SOs

 • Anys 40

  Amb la Segona Guerra Mundial va sorgir l'informàtica. No existien els SO i els programadors interactuaben amb el hardware a través del llenguatge maquina.
 • Els 40s

  Amb la Segona Guerra Mundial va sorgir l'informàtica. No existien els SO i els programadors interactuaben amb el hardware a través del llenguatge màquina.
 • ENIAC

  ENIAC
  Acrònim de Electronic Numerical Integrator And Computer (Computador i Integrador Numèric Electrònic), va ser una de les primeres computadores de propòsit general. Era Turing-completa, digital, i susceptible de ser reprogramada per resoldre «una extensa classe de problemes numèrics». Va ser inicialment dissenyada per calcular taules de tir d'artilleria destinades al Laboratori d'Investigació Balística de l'Exèrcit dels Estats Units.
 • Els 50s

  Amb l'objectiu de facilitar l'interacció entre persona i ordinador, apareixen els conceptes com el monitor resident, precisament per lots (batch processing) i el emmagatzematge temporal.
  Es crea el primer Sistema Operatiu per a un ordinador IBM 704. L'únic que feia era començar l'execució d'un programa quan l'anterior acabava.
 • IBM 704

  IBM 704
  La màquina IBM 704 va ser el primer ordinador produïda en massa amb maquinari basat en aritmètica de coma flotant, introduïda per IBM a l'abril de 1954. La 704 va millorar significativament a la IBM 701, i en termes d'arquitectura i implementació es pot dir que no va ser compatible amb la seva predecessora.
  Els seus llenguatges de programació van ser primerament: FORTRAN i LISP, així com el MUSIC 1, que es pot dir és el primer programa de música per ordinador, de Max Mathews.
 • Els 60s

  Es produeix una revolució al camp dels SO. Apareixen conceptes com sistema multitasca, multiusuari, multiprocessador i sistema a temps real.
  SISTEMA MULTITASCA: Executar processos o aplicacions al mateix temps. Compartint un o mes procesadors.
  SISTEMA MULTIUSUARI: Proveïr servei i procesament a varis usuaris simultaniament.
  Sistema multiprocessador: Utilitzar dos o mes CPUs.
  SISTEMA A TEMPS REAL: No te importacia l'usuari sinó els processos
 • IBM 7090/94 IBSYS

  IBM 7090/94 IBSYS
  BSYS és el sistema operatiu basat en cintes descatalogat que IBM subministra amb les seves computadores IBM 7090 i IBM 7094. Un sistema operatiu similar (però amb diverses diferències significatives), també anomenat IBSYS, es va subministrar amb ordinadors IBM 7040 i IBM 7044. IBSYS es va basar en FORTRAN Monitor System (FMS) i en el sistema operatiu SHARE.
 • Compatible Time-Sharing System

  Compatible Time-Sharing System
  El sistema de temps compartit compatible (CTSS), va ser un dels primers sistemes operatius de temps compartit; es va desenvolupar al Centre de Computació del MIT. El CTSS es va demostrar per primera vegada el 1961 i va ser operat al MIT fins a 1973. Durant part d'aquesta època, el projecte MAC del projecte MIT també va córrer CTSS, però el sistema no es va estendre més enllà d'aquests dos llocs.
 • English Electric KDF9

  English Electric KDF9
  Va ser una computadora britànica inicial dissenyada i construïda per English Electric. El primer va entrar en servei el 1964 i l'última de les 29 màquines va ser desmantellada el 1980 al National Physical Laboratory.
 • UNIX

  UNIX
  Apareix UNIX, la base de la gran majoria de Sistemes Operatius d'avui dia.
 • Els 70s

  Amb l'avanç de la electrònica, va poder començar a crearse circuits amb milers de transistors en un centimetre cuadrat de silici, lo que portaria a desenvolupar els primers sistemes integrats.
  Es produeix un boom en cuestió d'ordinadors personals, apropant aquests al public en general. Això fa que es multipiqui el desenvolupament, creant el lleguatge de programació C.
 • Data General RDOS

  Data General RDOS
  RDOS era capaç de realitzar tasques múltiples, amb la possibilitat d'executar fins a 32 les anomenades "tasques" (similars als subprocessos del terme actual) simultàniament en cadascun dels dos motius (primer pla i segon pla) dins d'un espai de memòria de 64 KB. Les versions posteriors de RDOS eren compatibles amb la línia de miniordinador Eclipse de 16 bits de Data General.
 • Anys 80: Es va començar a deixar de costat el rendiment i a buscar que el SO sigués amigables, surgint les interficies gràfiques. Nèixen el sistemes operatius com per exemple MacOS, MS-DOS, OS/2.

  MS-DOS (Micro Soft Disk Operating System): Microsoft va comprar QDOS i el va modificar. Va continuar fins la versió 7.1 quan va deixar de funcionar.
  MacOS: L'ordinador Macintosh Incluia característiques novedoses com GUI (Graphic User Interface), multitareas i mouse. Els usuaris acostumbrats a la línia de comandes van tachar el mouse de joguina.
  OS/2: Sistema operatiu de IBM. Es va desenvolupar conjuntament amb Microsoft i després es van separar.
 • Apple Lisa

  Apple Lisa
  És una computadora d'escriptori desenvolupada per Apple, llançada el 19 de gener de 1983. Va ser un dels primers ordinadors personals a oferir una interfície gràfica d'usuari (GUI) en una màquina dirigida a usuaris de negocis individuals. El desenvolupament de la Lisa va començar el 1978 i va sofrir molts canvis durant el període de desenvolupament abans de l'enviament al preu molt elevat de 9.995 dòlars dels EUA amb un disc dur de 5 MB.
 • Classic Mac OS

  Classic Mac OS
 • Windows 1.0

  Windows 1.0
  La primera versió de la línia de Microsoft Windows. Funciona com un shell gràfic de múltiples tasques de 16 bits a sobre d'una instal·lació existent de MS-DOS. Proporciona un entorn que pot executar programes gràfics dissenyats per a Windows, així com el programari MS-DOS existent. El seu desenvolupament va estar encapçalat pel fundador de la companyia Bill Gates després de veure una demostració d'una suite de programari similar coneguda com Visi On a COMDEX.
 • Els 90s

  Apareix:
  Linux: Versió millorada de Unix, en principi treballaba en comandes, però més endavant es va implementar un servidor gràfic i gestors de finestres com KDE, GNOME.
  Solaris: Tipus Unix desarrollat per Sun Microsystems.
  Microsoft Windows / Windows NT: Família de sistemes operatius de Windows. No va a arribar a ser un SO amb entorn gràfic fins el Windows 95. Més endavant el seguiria el Windows 98.
  FreeBSD: Inspirat en la 4.4 BSD-Lite de UNIX.
 • OS/2 2.0

  OS/2 2.0
  Es tracta d'una sèrie de sistemes operatius informàtics, inicialment creats per Microsoft i IBM sota el lideratge del dissenyador de programari d'IBM, Ed Iacobucci. Com a conseqüència d'una disputa entre les dues companyies sobre com situar OS / 2 en relació amb el nou entorn operatiu de Windows 3.1 de Microsoft, les dues empreses van separar la relació el 1992 i el desenvolupament de OS / 2 va caure exclusivament a IBM.
 • Microsoft Windows 2000

  Microsoft Windows 2000
  El 17 de Febrer del 2000 es va posar en circulació la versió Windows NT 5.0 que es va anomenar Windows 2000. Aquest consta de 4 versions: Professional, Server, Advanced Server i Data Center Server.
 • Microsoft Windows xp

  Microsoft Windows xp
  El 25 d'octubre de 2001 amb un aspecte i apariencia redisenyats i amb el servei d'ajuda i soport tecnic, es va llençar Windows XP. Producte de major venta de Windows fins al moment, debut a que es troba disponible en 25 idiomes. Versions: Home Edition, Professional, Media Center (2002).
 • Mac OS X Panther

  Mac OS X Panther
  El 24 d'Octubre de 2003 es va llençar la versió 10.3 PANTHER que va incluir tantes o més millores que l'anterior.
 • Windows 7

  Windows 7
  El 22 d'octubre de 2009 es va llençar el Windows 7, per al món inalambric. També marca el debut de Windows Touch, per a usuaris amb pantalles táctils. Versions: Home Basic i Premium, Professional i Ultimate. Tot en versions 32 i 64 bits.
 • Windows 10

  Windows 10
  Windows 10 es l'ultim Sistema Operatiu de Windows. Va ser llençat al public el 29 de Juliol de 2015.