Eix Cronològic de la Guerra Civil

 • Trasllat de Franco

  Trasllat de Franco
  Joan March va enviar un Dragon Rapide perquè trasllades a Franco de Canaries al Marroc. Per a posar-se al capdavant de l'exèrcit del Marroc.
 • Assassinat de José Calvo Sotelo

  Assassinat de José Calvo Sotelo
  L'assassinat va ser un detonant de la Guerra Civil Espanyola encara que ja estava decidit realitzar una insurrecció.
 • Sublevació dels Nacionals

  Sublevació dels Nacionals
  Per la victòria del Frente Popular a les eleccions d'aquest any, un grup de generals nacionals van realitzar una sublevació contra el govern republicà. Això va derivar a una sublevació el 18 de juliol de 1936 i que va triomfar a Castella i Lleó, Navarra, Galícia, Balears, Canàries i algunes ciutats Andaluses i va fracassar a Catalunya, València, Múrcia, franja cantàbrica, Castella-la Manxa, Extremadura i gran part d'Andalusia. Fracassa sobretot a Madrid i a Barcelona.
 • Period: to

  Primera Etapa: Objectiu va ser Madrid

  Va començar amb l'intent d'ocupar Madrid per part de Franco i les tropes Africanes i va acabar amb la Batalla de Guadalajara entre les tropes de Mussolini i els Republicans.
 • Creació de la Junta de Defensa del bàndol nacional

  El bàndol nacional es va encarregar d'organitzar ràpidament les seves forces, per al que es va crear la Junta de Defensa. No sols va contribuir al fet que el bàndol nacional presentés major cohesió sinó que també va ser on es va decidir atorgar al general Franco el títol de "Generalísimo"
 • Ocupació de San Sebastià i Irun

  El general Mola amb el tancament de la frontera francesa i l'impediment de l'arribada de material bèl·lic per a la república va ocupar Irun i San Sebastià.
 • Ocupació d'Oviedo

  L'exèrcit de Galicia va ocupar Oviedo el qual estava aïllat enmig del territori republicà
 • Inici de l'ofensiva contra Madrid

  Quan va començar l'assalt frontal, el bàndol republicà havia reorganitzat les seves forces, preparat les seves trinxeres i rebut ajuda de l'URSS. L'atac inicial va donar els seus fruits.
  Quan va caure en mans dels republicans aquests es van reorganitzar (ara amb ajuda de les Brigades Internacionals) i van aconseguir resistir les tropes nacionals. La lluita va ser aferrissada amb milers de víctimes civils, però no van aconseguir trencar la línia defensiva; una victòria propagandística.
 • Ocupació Republicana de Teruel

  Encara que Teruel no tenia una importància estratègica, els republicans van celebrar la seva victòria.
 • Period: to

  Batalla del Jarama

  Els republicans van intentar arribar a la capital pel sud de Madrid, més concretament pel riu Jarama.
  Gràcies a les Brigades Internacionals i els voluntaris catalans comandats per Buenaventura Durruti van aconseguir que els nacionals no arribessin a la capital espanyola.
 • Period: to

  Batalla de Guadalajara

  Va ser un intent de les tropes de Franco i Mussolini (Corpo di Truppe Volontarie) d'arribar a la capital espanyola pel nord de Madrid.
  El 12 i 14 de març els nacionals havien aconseguit territoris republicans, però entre el 15 i el 23 de març els republicans amb l'ajuda de les Brigades Internacionals van aconseguir recuperar els territoris i, per tant, guanyar la batalla.
 • Period: to

  Segona Etapa: Ocupació de la franja cantàbrica

  Va començar amb la Batalla de Guadalajara i va acabar amb el trasllat del govern republicà de València a Barcelona per part de Negrín.
  Franco al veure les dificultats per a prendre Madrid decideix abandonar l'atac a la capital i concentrar els atacs a la zona cantàbrica (Astúries, Cantàbria i Biscaia).
 • Bombardeig de Guernika

  Bombardeig de Guernika
  L'abril de 1937, el general Mola ataca el País Basc i durant aquest atac es va produir el Bombardeig de Guernica.
  El bombardeig va ser un atac aeri fet pel Luftwaffe alemany i la Legió Còndor, el qual va destruir tota la ciutat i va provocar la mort de 654 persones i 889 ferits.
 • Period: to

  Ocupació nacional de Bilbao

  Els nacionals ocupaven Bilbao per motius estratègics com les indústries pesants i fàbriques d'armes.
 • Period: to

  Batalla de Brunete

  Els republicans intenten alleugerar la situació a la part nord.
 • Entrada dels nacionals a Santander i Asturies

  Aquesta entrada va ser un cop dur per a la República perquè això va provocar que es perdés les seves indústries metal·lúrgiques de Santander i Astúries.
 • Period: to

  Batalla de Belchite

  Intent de frenar l'avanç nacional pel nord, més concretament al front d'Aragó.
 • Period: to

  Tercera Etapa: Batalla de l'Ebre

  Va començar amb el trasllat del govern republicà a Barcelona i va acabar amb la Batalla de l'Ebre
 • Period: to

  Batalla de Terol

  La batalla va començar quan l'Exèrcit Republicà va llançar una ofensiva per a prendre Terol, que en aquest moment estava en mans de les forces franquistes. Després d'intensos combats, els republicans van aconseguir capturar la ciutat el 8 de gener de 1938. No obstant això, les forces franquistes van contraatacar i van recuperar la ciutat el 22 de febrer del mateix any.
 • Entrada dels Republicans a Serós, Aitona i Soses

  L'objectiu de l'operació era avançar en el front i prendre posicions estratègiques a la regió de Lleida. Les forces republicanes van aconseguir entrar en aquestes localitats després d'intensos combats amb les forces franquistes que defensaven la zona. L'entrada en aquestes localitats va suposar un important avanç per a les forces republicanes, ja que va permetre consolidar les seves posicions en la zona i guanyar terreny en la lluita contra les forces franquistes.
 • Ocupació nacional a Lleida

  L'avanç de les forces franquistes cap a Lleida va ser ràpid i la ciutat va caure en mans franquistes després de pocs dies d'intensos combats. La presa de Lleida va ser un important assoliment per a les forces franquistes, ja que els va permetre consolidar el seu control sobre la regió de Catalunya i guanyar terreny en la seva lluita contra les forces republicanes.
 • Derrogació de l'Estatut de Catalunya

  Les forces franquistes van aconseguir ocupar la major part de Catalunya i van derogar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, juntament amb altres estatuts d'autonomia regionals.
 • Ocupació nacional a Castelló

  L'avanç de les forces franquistes cap a Castelló va ser ràpid i la ciutat va caure en mans franquistes després de pocs dies d'intensos combats. La presa de Castelló va ser un important assoliment per a les forces franquistes, ja que els va permetre consolidar el seu control sobre la regió aquest d'Espanya i guanyar terreny en la seva lluita contra les forces republicanes.
 • La darrera ofensiva republicana

  L'exèrcit republicà ca a travessar el riu Ebre i va conquerir Ascó, More d'Ebre, Flix i altres poblacions de la zona i va prendre posiciona a la serra de Pàndols, la serra de Cavalls i la Fatarella. Però en establir el marge dret del riu no van poder continuar avançant.
 • Period: to

  Batalla de l'Ebre

  La Batalla de l'Ebre es va lliurar al llarg del riu Ebre, que es troba en el nord-est d'Espanya, prop de la frontera amb França. Les forces republicanes van llançar l'ofensiva travessant el riu Ebre, però es van trobar amb una forta resistència de les forces franquistes, que havien establert una línia defensiva molt forta. La batalla es va convertir en una de les més llargues i sagnants de la guerra, amb un alt nombre de baixes en tots dos bàndols.
 • Period: to

  Quarta Etapa: Ocupació de Catalunya

  Va començar amb la Batalla de l'Ebre i va acabar amb el reconeixement del govern de Franco per part de França i Regne Unit i amb el renunciament de la presidència d'Azaña en el govern republicà.
 • Gran ofensiva contra Catalunya pels nacionals

  Van entrar pel nord trencant el front de Tremp en direcció a Artesa de Segre i pel sud les tropes italianes i el cos de Navarra van atacar Sarroca.
 • Entrada dels nacionals a Tarragona

  Els soldats nacionals entraven a Tarragona alhora que l'aviació bombardejava nombroses localitats catalanes.
 • Entrada dels nacionals a Barcelona

  Les forces franquistes van iniciar un intens bombardeig sobre la ciutat, seguit d'una ofensiva terrestre. Les forces republicanes van lluitar amb valentia però estaven mal equipades i esgotades després d'anys de guerra. Finalment, després d'una setmana d'intensos combats, les forces franquistes van aconseguir entrar a Barcelona el 26 de gener de 1939.
 • Caiguda de Girona

  Les forces republicanes van lluitar amb valentia per a defensar la ciutat, però estaven mal equipades i esgotades després d'anys de guerra. Finalment, després d'una setmana d'intensos combats, les forces franquistes van aconseguir entrar a Girona el 5 de febrer de 1939.
 • Entra en vigor la Llei de responsabilitats polítiques

  Aquesta llei pretenia liquidar les culpes dels qui van contribuir a forjar i mantenir la subversió roja.
 • Arribada de les tropes nacionals a Puigcerdà i Portbou

  L'arribada de les tropes franquistes a Puigcerdà i Portbou va significar la fi de la resistència republicana en la zona i la consolidació del control franquista en el nord de Catalunya. Les tropes franquistes van entrar en les dues ciutats sense trobar resistència, ja que les forces republicanes s'havien retirat cap a França o cap a altres parts d'Espanya.
 • Period: to

  Final de la República

  Va començar amb el reconeixement del govern de Franco per part de França i Regne Unit i va acabar amb Franco signan un comunicat opn donava la guerra per acabada.