398985.501

Renæssancen - Reformationen og opdagelser

 • Jan 1, 1350

  Slut 1350 - Renæssancen starter

  Slut 1350 - Renæssancen starter
  Renæssancen begyndte omkring 1300 tallet i Norditalien, og bredte sig i resten af Europa i løbet af 1400 og 1500 tallet. Ordet renæssance betyder genfødsel og det der blev genfødt, var antikkens tanker. I renæssancen var det mennesket der var i centrum, modsat middelalderen, hvor alt pegede op mod Gud. Antikkens tanker fascinerede det enkelte individ, og man begyndte at lave kunst som de gjorde i antikken. Renæssancen slutter omkring 1660 ved enevældens indførelse.
 • Jan 1, 1450

  Bogtrykkerkunsten opfindes i Europa

  Bogtrykkerkunsten opfindes i Europa
  I 1450 opfinder den tyske guldsmed Johann Gutenberg bogtrykkerkunsten. Bøger tryk på papir, var oprindeligt en kinesisk opfindelse, og havde på det tidspunkt været en selvfølgelighed i Kina i mange hundrede år. Udviklingen af trykpressen får en stor betydning, da almindelige borgere fik lov til at læse værker, hvor før i tiden var det kun de adelige og rige. Viden blandt folk bliver udvidet. Den mest kendte af de bøger, der menes at stamme fra Gutenbers trykkeri, er Gutenbergbibel fra 1454.
 • Jan 2, 1450

  Forbedring af navigation

  Forbedring af navigation
  Astrolabon hedder instrumentet, som bruges til bestemmelse af højde over horisonten. Astrolabiet er en slags ”regnemaskine” som gør det muligt at beregne solen og stjernernes positioner. Astrolabiet kan føres tilbage til antikken; det blev senere videreudviklet i de arabiske lande, hvorfra det i middelalderen kom til Europa. I sin enkleste, klassiske udgave bestod det af en cirkulær skive med en gradinddelt skala, gennem hvis centrum var en drejelig lineal som de I antikk
 • Aug 3, 1492

  Columbus rejser ud for at finde Indien

  Columbus rejser ud for at finde Indien
  Christoffer Columbus rejser ud i 1492 med 3 skibe, for at finde søvejen til Indien. I stedet opdagede han Amerika, hvor vikinger havde bosat sig.
 • May 20, 1498

  Vasco da Gama finder Indien

  Vasco da Gama finder Indien
  I 1497 bliver Vasco da gama udsendt af den portugisiske konge, for at finde sydvejen til Indien rundt om Afrika. Den 20 maj 1498 lægger VAsco da gama sine 4 skib til i det indiske land.
 • Apr 24, 1517

  Reformationen begynder

  Reformationen begynder
  I middelalderen havde den katolske kirke indflydelse på befolknings holdninger og kongens magt. Kirken mente at et menneske gennem køb af afladsbreve kunne blive frelst. Men det fik den tyske munk Martin Luther til at reagere og hermed begynder Reformationen, som var en hændelse, hvor den protestantiske kirke bliver dannet. Han mente ikke, at et lille papir skulle kunne købe tilgivelse for ens onde gerninger. I 1517 offentliggjorde han sin kritik af kirken, med sine 95 teser.
 • Jan 1, 1530

  Et nyt verdensbilled

  Et nyt verdensbilled
  I renæssancen får man et nyt verdenssyn. Man går fra det geocentriske verdenssyn med jorden som centrum og månen, planeterne og solen kredsende rundt om til at solsystemet er heliocentrisk, dvs. solen er i centrum. Omkring 1530 opstillede fysikeren Nicolaus Kopernikus at det ikke jorden men solen der er i centrum. Den hypotese blev også foreslået før af Aristarchos, allerede ca. 250 f.Kr.
 • Trediveårskrigen

  Trediveårskrigen
  30-års krigen var navnet på en række krige, der hærgede Europa i tiden 1618-48. Der var mange årsager til denne krig. Der var først og fremmest en konflikt mellem Europas stormagter. Krigen var også en form for religionskrig mellem protestanter og katolikker i Det tyskromerske Rige.Oprørerne under krigen var protestanter mens kejseren var katolik. Dette medførte borgerkrige mellem de protestantiske fyrster i Nordtyskland og de katolske fyrster i Sydtyskland. Krigen sluttede i 1648 med fred,