Den kalde krigen

 • Period: to

  Kina og mao zedong

  Kina ble en kommunistisk stat under Moa Zedong som president og det brøt ut i krig i landet. I denne krigen to USA og Sovjetunionen vær sin part og kriget for de.
 • Andre verdenskrig slutter

  Andre verdenskrig slutter
  Andre verdenskrig sluttet i 1945. Både USA og Sovjetunionen hadde begge slåss for å bekjempe USA . Men så oppsto det en ny konflikt mellom USA og Sovjetunionen. Begge landene ville påvirke verden på sin måte. De hadde frykt og mistro mot hverandre. Det var tiltak frem og tilbake i begge land. Den kalde krigen fikk det spente forholdet mellom de to landene.
 • Trumandoktorinen

  Trumandoktorinen
  USA likte ikke at kommunistene tok makta i øst Europa. Landet så på kommunismen som en trussel mot demokrati og kapitalisme. USA ville ikke sitte rolig å se på at kommunismen spredte seg. I 1947 ba USAs president, Harry Truman, Kongressen om penger til støtte for Tyrkia. Han mente det var usas plikt å støtte det frie folk som kjempet mot krefter som ville undertrykke dem. Denne oppfatningen ble siden kalt trumandoktorinen.
 • Period: to

  Marshall planen

  Marshall planen var en hjelpepakke med penger til alle europeiske land som kjempet mot kommunismen som usa ville gi. Men hjelpen kunne bare gå til land som hadde markedsøkonomi. Sovjetunionen avslo tilbudet
 • Berlinblokaden

  Berlinblokaden
  Berlinblokaden var at Storbritannia, USA og Frankrike ville gjøre vest Berlin til en den beste delen av Berlin i forhold til øst Berlin som var styrt av Sovjetunionen, dette likte ikke Sovjetunionen og de valgte derfor og sette en blokade og stoppe Storbritannia, Frankrike og USA fra og komme inn i vest og å sende varer.
 • NATO blir opprettet

  NATO blir opprettet
  Etter at Marshallplanen ble opprettet måtte noen av landene i vest ha et motsvar derfor dannet de Nato. Alle skom var med i nato skulle hjelpe hverandre vist de ble angrepet.
 • Period: to

  Koreakrigen

  Korea hadde vært en japansk koloni siden 1910. Ved fredsforhandlingene i 1945 mistet Japan, som hadde tapt krigen, halvøya til seierherrene USA og Sovjetunionen. Korea ble delt. I nord rykket Sovjetunionen inn mens USA styrte sør. Meningen var at det skulle holdes frie valg etter hvert. Men slik gikk det ikke. Nord Korea ble kommunistisk og sør Korea hadde en diktator som ble støttet av USA. Denne delinga splittet landet og folket. De splittede sidene mistet kontakt me hverandre.
 • Etablering av Warszawapakten

  Etablering av Warszawapakten
  Etter at Nato ble lagd og Tyskland ble medlem fryktet Sovjetunionen at Tyskland skulle få makten igjen. Derfor laget Sovjetunionen Warszawapakten med flere kommunistiske land.
 • Period: to

  Vietnamkrigen

  Vietnam var en Fransk koloni og presidenten i landet hadde krevet at landet skulle bli selvstendig siden 1945. Dette brøt da ut i krig og gjorde at Vietnam ble splittet i to. Sovjetunionen tok partiet til kommunismen og dette gjorde at USA fryktet at kommunismen skulle vinne. Dette gjor da at USA hjalp det andre partiet og det ble nokk en krig.
 • Period: to

  Romkappløpet og sputniksjokket

  USA og Sovjetunionen hadde et kappløp om å være først i verdensrommet. Den første menneskeskapte satellitten som gikk i bane rundt jorden var satellitten Sputnik. Denne ble kalt sputniksjokket. Dette måtte usa svare med å være først med menneske i verdensrommet men Sovjetunionen vant dette også. Da holdt presidenten i usa en tale om at USA skulle være først med et menneske på månen iløpet av tiåret. Dette fikk de til i 1969 og de utjevnet med Sovjetunionen i kappløpet.
 • Period: to

  Berlinmuren-delinga av Tyskland

  I perioden 1949 til 1961 dro 2,7 millioner østtyskere til vest Tyskland. Dette kunne ikke myndighetene i øst leve med. Etter å få klarsignal fra Sovjetunionen gikk østtyske myndigheter i aksjon. I løpet av natta til 13. august 1961 delte de Berlin i to ved hjelp av piggtrådsperringer. Så satte de igang med byggingen av Berlinmuren.
 • Period: to

  Cubakrisa

  USA og Cuba hadde gode relasjoner og forhandlet. Men plutselig ble lederen i Cuba i nær allianse med Sovjetunionen, dette vekte oppsikt blant USA og de stormet Cuba. Der fant de atomrakketer og sa til Sovjetunionen at om de ikke trakk tilbake rakettene umiddelbart ville USA gå til krig. Sovjetunionen trakk seg i siste liten.
 • Period: to

  Kupp i chile

  Statskuppet i Chile var et militært statskupp utført av store deler av det chilenske militæret med mål om å avsette den demokratisk valgte presidenten salvador allende.
 • Period: to

  Krigen mellom Afghanistan og Sovjetunionen

  Sovjetiske og afghanske regjeringsstyrker bombet landsbyer for å ødelegge mujahedinn.
 • Period: to

  Oppløsninga av Sovjetunionen

  I 1991 hadde en gruppe prøvd å bevare Sovjetunionen men dette varte bare i 3 dager og Sovjetunionen ble oppløst. Republikken som unionen hadde bestått av, erklerte seg selvstendige.
 • Period: to

  Mikhail Gorbatsjov

  Mikhail Gorbatsjov moderniserte Sovjetunionen og bidro til åpenhet og markedsøkonomi og ytringsfrihet. Men det ble problemer med varer. I 1989 erklerte han at de ikke ønsket å blande seg i politikken i øst Europa.
 • Nedrustingsavtaler

  Nedrustingsavtaler
  Inf avtalen var en nedrustningsavtale mellom USA og Sovjetunionen som forpliktet landene til å fjerne en hel gruppe av landsbaserte mellomdistanseraketter med atomvåpen, samt forbød partene å skaffe seg nye slike våpen. INF er en forkortelse for intermeditate-range nuclear forces. Avtalen ble undertegnet 8.desember 1987.
 • Berlinmurens fall og samlinga av Tyskland

  Berlinmurens fall og samlinga av Tyskland
  1. november 1989, åpnet de østtyske styresmaktene for at folk fritt kunne krysse grenseovergangene mellom øst Tyskland og vest Tyskland. Vaktene mistet kontrollen og flere millioner krysset grensene iløpet av de siste dagene