gran nombre de plataformes.
  L'OpenBSD, molt semblant als seus "germans" i tambés basat en Unix, és tracta d'un sistema especialitzat en la seguretat i que garantitza una total protecció del sistema, és per això que els desenvolupadors analitzen el seu codi constantment.
  En resum és com el seu eslògan indica, "Free, Functional & Secure", lliure, funcional i segur.
 • Symbian OS

  Symbian OS
  Surt a la venda l'EPOC32, que posteriorment passarà a dir-se Symbian OS.
  Es tracta d'un sistema que ha canviat molt gràficament durant els anys i que va arribar a ser el capdavanter de l'indústria mòbil, ja que era el sistema que duien els mòbils Nokia, empresa pionera del sector. Amb l'entrada dels telèfons intel·ligents, va perdre moltíssims clients que van passar a utilitzar altres sistemes, com Android o iOS. Symbian va haver de renovar-se per refer-se de la caiguda.
 • Windows 98

  Windows 98
  Basat amb el Win. 95, el Windows 98 posseeix molts avantatges envers el seu predecessor: té un controlador per a maquinari USB, un millor suport per l'AGP i les respectives targetes gràfiques i un suport per múltiples pantalles. Es van dur a terme importants correccions i es va afegir la possibilitat de compartir l'accés a Internet entre diversos ordinadors. Per a molts experts és considerat dels millors sistemes operatius de Windows.
 • Windows 2000

  Windows 2000
  Es llança el Windows 2000, basat, al igual que el 98, en l'interfície d'usuari del Win. 95.
  Permet recuperar l'estat anterior davant d'un error del sistema, aleshores nombrosos en aquest sistema.
  Evita que una aplicació es faci “propietària” de la CPU, per tant hi ha una important millora en el sistema de seguretat. Té una major velocitat ja que fa servir els 32 bits de la CPU. Posseeix un sistema de protecció de memòria.
  Té una capacitat per assignar drets d'accés als usuari.
 • Windows Mobile

  Windows Mobile
  Llançament inicial del Windows Mobile, un sistema operatiu per a mòbils que amb un interfície basada en la barra d'eines inferior modificable i amb un escriptori amb aplicacions com l'hora, la data, el calendari, el correu electrònic,...
  La barra d'eines i l'escriptori poden ser canviats ja que ens permet moure els icones de les diferents aplicacions que tinguem al sistema.
 • Windows Me (Millennium Edition)

  Windows Me (Millennium Edition)
  Com a principals novetats d'aquest sistema cal mencionar que posseeix el nou reproductor Windows Media Player 7 (pensat per competir amb el Real Player) i també s'afegeix el nou Windows Movie Maker, per editar vídeo d'una manera fàcil i eficaç.
  Suprimeix definitivament l'MS-DOS, això fa que sigui molt més ràpid el sistema d'arrencada i aturada.
  Win. Me suprimeix la possibilitat d'arrencar el sistema en mode consola, tot i així, el sistema té una versió virtual de l'MS-DOS.
 • OS X

  OS X
  Surt a la venda el sistema Mac OS X, desenvolupat per Apple per als seus dispositius.
  Es tracta d'un sistema basat en BSD, amb una interfície gràfica treballada i molt atractiva.
  Mac OS X posseix unes molt bones prestacions, és un sistema amb una segurat envejable i fàcil de controlar.
  És molt utilitzat per a editors ja que és el sistema més recomanat per a l'edició de fotos i vídeos.
 • Windows XP

  Windows XP
  Windows XP va subsitiuir als altres ja que ofereix un nova interfície més fàcil de manejar i molt més ràpida. Millora molt l'estètica envers els altres sistemes, permet modificar l'aparença.
  Afegeix l'opció d'Escriptori Remot, el qual permet a l'usuari obrir una sessió amb un ordinador amb Windows XP mitjançant la xarxa o Internet i poder accedir a tots els seus usos. Té un suport per a la majoria de mòdems ADSL i connexió sense fil.
  És dels sistemes Windows més utilitzats i més ben valorats.
 • BlackBerry OS

  BlackBerry OS
  Llançament de BlackBerry OS per al BlackBerry 5810, un sistema operatiu desenvolupat per RIM.
  BlackBerry OS està orientat cap a l'ús laboral ja que permet sincronitzar el nostre correu, la nostra agenda, el calendari,... amb altres dispositius.
  És un sistema fàcil de manipular i permet la multi- tasca, només és apte per a dispositius BlackBerry i té un codi tancat que ningú extern no pot editar, és a dir, no és un sistema lliure com Android.
  El seu nucli està basat en Java.
 • Ubuntu

  Ubuntu
  Primera versió de l'Ubuntu, un sistema operatiu amb nucli Linux i basat en una altra distribució, anomenada Debian.
  Es tracta d'un sistema desenvolupat per Canonical Ltd. que té com a objectiu arribar al màxim d'usuaris, és un sistema lliure i gratuït i disposa d'un servei que permet enviar CDs amb aquest sistema a tothom qui ho demani.
  Ubuntu és un sistema totalment adaptable que es pot utilitzar tant en ordinadors com en dispositius mòbils.
 • Windows Vista

  Windows Vista
  Te una nova interfície gràfica amb reflexes i canvis de pantalla animats.
  Té versions per a 32 i 64 bits.
  Conté un cercador incorporat que permet cercar dins el sistema operatiu i ens permet organitzar els fitxers d'altres
  maneres.
  És la primera versió que té el Windows Media Centre el qual ens permet veure la televisió des del nostre ordinador i poder gravar programes.
  El Win. Vista també ens permet sincronitzar el sistema amb una Xbox 360 (que també forma part de Microsoft).
 • iOS

  iOS
  Llançament d'iOS desenvolupat per Apple Inc. i basat en Unix.
  Es tracta d'un sistema imitat per molts altres degut a la seva facilitat per controlar-lo mitjançant la pantalla tàctil i a la facilitat, també, per descarregar-nos aplicacions mitjançant la botiga d'aplicacions. Va ser, per tant, un dels pioners d'aquest sector. Aquest sistema només és apte per dispositius de la mateixa empresa, és a dir, per a dispositius Apple. La darrera versió és l'iOS 7, la qual ha rebut forces canvis estètics.
 • Android

  Android
  Surt a la venda Android, desenvolupat per Android Inc., entitat que ara forma part de Google.
  Android té un nucli Linux i és un sistema totalment lliure i gratuït.
  Aquest sistema, actualment ocupa la primera posició del rànquing, ja que una gran quantitat de dispositius mòbils l'utilitzen a causa de la facilitat a l'hora de controlar-lo, la seva eficàcia i a la gran quantitat d'aplicacions que posseeix dins la seva botiga d'aplicacions, Google Market.
 • Windows 7

  Windows 7
  Molt més útil i utilitzat que el Windows Vista, el qual tenia nombrosos problemes.
  Hi han nombrosos avenços pel que fa al reconeixement tàctil i d'escriptura.
  Té una important millora de rendiment, com per exemple: detecta els dispositius externs més ràpidament, l'arrencada i apagada del sistema són molt més ràpides, fa servir menys memòria
  Té una gran compatibilitat i adaptació en molts dispositius.
  Destaca, bàsicament, per ser un sistema operatiu polivalent, fàcil de manejar i molt eficaç.
 • Bada

  Bada
  Surt a la venda el primer mòbil amb Bada, un sistema desenvolupat per Samsung, que permet diversos controls de la interfície d'usuari, i proporciona una gran varietat de controls bàsics per a la interfície que ens permeten canviar la seva aparença. Ha estat un sistema força criticat ja que no permet instal·lar aplicacions que no siguin de la seva pròpia botiga d'aplicacions i això fa que hi hagi un nombre molt reduït d'aplicacions disponibles. Samsung l'està subsituïnt per Android i Tizen.
 • Windows Phone

  Windows Phone
  Llançament del Win. Phone a Europa.
  Windows Phone un sistema operatiu per a dispositius mòbils de Microsoft Corporation.
  Aquest sistema és el succesor de Windows Mobile, un sistema operatiu de la mateixa empresa que, per falta de prestacions, va ser superat per la competència.
  Windows Phone té una estètica única i diferent dels altres sistemes operatius. Aquest SO té integrat altres serveis com Skydrive, Skype i Xbox Live, els quals estan vinculats a Microsoft.
 • Tizen

  Tizen
  Llançament inicial de Tizen, un sistema desenvolupat per Fundació Linux, Samsung, Intel i la Comunitat Tizen. Es tracta d'un sistema operatiu amb codi obert, per tant és un sistema operatiu lliure i que es pot editar. Tizen està format a
  partir d'un nucli Linux.
  És un sistema utilitzat per pocs dispositius i poc conegut a causa dels seus pocs anys de vida.
 • Windows 8

  Windows 8
  Windows 8 canvia totalment l'estètica tradicional i es basa amb la del Windows Mobile. Windows 8 ofereix, entre d'altres coses, una compatibilitat del sistema amb els USB 3.0, presenta una nova botiga d'aplicacions i un nou sistema de fitxers anomenat Protogon, en comptes de l'NTFS.
  Un nou avenç en el Windows 8 és el Windows To Go, que ens permet que tot el sistema s'executi des de un USB o un disc dur extraïble.
 • Sailfish OS

  Sailfish OS
  Anunci d'un nou sistema per a mòbils: Sailfish OS.
  Un sistema desenvolupat per l'empresa finlandesa Jolla juntament amb el projecte Mer i amb el suport de Sailfish Aliance. Sailfish OS és un sistema operatiu per a mòbils amb nucli Linux. Es tracta d'un sistema operatiu pràctic i que alguns recomanen com a alternativa a altres sistemes més coneguts, sobretot Android. Aquest sistema té la mateixa botiga d'aplicacions que Android i compleix amb les necessitats bàsiques de l'usuari.
 • Firefox OS

  Firefox OS
  Llançament de Firefox OS, un sistema amb codi obert per a mòbils i tauletes. Aquest sistema és desenvolupat per Mozilla Corporation, amb el suport de Telefónica i una comunitat de voluntaris. El sistema està orientat com a una alternativa als dispositus mòbils i tauletes, incloent-hi els de gamma baixa.