Imagen fondo

Història sistemes operatius

  • 1r sistema operatiu IBSYS

    1r sistema operatiu IBSYS
    El sistema operatiu *SHARE oferia noves maneres d'administrar els *buffers i els dispositius d'entrada/eixida, i, igual que el sistema operatiu GM-*NAA I/O, permetia l'execució de programes escrits en llenguatge maquina.
    Al principi funcionava en computadores IBM 704, però més tard es va traslladar a computadores IBM 709.
  • Compatible Time-Sharing System (CTSS)

    Compatible Time-Sharing System (CTSS)
    Va ser creat en el Centre de Computació del MIT i va ser un dels primers sistemes operatius de temps compartit. Es va llançar en 1961 i va romandre en el MIT fins a 1973. Durant una part d'este temps, el Projecte *MAC del MIT va tindre una segona còpia de *CTSS, però el sistema no es va estendre més enllà de dos llocs. *CTSS es va descriure en una publicació que es va presentar en la Conferència *Joint *Computer de Primavera de 1962.
  • EXEC II

    EXEC II va ser un sistema operatiu de tipus Processament per lots (*batch), desenvolupat per a la computadora *UNIVAC 1107 per CSC (*Computer *Sciences *Corporation). En este sentit, *EXEC II permet processar una gran quantitat de treball amb poca o cap interacció entre els usuaris i els programes en execució.
  • OS/360

    OS/360
    Desenvolupat per IBM en 1964, el seu llançament estava disposat per a 1965 per a les versions més simples i per a 1966 per a les versions més complexes, però no va ser fins a 1967 quan va veure la llum oficialment. Inicialment pensat per a ocupar 6 *KB, posteriorment va ser augmentat desorbitadament de grandària amb noves funcionalitats fins a aconseguir la grandària de llançament de 64 *KB.
  • Unix

    Unix
    És un Sistema operatiu portable, multitasca i multiusuari; desenvolupat, en principi, en 1969, per un grup d'empleats dels laboratoris *Bell de *AT&T, entre els quals figuren *Ken Thompson, Dennis *Ritchie i Douglas *McIlroy.
  • Batch-11

    Batch-11
    *BATCH-11 / DOS-11, també conegut simplement com DOS-11, era un sistema operatiu per Digital *Equipment *Corporation (*DEC) de *Maynard, Massachusetts. La primera versió de DUES-11 (V08-02) va ser llançat en 1970 i va ser el primer sistema operatiu per a executar-se en el Digital *PDP-11 *minicomputadora.
  • OS/8

    OS/8
    US / 8 era el sistema operatiu més utilitzat en el *PDP-8 *minicomputadora desenvolupada per Digital *Equipment *Corporation de *Maynard, Massachusetts. US/ 8 originalment va ser anomenat MS / 8 i, per un breu temps, PS / 8 ("Programació del Sistema / 8") abans de Digital es van assentar en el nom *deOS / 8 en 1971.
    Una versió quasi idèntica d'US / 8, anomenat US/12, va ser utilitzat més *adelantecon el *PDP-12 de Digital ordinador.
  • VM/CMS

    VM/CMS
    El *VM/*CMS és un sistema operatiu de màquina virtual que es va anunciar per al públic en 1972 per IBM per a computadors centrals o *mainframes, plataformes com *System/370, *System/390, *zSeries, *System Z9 a més d'altres sistemes compatibles com l'emulador Hèrcules.
  • Lenguaje C

    Lenguaje C
    En els anys 70 es produeix un boom en qüestió d'ordinadors personals, acostant aquests al públic general de manera impensable fins llavors. Això fa que es multiplique el desenvolupament, creant-se el llenguatge de programació C (dissenyat específicament per a reescriure per complet el codi UNIX).
  • MS-DOS

    MS-DOS
    MS-DOS (sigles de Microsoft *Disk *Operating *System, Sistema operatiu de disc de Microsoft) és un sistema operatiu per a computadores basat en *x86.
    MS-DOS va nàixer en 1981 en encarregar-se-li a Microsoft produir un sistema operatiu per a la gamma de computadors personals IBM PC d'IBM.
    La primera edició, MS-DOS 1.0, va ser presentada en 1982 com PC DOS. Encara que MS-DOS i PC-DOS van ser desenvolupats per Microsoft i IBM en paral·lel, els dos productes es van separar amb el temps.
  • SunOS

    SunOS
    *SunOS va ser la versió del sistema operatiu derivat d'Unix i *BSD desenvolupat per *Sun *Microsystems per a les seues estacions de treball i servidors fins al principi dels anys 1990. Aquesta estava basada en els UNIX *BSD amb alguns afegits dels *System V UNIX en versions posteriors.
  • Mac OS Classic

    Mac OS Classic
    *Mac US (de l'anglés Macintosh *Operating *System), és el nom del sistema operatiu creat per Apple per a la seua línia de computadores Macintosh.
    El "*Mac US Clàssic" es caracteritza per la seua falta total d'una línia de comandos; és un Sistema Operatiu completament d'extensions. *Mac US Podria ser un llarg procés d'assaig i error.
    El Macintosh original utilitzava el Macintosh *File *System (*MFS), un sistema d'arxius pla amb un sol nivell de carpetes o directoris.
  • Windows 1.0

    Windows 1.0
    La primera versió de Microsoft Windows, versió 1.0, presentada al novembre de 1985, va competir amb el sistema operatiu d'Apple. Mancava d'un cert grau de funcionalitat i va aconseguir molt poca popularitat. Windows 1.0 no era un sistema operatiu complet; més aviat era una extensió gràfica d'MS-DOS.
  • Linux

    Linux
    En la dècada dels 90 fa la seua aparició Linux, publicant-se la primera versió del nucli al setembre de 1991, que posteriorment s'uniria al projecte GNU, un sistema operatiu completament lliure, similar a UNIX, al qual li faltava per a funcionar un nucli funcional. Hui dia la majoria de la gent coneix per Linux al Sistema Operatiu que realment es diu GNU/Linux.
  • FreeBSD

    FreeBSD
    *FreeBSD és un sistema operatiu lliure per a computadores basat en les CPU d'arquitectura *x86, Intel 80386, Intel 80486 (versions *SX i *DX), i *Pentium. També funciona en processadors compatibles amb *x86 com AMD i *Cyrix. En l'actualitat s'executa en onze arquitectures *distintas1​ com, *Alpha, AMD64, *IA-64, *MIPS, *PowerPC i *UltraSPARC. *FreeBSD està basat en la versió 4.4 *BSD-*Lite del *Computer *Systems *Research *Group (*CSRG) de la Universitat de *Berkely a Califòrnia.
  • Red Hat Linux

    Red Hat Linux
    Xarxa *Hat és una distribució Linux que va arribar a ser una de les més populars en els entorns d'usuaris domèstics fins al 22 de setembre de 2003 quan els projectes *Fedora i Xarxa *Hat es van fusionar. Va ser la primera distribució a usar RPM com el seu format de paquet, va servir de punt de partida per a altres distribucions, com ara l'orientada cap a PC d'escriptori *Mandrake Linux, *Yellow *Dog Linux, la qual es va iniciar des de Xarxa *Hat Linux amb suport per a *PowerPC, i *ASPLinux.
  • Windows 95

    Windows 95
    Es van introduir millores que eren molt significatives: canvis a la interfície gràfica d'usuari de Windows, sent completament diferent, i el passar d'usar una arquitectura multitasca cooperativa de 16 bits a usar una arquitectura multitasca *apropiativa de 32 bits. Va ser la primera versió de Windows a incloure la barra de tasques i el botó Inici, els quals van continuar incloent-se en versions posteriors de Windows, a més de ser la primera versió a suportar la funció de *Plug *and *Play
  • Windows 98

    El següent per a la línia de l'usuari va ser llançat el 25 de juny de 1998, Microsoft Windows 98. Substancialment va ser criticat per la seua lentitud i per la seua falta de fiabilitat en comparació amb Windows 95, però molts dels seus problemes bàsics van ser posteriorment rectificats amb el llançament de Windows 98 *Second *Edition en 1999. El suport estàndard per a Windows 98 va acabar el 30 de juny de 2002, i el suport ampliat per a Windows 98 va acabar l'11 de juliol de 2006.
  • RIM OS 1.0

    RIM OS 1.0
    Sistema operatiu rudimentari que inclou correu electrònic, agenda, calendari i accés HTML limitat
  • Windows 2000

    Com a part de la seua línia «professional», Microsoft va llançar Windows 2000 al febrer de 2000. La versió de consumidor després de Windows 98 va ser Windows Em . Windows M'implementava una sèrie de noves tecnologies per a Microsoft: en particular va ser l'«Universal *Plug *and *Play». Durant el 2004 part del codi font de Windows 2000 es va filtrar en internet, això era dolent per a Microsoft perquè el mateix nucli utilitzat en Windows 2000 es va utilitzar en Windows XP.
  • RIM OS 2.0

    RIM OS 2.0
    Ofereix característiques pròpies d'una PDA, que inclouen però no es limiten a: Accés al correu electrònic, navegació web, agenda, calendari i jocs.
  • Pocket PC 2000

    Pocket PC 2000
    Pocket PC 2000, originalment amb nom en clau "Rapier", va ser llançat el 19 abril del 2000, i es va basar en Windows CE 3.0. Va ser el debut del que més tard va ser conegut com el sistema operatiu Windows Mobile, i destinat a ser el successor del sistema operatiu a bord de Pocket PC.
  • macOS

    macOS
    Inicialment *Mac US X, és un entorn operatiu basat en Unix, desenvolupat per Apple Inc. És el successor del *Mac US 9. Està basat en *BSD, i es va construir sobre les tecnologies desenvolupades en *NeXT entre la segona meitat dels 80's i finals de 1996, quan Apple va adquirir aquesta companyia. Tècnicament, no és un sistema operatiu, sinó que inclou un (Darwin, el nucli del qual és *XNU). Des de la versió *Mac US X 10.5 *Leopard per a processadors Intel, el sistema té la certificació UNIX 03.12​
  • Windows XP

    Windows XP
    Una versió que es va construir en el *kernel de Windows *NT que també conserva la usabilitat orientada al consumidor de Windows 95 i els seus successors. La primera edició «Mitjana *Center» va ser llançada en 2002, amb èmfasi en el suport a la funcionalitat de DVD i TV, incloent-hi gravació de TV i un control remot. A principis de la dècada dels 2000, Windows es començava a posicionar com l'innovador en el mercat, però la seua posició va ser en declivi.
  • Symbian 6.0

    Symbian 6.0
    Pocket PC 2002 (nom en clau *Merlin), va ser llançat a l'octubre de 2001. Igual que el seu predecessor, *Pocket PC 2000, està basat en Windows CE 3.0. A pesar que va apuntar principalment per a dispositius amb pantalles amb resolució de 240×320 (*QVGA), *Pocket PC 2002 també era utilitzat per a PC *Phones i, per primera vegada, per a telèfons intel·ligents. Els telèfons intel·ligents produïts amb aquest sistema eren en la seua majoria dispositius *GSM.
  • Pocket PC 2002

    Pocket PC 2002
    Pocket PC 2002 (nom en clau *Merlin), va ser llançat a l'octubre de 2001. Igual que el seu predecessor, *Pocket PC 2000, està basat en Windows CE 3.0. A pesar que va apuntar principalment per a dispositius amb pantalles amb resolució de 240×320 (*QVGA), *Pocket PC 2002 també era utilitzat per a PC *Phones i, per primera vegada, per a telèfons intel·ligents.
  • Blackberry OS 3

    Blackberry OS 3
    El *BlackBerry US Va ser un sistema operatiu mòbil de codi tancat desenvolupat per *BlackBerry, antiga *Research *In *Motion (*RIM); per als dispositius *BlackBerry. El sistema permet multitasca i té suport per a diferents mètodes d'entrada adoptats per *RIM per al seu ús en computadores de mà, particularment la *trackwheel, *trackball, *touchpad i pantalles tàctils.
  • Windows Mobile 2003

    Windows Mobile 2003
    Windows *Mobile va ser un sistema operatiu mòbil compacte desenvolupat per Microsoft, i dissenyat per al seu ús en telèfons intel·ligents i altres dispositius mòbils. Es va basar en el nucli del sistema operatiu Windows CE i va comptar amb un conjunt d'aplicacions bàsiques utilitzant les *API de Microsoft Windows. Estava dissenyat per a ser similar a les versions d'escriptori de Windows estèticament.
  • Ubuntu

    Ubuntu
    *Ubuntu és un sistema operatiu basat en GNU/Linux i que es distribueix com a programari lliure, el qual durant un temps va incloure el seu propi entorn d'escriptori denominat *Unity, actualment utilitza *GNOME, com en els seus orígens. El seu nom prové de l'ètica homònima, en la qual es parla de l'existència d'un mateix com a cooperació dels altres.
  • Windows Vista

    Windows Vista
    *Ubuntu és un sistema operatiu basat en GNU/Linux i que és distribueix com a programari lliure, el qual durant un temps va incloure el seu propi entorn d'escriptori denominat *Unity, actualment utilitza *GNOME, com en els seus orígens. El seu nom prové de l'ètica homònima, en la qual és parla de l'existència d'un mateix com a cooperació dels altres.
  • iOS 1.0

    iOS 1.0
    No permetia descàrregues d'aplicacions, havia d'utilitzar-se el que venia de fabrica.
    Es podia comprar música en iTunes i NOMÉS en iTunes
  • Android 1.0 Apple Pie

    Android 1.0 Apple Pie
    Primera versió, sense millores. No *vió el mercat perquè era una versió de prova.
  • Windows 7

    Windows 7
    A diferència del seu predecessor, Windows Vista, que va introduir a un gran nombre de noves característiques, Windows 7 pretenia ser una actualització incremental, enfocada a la línia de Windows, amb l'objectiu de ser compatible amb aplicacions i maquinari que Windows Vista no era compatible. Windows 7 té suport multi-touch, un Windows shell redissenyat amb una nova barra de tasques, conegut com Superbar, un sistema xarxa anomenat HomeGroup, i millores en velocitat i en menor consum de recursos.
  • Android 1.5 Cupcake

    Android 1.5 Cupcake
    -Possibilitat de gravar i reproduir vídeos a través del mode *camcorder.
    Capacitat de pujar vídeos a YouTube i imatges a *Picasa.
    -Teclat amb predicció de text.
    -Suport per a *Bluetooth.
    -Capacitat de connexió automàtica per a connectar a auricular *Bluetooth.
    -Nous ginys i carpetes.
    -Transicions de pantalla animades.
  • Windows 8

    Windows 8
    El major canvi introduït és el reemplaçament del Menú Inici per una pantalla d'Inici de grandària completa, la qual inclou noves aplicacions. El seu ús està emfatitzat per a dispositius amb pantalles tàctils. Per primera vegada el botó d'Inici desapareix de la barra de tasques. L'escriptori presenta una nova interfície i l'explorador de Windows inclou l'aparença "*Ribbon" de Microsoft Office.
  • Nokia Belle

    Nokia Belle
    Millores en l'estabilitat i el consum de memòria RAM del sistema operatiu
    Nova Interfície gràfica d'usuari amb un nou menú de ginys totalment nous i de diferents grandàries
    Nova barra de navegació
    *Menu de notificacions *deslizable
    Nova barra de notificacions
  • Windows 10

    Windows 10
    Presenta un conjunt d'aplicacions i una interfície que permet utilitzar-se en computadores personals i dispositius mòbils. El Menú Inici torna en aquesta versió. Windows 10 introdueix un nou navegador: Microsoft Edge, i un assistent de veu personal: Cortana. Llançarà actualitzacions massives periòdicament per a convertir-se en un sistema de servei. Fins al 29 de juliol de 2016, Microsoft va oferir gratuïtament una actualització a Windows 10 des d'una PC amb Windows 7 o Windows 8.1.
  • macOS High Sierra

    macOS High Sierra
    macOS High Sierra (versió 10.13) és la catorzena versió de macOS (anteriorment US X). És la segona versió del sistema operatiu després del canvi de denominació d'US X a macOS. Va ser anunciada el 5 de juny de 2017 durant la WWDC d'eixe any com a successor de macOS Sierra al costat de les noves versions dels altres tres sistemes operatius dels dispositius d'Apple: iOS 11 per a iPhone i iPad, watchOS 4 per a Apple Watch i tvOS 11 per a Apple TV.
  • iOS 15

    S'introdueix *SharePlay, que permet escoltar música, veure pel·lícules, compartir pantalla i més amb altres persones en una anomenada *FaceTime
    S'introdueix el mode Enfocament, que filtra les notificacions i comunicacions *segun siga personalitzat per l'usuari, i en els temps que l'usuari desitge.
  • Android 12.0 Snow Cone

    Millores d'accessibilitat per a persones amb discapacitat visual
    Les funcions d'aprenentatge automàtic del dispositiu (la I.A.) se situaran dins d'un espai aïllat dins del (Nucli de computació privada d'Android", que té prohibit l'accés a xarxes.
    Millores de privacitat que solucionen molts problemes actuals amb el maneig de les dades d'ubicació i l'ús de la càmera i el micròfon per part de moltes apps, així com avisar si aquests dos últims estan encesos
  • Windows 11

    Microsoft va promoure que Windows 11 hauria millorat el rendiment i la facilitat d'ús sobre Windows 10. Compta amb canvis importants en el Shell de Windows influenciats pel cancel·lat Windows 10X, inclòs un menú Inici redissenyat, el reemplaçament de les seues icones dinàmiques amb un panell separat anomenat «Ginys» amb notícies i interessos, la capacitat de crear conjunts de finestres en mosaic que es poden minimitzar i restaurar des de la barra de tasques com a grup,