Guerra Civil Espanyola

Timeline created by mmonrealcat
In History
 • Dictadura de Primo de Rivera

  Dictadura de Primo de Rivera
  Espanya, des de 1923, havia estat sota el poder d'una dictadura conservadora liderada per Miguel Primo de Rivera. Durant aquest període, es va instituir un fort autoritarisme que va promoure una intensa persecució als grups d'esquerra presents en aquest país.
 • Caiguda de la dictadura de Primo de Rivera

  Com a resultat de la greu crisi econòmica de 1930, i la mala gestió econòmica a Espanya va convertir que a Espanya s'invertís més en les forces militars que al país, fins al punt de mantenir un excessiu nombre de generals i oficials deixant de costat les necessitats reals. Arran d'això la dictadura de Primo de Rivera, recolzada pel caciquisme, va ser enderrocada i després va caure també la monarquia. No obstant això, va ser deposat el 1930 per la pressió d'organitzacions republicanes.
 • Eleccions i inici de la Segona República

  Eleccions i inici de la Segona República
  Amb la deposició de la dictadura Rivera, es va convocar a eleccions al 1931, el que va resultar en l'inici de la Segona República, es va proclamar la República el 1931, anomenada «República de treballadors» i la fi de la monarquia espanyola. Aquestes eleccions van triar a Niceto Alcalá-Zamora com a president. Aquest període de la història espanyola va ser marcat per la forta polarització política.
 • Exili del rei Alfons XIII d'Espanya

  Exili del rei Alfons XIII d'Espanya
 • Inici de la Guerra Civil

  Inici de la Guerra Civil
  El clima polític i social a Espanya a la primera meitat de la dècada de 1930 era tens i ple de conflictes entre esquerrans i nacionalistes. L'assassinat del diputat i líder de la dreta monàrquica, José Calvo Sotelo, per milícies republicanes, va provocar l'inici de la guerra civil el 13 de juliol de 1936,
 • Cop d'estat de Franco

  Cop d'estat de Franco
  El general Francisco Franco va comandar a l'exèrcit espanyol en un cop d'estat contra el govern democràtic de la Segona República Espanyola. Però el cop no va tenir èxit i Espanya va quedar dividida entre falangistes i republicans.
 • Divisió del país

  Divisió del país
  Algunes regions ràpidament van caure en mans nacionalistes comandades per Franco: Navarra, Castella, Galícia, parts d'Andalusia i Aragó. Madrid, València i Barcelona van romandre en mans republicanes. Després d'una setmana, Espanya estava dividida en dues àrees iguals: una a mans nacionalistes, l'altra sota control dels republicans Els Republicans van mantenir control de les regions més riques i industrialitzades.
 • Batalla de Badajoz

  Batalla de Badajoz
  La primera gran batalla de la Guerra Civil Espanyola, La Batalla de Badajoz és coneguda per la repressió després de la victòria de les tropes nacionalistes. La massacre a Badajoz és encara un dels esdeveniments més controvertits i més sensibles de la Guerra Civil Espanyola.
 • Bombardeig de Guernica

  Bombardeig de Guernica
  El bombardeig de Guernica va ser l'atac aeri realitzat el 26 d'abril de 1937 per l'esquadró conegut com a Legió Còndor contra la població basca de Guernica durant la Guerra Civil espanyola.
 • Caiguda de Madrid

  Caiguda de Madrid
  Després d'haver estat assetjada durant tres anys per les forces properes a Franco, Madrid va caure davant els nacionalistes.
 • Fi de la Guerra Civil

  Fi de la Guerra Civil
  Després de gairebé tres anys de conflicte bèl·lic la Guerra Civil, considerada una de les més violentes i cruels de la història, va acabar amb la victòria dels falangistes que van aconseguir enderrocar el Govern Republicà de el poder. Francisco Franco va assumir el poder a l'abril de 1939, implantant un règim dictatorial de dreta a Espanya.
 • Period: to

  Intervenció d'aliats externs

  L'exèrcit nacionalista o falangistes van aconseguir suport militar dels règims feixistes d'Alemanya i Itàlia, que estaven interessats a implantar un règim feixista a Espanya i combatre el creixement del moviment socialista al país. Els republicans van comptar amb l'enviament d'armes i equips bèl·lics de la Unió Soviètica.
 • Period: to

  Morts i exilis de la guerra

  Estudis xifren en 540 000 la sobremortalitat dels anys de la Guerra Civil i la immediata postguerra.
  L'estimació de víctimes mortals a la guerra civil espanyola a conseqüència de la repressió pot xifrar en 150 000 persones. D'elles, es calcula en unes 50 000 les assassinades a la rereguarda de la zona republicana, calculant-se en 100 000 les assassinades a la rereguarda de la zona revoltada. Hi va haver un total de 300000 exiliats.
 • Period: to

  Setge a l'Alcàsser de Toledo

  El Setge a l'Alcàsser de Toledo fou una batalla simbòlica dels inicis de la Guerra civil espanyola, en la qual els milicians del Front Popular i els colpistes van lluitar pel control de l'edifici de l'Alcàsser de Toledo, on hi havia l'acadèmia d'Infanteria.
  La victòria va ser finalment franquista.
 • Period: to

  Batalla de Madrid

  La batalla de Madrid foren els combats entre les forces lleials al govern de la Segona República Espanyola i els militars revoltats durant el mes de novembre del 1936 per aconseguir el control de la ciutat a l'inici de la Guerra Civil espanyola. Victòria republicana.
 • Period: to

  Batalla del Jarama

  La Batalla del Jarama fou un intent de les forces franquistes de travessar el riu Jarama, al sud-est de Madrid, durant la Guerra Civil espanyola. De resultat final incert, hi participaren, per part franquista, columnes mòbils de regiments de la Legió i tropes mores, mentre que se'ls enfrontaren per part republicana les tropes reorganitzades de l'Exèrcit del Centre, que incloïen la participació de diverses Brigades Internacionals.
 • Period: to

  Batalla de Guadalajara

  La batalla de Guadalajara va ser un enfrontament de la Guerra Civil espanyola desenvolupat entorn de la ciutat de Guadalajara en un intent per penetrar en la capital d'Espanya pel nord. Victòria republicana.
 • Period: to

  Ofensiva del Nord

  L'Ofensiva del Nord, també anomenada Campanya del Nord o Front del Nord, és el nom que rep el conjunt d'operacions i combats que van tenir lloc a la franja cantàbrica des de la primavera a la tardor de 1937, entre les forces revoltades i les de la zona lleial al govern republicà durant la Guerra Civil Espanyola. Victòria dels revoltats (sublevados).
 • Period: to

  Batalla de Brunete

  La Batalla de Brunete fou el conjunt d'operacions desenvolupades entre el 6 i el 25 de juliol del 1937, en la població que porta el mateix nom i d'altres properes, a l'oest de Madrid, durant la Guerra Civil espanyola. L'ofensiva llançada per l'exèrcit de la República tenia com a objectiu disminuir la pressió exercida per les forces revoltades sobre Madrid i, al mateix temps, alleugerir la situació en el front nord. Resultat: neutre. Pèrdues a tots dos bàndols.
 • Period: to

  Batalla de Belchite

  La batalla de Belchite va ser una batalla de la Guerra Civil Espanyola que va tenir lloc a Belchite (Saragossa) en el marc de l'ofensiva de l'Exèrcit Popular de la República sobre Saragossa. La conquesta d'aquesta localitat va mobilitzar un gran nombre d'homes i mitjans militars de l'Exèrcit Popular que haurien pogut ser utilitzats en l'avanç cap a la capital aragonesa, principal objectiu de l'operació. Victòria republicana.
 • Period: to

  Batalla de Teruel

  La Batalla de Teruel fou el conjunt d'operacions militars que, durant la Guerra Civil espanyola, van tenir lloc a la ciutat de Teruel i els seus voltants.
 • Period: to

  Batalla de l'Ebre

  La batalla de l'Ebre fou un intens combat de desgast entre les tropes republicanes i els exèrcits franquistes iniciat a les acaballes de la Guerra Civil espanyola i que esdevingué decisiu de cara a la pèrdua de Catalunya per al govern republicà. Les terres del Matarranya, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i la Terra Alta van viure la major acumulació de forces combatents de la història de Catalunya i van amarar-se amb la sang de desenes de milers d'homes. Victòria franquista.
 • Period: to

  Batalla de Catalunya

  L’ofensiva de Catalunya, també anomenada campanya de Catalunya o batalla de Catalunya, va ser una campanya militar desenvolupada al territori català sota control republicà durant la Guerra Civil espanyola. Fou l'últim gran enfrontament del conflicte i va sentenciar la derrota republicana, que ja no seria capaç d'articular cap resistència.
 • Period: to

  Franquisme

  El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975, i també és anomenada com a tal la ideologia en què es basà. Basat en el lideratge del general Francisco Franco, el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil espanyola. El seu poder es va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat: cap d'estat, de govern, del partit únic, el Movimiento Nacional, i de l'exèrcit. El franquisme va provocar més de 100000 morts.