V

Venstres historie

 • Venstre dannes

  Venstre dannes
  Datidens venstreorienterede, som var utilfredse med det bestående samfund og følte sig undertrykte, samledes i Det forenede venstre - Danmarks første parti.
 • Det Radikale Venstre opstår

  Det Radikale Venstre opstår
  Efter interne uenigheder i det daværende regeringsparti brød en gruppe Venstre-folk ud og dannede et nyt parti - Det Radikale Venstre.
 • VK-samarbejdets blomstring

  VK-samarbejdets blomstring
  Efter partiformandsskifte hos De Konservative, blev der lagt op til et tættere samarbejde mellem dem og Venstre. Det samarbejde, der den dag i dag også står stærkt.
 • Efter krigen

  Valget i oktober 1945 gav fremgang til Venstre, der med Knud Kristensen i spidsen dannede en mindretalsregering i Danmark.
 • Ny splid

  Det tætte VK-samarbejder førte til ny, intern splid i Venstre, og Thorkild Kristensen, der var imod VK-samarbejdet, forlod partiet Venstre. Senere samme år dannedes gruppen "Liberal Debat" som efterdønning på spliden og Kristensens forladen.
 • Hundredeåret for Venstre

  Danmarks ældste parti fejrede fødselsdagen med et nyt principprogram med navnet "Frem mod år 2000". Dette principprogram drejede sig blandt andet om et mere integreret europæisk samfund, som partiet havde været fortaler for siden starten af 50'erne. Dog først i 1971 fik dette emne for alvor en stor rolle ved et dansk valg.
 • Jordskredsvalget

  Det historiske jordskredsvalg i deember 1973, var det de to nye partier - Fremskridtspartiet og Centrumdemokraterne - der stjal både opmærksomheden og mandaterne. Det var derfor et valg, hvor de store, gamle partier - heriblandt Venstre - tabte stort. Efterfølgende kunne Venstre, rystet efter valget, dog danne en mindretalsregering med Poul Hartling som statsminister.
 • SV-regeringen

  I 1978 blev den ofte luftede ide om en arbejder-bonde-regering mellem Socialdemokraterne og Venstre for første gang en realitet, da Socialdemokrternes Anker Jørgensen som statsminister dannede regering med Venstre og med deres nye formand, Henning Christophersen, som udenrigsminister.
  Dette SV-samarbejde holdt dog ikke længe, da regeringen allerede i marts 1979 måtte slutte "forsøget".
 • Venstre-regering uden valg

  Anker Jørgensens femte S-regering valgte i 82 at overdrage Venstre magten uden valg. Dette skete efter, den socialdemokratiske finnsminister Knud Heinesen havde udtalt, at Danmark stod på afgrundens rand.
 • Historisk valg

  I kølvandet på terrorangrebet mod USA d. 11. september 2001, udskrev daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) valg til at stå d. 20. november samme år. Valget var historisk, fordi det for første gang lykkedes at danne en ren højrefløjsregering udenom midterpartierne. Regeringen blev den første Anders Fogh Rasmussen regering, et samarbejde med De Konservative.
 • Venstre-statsminister udråbt som NATO-generalsekretær

  Daværende statsminister og Venstreformand Anders Fogh Rasmussen, blev d. 4. april 2009 udråbt til generalsekretær i NATO. Dette betød, at nuværende Venstreformand Lars Løkke Rasmussen blev udråbt til formand for partiet samt tiltrådte som statsminister. Nogle snakker her om et nyt kapitel for partiet Venstre; et kapitel, der skrives videre den dag i dag.
 • Valget 2011

  På valgaftenen d. 15. september 2011 erkendte siddende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringsmagten var tabt. I sin tale udtalte han, henvendt den nye statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at;
  "Jeg afleverer nøglerne til Statsministeriet, og jeg vil bare sige: Kære Helle, pas godt på dem - de er kun til låns."
  Hermed erklærede han, at Venstre havde tænkt sig at genvinde regeringsmagten ved næste valg; det valg, som står for døren i år.