Could war

Den Kalde Krigen

 • USA og Sovjetunionen startet en kald krig

  USA og Sovjetunionen startet en kald krig
  Da andre verdenskrigen gikk mot slutten, dukket de gamle motsetningene opp igjen mellom USA og Suvjetunionen. Den kalde krigen dreide seg om konflikter på flere områder i samfunnet. De to landene kjempet for hvert sitt politiske system. Begge hadde atomvåpen og var redde for å bli utslettet av fienden. Sovjetunionen tang landene i Øst-Europa til å samarbeid. Sovjetunionen ble oppfattet som en økende militær trussel med sine nye allierte. Slik vokste det fram en følelse mellom øst og vest.
 • Kina ble kommunistisk

  Kina ble kommunistisk
  Under krigen var deler av Kina okkupert av Japan. Lederen Chiang Kai-shek, hadde støtte USA. Etter krigen klarte ikke Chiang Kai-shek - Kinas leder - å styre landet effektivt. Kommunistene kjempet om å overta makten. De ble ledet av Mao Zedong. Det brøt snart ut borgekrig mellom maoistene og landets myndigheter. USA støttet Chian Kia-shek, mens Sovjetunionen støttet Mao. I 1949 ble Kina kommunistisk. Det var et stort nederlag for USA.
 • Koreakrigen

  Koreakrigen
  Korea hadde vært japansk koloni siden 1910. Korea ble delt ved den 38.breddegraden. I nord rykket Sovjetunionen inn og ble kommunistisk, mens USA styrte i sør. Meningen var å holde frie valg etter hvert. Men slik gikk det ikke. Delingen splitet landet og folket. Nord-Korea ønsket å frigjøre Sør-Korea. Lederen i landet, Kim II Sung, tok kontakt med Stalin og Mao. I juni 1950 gikk de til angrep.Nord-Korea ble stemplet som angriper. Etter tre år med krigføring, endte det med en avtale om våpenvile.
 • Romkappløpet

  Romkappløpet
  USA og Suvjetunionen konkurerte om å være først i verdensrommet på 1950-1960 tallet. I 1957 skjøt opp satelliten Sputnik 1. USA ville bli det førte landet som sendte et menneske ut i verdensrommet, men Sovjetunionen lyktes først. I 1961 sendte landet Jurij Gagarin ut i Verdensrommet. USAs presisent, John F. Kennedy, sa i 1961 at landet skulle sende et menneske før tiåret var slutt. I 1969 landet astronautene Neil Armstrong og Buzz Aldrin på månen.
 • Berlinmuren

  Berlinmuren
  I 1945 var Tyskland hardt rammet av krigen. De fire seirherrene var enige om å dele landet i fire okkupasjonssoner, og om å ha kontroll i hver sin sone. Berlin ble også delt i soner.
  Millioner av mennesker var på flukt. Mange av innbyggerne i Øst-Tyskland ønsket å flykte til Vest-Tyskland.
  I perioden 1949 til 1961 dro 2,7 millioner østtyskere til Vest-Tyskland. Myndighetene i øst kunne ikke leve med det. I løpet av natta til 13.august 1961 delte de Berlin i to ved hjelp av piggtrådsperringer.
 • Cubakrisen

  Cubakrisen
  I 1959 overtok Fidel Castro makten på øya. Han tok kontroll over banker, industri og plantasjer. Castro samarbeidet med Sovjetunionen. USAs president, John F. Kennedy, mislikte det. I 1961 gikk amerikanske tropper i land på Cuba. Castro svarte med å knytte sterkere bånd til Sovjetunionen. I 1962 oppdaget amerikanerne sovjetiske atomraketter.Mange i USA ville gå til krig, men Kennedy ville få rakettene bort. De to supermaktene forhandlet. Men i tolvte time valgte Sovjetunionen å fjerne rakettene.
 • Forsettelse av Berlinmuren

  Forsettelse av Berlinmuren
  Østtyskere arbeidet igang med Berlinmuren. Muren skulle stoppe flukten fra øst til vest.
  Familier og venner ble skilt fra hverandre. Muren var mer enn fire mil lang og besto av murstein og betong. Det ble selve symbolet på den kalde krigen og gjorde jernteppet mellom øst og vest svært tydelig. Mange har i ettertid kalt den skammens mur.
 • Vietnamkrigen

  Vietnamkrigen
  Vietnam var en fransk koloni, men ønsket å bli fri. Da Frankrike nektet å gi slipp på kolonien, brøt ut en krig som Frankrike tapte. I 1954 ble delt i to. I Nord ble kommunistisk, mens i sør forsatte Frankrike å styre. USA var redd for at hele Vietnam skulle bli kommunistisk. I 1963 ble John F. Kennedy myrdet og Lyndon B. Jonson overtok som president og startet full krig mot Nord-Vietnam. Det var en USA ikke kunne vinne, i 1975 ga landet opp. USA hadde tapt for et lite land.
 • Spenningen i den kalde krigen steg i Afghanistan

  Spenningen i den kalde krigen steg i Afghanistan
  I 1978 tok kommunistene makta i Afghanistan, folk i Afhanistan likte ikke utviklingen. I 1979 så det ut til at det kommunistiske syret skulle falle, Sovjetunionen fryktet at landet ville få et styre som USA ville støtte. Sovjetunionen invaderte landet. Dette vakte sterke reaksjoner i Vest-Europa og USA. Tallet på atomvåpen og annet militært utstyr økte. Både USA og Sovjetunionen hadde våpen nok til å utslette verden mange ganger.