La guerra civil espanyola.

By Aritese
 • Period: to

  Primera Etapa

  L'objectiu del bàndol nacional, es conquerir Madrid. El general Mola, ho intenta desde el nord però és frenat en les serralades del Sistema Central.
 • 1- Atac dels nacionals.

  1- Atac dels nacionals.
  Franco junt les tropes d'Àfrica entren a la península amb la intenció d'ocupar Madrid. A l'agost les tropes nacionals sota el comandamet de Yagüe entren a Almendrejo, Mérida i Badajoz on hi ha una forta repressió. Franco desvia el seu atac cap a Toledo, per alliberar als insurrectes assejats a l'alcàsser des del cop d'estat.
 • 2- Dificultats del bàndol republicà i atacs deel bàndol nacional.

  2- Dificultats del bàndol republicà i atacs deel bàndol nacional.
  Al setembre, el tancament de la frontera francesa imposibilita l'arribada de material bèl·lic de la zona republicana.
  El general Mola ocupa Irun i Sant Sebastià, i a l'octubre l'exèrcit de Galícia connecta amb Oviedo, que estava aïllada enmig del territori república.
 • 3- Atac dels nacionals.

  3- Atac dels nacionals.
  A l'octubre, l'èxercit desencadena una gran ofensiva sobre Madrid, Arriben fins als afores de la capital, però es topen amb una resistència ben organitzada per la Junta de defensa i no poden pendre la capital.
 • 4- Atac dels nacionals.

  4- Atac dels nacionals.
  Al febrer, ataquen els sud de Madrir per intentar aïllar la capital (batalla de Jarama), però no ho aconsegueixen. La resistència de Madrid, té molt a veure amb les Brigades Internacionals i els voluntaris catalans, dirigits per Buenaventura Durruti. Els nacionals capitenejats per Queipo de Llano, ocupen la costa del mediterrani fins a Malaga amb els suport d'Alemanya i Itàlia.
 • 5- Atac italians.

  5- Atac italians.
  Al març, els italians inicien una gran ofensiva a la zona de Guadalajara on sofreixen una derrota per part dels republicans.
 • Period: to

  Segona etapa.

  Els nacionals ocupen la franja catàbrica. Franco decideix abandonar l'atac a Madrid, i concentra les accions militars a la franja cantàbrica. Astúries, Cantàbria i Biscaia segueixen sent republicans però estan aïllants de la resta de la Península.
 • 1- Atac dels nacionals.

  1- Atac dels nacionals.
  A l'Abril, els nacionals comandats per Mola, desencadenen una gran ofensiva contra el País Basc, durant el qua es produeix el bombardeix de Guernika.
 • 2- Cediment per parts dels republlicans.

  Al juny, els republicans van haver de cedir, i els nacionals van ocupar Bilbao.
 • 3- Atac dels republicans.

  3- Atac dels republicans.
  Al juliol, els republicans inicien una ofensiva cap al centre peninsular, amb la batalla de Brunete (5-25 de juliol), i posteriorment al front d'Aragó amb la batalla de Belchite (24 d'agost - 3 de septembre).
 • Period: to

  Tercera etapa.

  Al final de 1937, els comandaments republicans, confiaven en guanyar la guerra, per això van intentar unes reformes a l'exèrcit.
 • 1- Atac dels republicans i reconquesta dels nacionals.

  1- Atac dels republicans i reconquesta dels nacionals.
  Al desembre els republicans comencen una gran ofensiva sobre Terol, però al febrer, Franco la torna a ocupar i inicien la campanya d'Aragò al març.
 • 2- Retirada dels republicans.

  2- Retirada dels republicans.
  Els reoublicans es retiren a la riba esquerra del Segre, i els nacionals ocupen Lleida. El riu Segre es converteix en un front entre nacionals i republicans. Poc despres els nacionals ocupen, Balaguer, Tremp, Camarasa i les centrals hidroelèctriques dels Pirineus.
 • 3- Ocupació de Catalunya.

  3- Ocupació de Catalunya.
  Les tropes franquistes van arribar al mediterrani ocupant Castelló, això suposa la separació de Catalunya de la resta de la zona republicana. Am l'entrada de les tropes nacionals a Catalunya, Franco derroga l'Estatut de Catalunya.
 • 4- Atac dels republicans.

  4- Atac dels republicans.
  L'Estat major republicà, intenta una darrera ofensiva, el seu exèrcit travessa el riu Ebrei conquereix Ascó, Mora d'Ebre, Flix i altres poblacions de la zona.
 • 5- Guerra de posicions.

  5- Guerra de posicions.
  A l'octubre, una contraofensiva dels nacionals, feta amb un gran desplegament militar, aconsegueix avançar. L'exèrcit franquista entra a Mora d'Ebre i el 15 de novembre els republicans es retiren a l'altra riba del riu.
 • Period: to

  Quarta etapa.

  Els republicans no podien oferir resistència. És produeix la campanya d'ocupació de Catalunya.
 • 1- Atac dels nacionals.

  1- Atac dels nacionals.
  comença la gran ofensiva de l'exèrct franquista, els nacionals entren pel nord, trencant el front amb Tremp en direcció a Artesa del Segre. Pel sud, les tropes italianes i el cos de Navarra ataquen Sarroca i Maials.
 • Period: to

  2- Atac dels nacionals.

  Els nacionals entren a Tarragona, i seguidament a Barcelona.
 • Period: to

  3- Atac dels nacionals.

  Cau Girona. Les tropes franquistes arriben a Puigcerdà i Portbou. La guerra es considerava ja acabada a Catalunya. La retirada de l'exèrcit republicà comporta l'exili e milers de persones. Manuel Azaña, Lluís companys, Juan Negrin... s'exilien a França el 5 de febrer de 1939.
 • 4- Fi de la República.

  4- Fi de la República.
  Entra en vigor la Llei de Responsabilitats polítiques, preten liquidar les culpes dels qui van contribuir a forjar i mantenir la subversió roja. Funcionaris i docents fidels a la República van ser objecte de represàlies, partits, sindicats i tota mena de llibertat democràtica suprimida.
 • 5- Govern de Franco.

  5- Govern de Franco.
  El govern de Franco és reconegut oficialment per França i Gran Bretanya, despres manuel Azaña renuncia al càrrec de president de la República.
 • Period: to

  La fi de la República.

  L'únic territori en mans de la República era la zona entre, Madrid, la Manxa i la regió mediterrània desde el nord de València fins a Almeria. El president república torna de França per fer un últim esforç de reorganitzar l'exèrcit i defensar el territori republicà.
 • 1- Cop d'estat.

  1- Cop d'estat.
  El coronel Casado va donar un cop d'estat i crea el Consejo de defensa Nacional.
 • 2- Derrota definitiva.

  2- Derrota definitiva.
  Franco rebutja qualsevol negociació i el seu exèrcit entra a Madrid. En tres dies els nacionals acaben d'ocupar la resta del territori republicà. A l'abril, Franco signa un comunicat en el qual dona la guerra per acabada. El 1 d'abril Franco signa el darrer comunicat en e que dona la guerra per acabada, i anuncia la derrota de l'exèrcit republicà i la fi del conflicte.