TREBALL FINAL DE MEMÒRIA ORAL

  • Majoria d'edat d'Alfons XIII

    Majoria d'edat d'Alfons XIII
    Alfons XIII va aconseguir la majoria d'edat,
    A partir d'aquell moment, va tenir plena capacitat legal i va poder exercir les seves responsabilitats com a monarca. Durant el seu regnat, Alfons XIII va tenir un paper important en la política i els assumptes d'Estat, encara que la seva influència es va veure afectada per la inestabilitat política i els canvis al sistema de govern que es va produir en aquest període.
  • Triomf de Solidaritat Catalana

    Triomf de Solidaritat Catalana
    Solidaritat Catalana va ser una coalició política formada per diverses forces catalanistes i regionalistes de l'època, liderada per Francesc Cambó i Enric Prat de la Riba. La coalició cercava promoure els interessos de Catalunya i reivindicar l'autonomia i l'autogovern de la regió
  • Setmana Tràgica

    Setmana Tràgica
    La Setmana Tràgica va ser desencadenada per la mobilització de tropes espanyoles cap al Marroc en el context de la Guerra del Rif, que estava en curs en aquell moment. El govern espanyol va enviar tropes reclutades principalment a Catalunya, cosa que va deixar malestar i descontentament a la població local.
  • Canalejas inicia el reformisme liberal. Fundació de la CNT

    Canalejas inicia el reformisme liberal. Fundació de la CNT
    Durant el seu mandat, Canalejas va impulsar una sèrie de reformes progressistes destinades a modernitzar i democratitzar el país. Les seves polítiques es van centrar en àrees com l'educació, la legislació social i laboral, la reforma agrària i la descentralització del poder.
  • Creació de la Mancomunitat de Catalunya

    Creació de la Mancomunitat de Catalunya
    Va ser creada com una forma de govern regional amb l'objectiu de promoure el desenvolupament econòmic, social i cultural de Catalunya.
  • La dècada de 1920

    La dècada de 1920 va ser una època d'efervescència cultural i literària a Espanya. Van sorgir moviments avantguardistes com l'Ultraisme i el Creacionisme, que cercaven trencar amb les formes tradicionals d'expressió artística i literària. Destacats escriptors i artistes de l'època inclouen Federico García Lorca, Juan Ramón Jiménez i Salvador Dalí.1920
  • Començament de la Guerra civil Espanyola

    Començament de la Guerra civil Espanyola
    Va ser un conflicte armat i va ser a Espanya, la guerra es va desencadenar a conseqüència de les tensions polítiques i socials existents al país, amb enfrontaments entre el govern republicà i nacionalistes liderats pel general Francisco Franco.
  • La batalla del Nord

    La batalla del Nord
    Va ser una sèrie d'enfrontaments militars que van tenir lloc a al nord d'Espanya, especialment al País Basc ia la zona de Cantàbria. La batalla del nord es va caracteritzar per una lluita intensa a ciutats importants com Bilbao, Santander i Gijón.
  • La batalla de l'Ebre

    La batalla de l'Ebre
    La Batalla de l'Ebre va ser una de les batalles més importants i sagnants de la Guerra Civil Espanyola.
    La batalla va tenir lloc a la regió del riu Ebre, que s'estén al llarg de les províncies de Tarragona, Terol i Castelló a l'est d'Espanya. Va ser el darrer gran intent de les forces republicanes per canviar el rumb de la guerra i revertir la situació a favor seu.
  • Fi de la guerra civil

    Fi de la guerra civil
    Després de gairebé tres anys de conflicte, les forces nacionalistes van aconseguir derrotar les tropes republicanes i prendre el control de la majoria d'Espanya. El 28 de març del 1939, les tropes franquistes van entrar a Madrid, marcant la caiguda definitiva de la República.
  • Llei Constituida de les Corts Espanyoles

    La Llei Constitutiva de les Corts Espanyoles de 1942 va ser una legislació promulgada durant el règim franquista a Espanya. Va ser aprovada el 17 de juliol de 1942 i va establir les bases per a l' organització i funcionament de les Corts espanyoles sota la dictadura de Franco.
  • Fuero de los Españoles. Llei de Referèndum.

    El Fuero de los Españoles va ser una legislació aprovada el 17 de juliol de 1945 durant el règim franquista a Espanya. Aquesta llei es va presentar com una declaració de drets i deures dels ciutadans espanyols en règim de Franco. Tanmateix, a la pràctica, va servir per establir un marc jurídic que limitava les llibertats individuals i garantia l'autoritat del règim.
  • Condemna ONU i retirada d’ambaixadors.

    Durant aquest període, l'ONU es va enfrontar a diversos desafiaments i situacions que van portar a l'adopció de resolucions i declaracions. Alguns temes d'importància en aquell moment van incloure l'establiment de la Comissió de Drets Humans de l'ONU, la lluita contra la discriminació racial i el suport a la descolonització.
  • Llei de Successió.

    La llei va designar Franco com a Cap de l'Estat de manera vitalícia i va atorgar amplis poders i prerrogatives al càrrec.
  • Vaga de tramvies de Barcelona.

    Va ser una de les vagues més significatives en la història de la ciutat de Barcelona i va tenir un impacte significatiu en la vida quotidiana i l'economia local. Els conductors i cobradors de tramvia, enfrontaven difícils condicions laborals, baixos salaris i llargues hores de treball.
  • Pactes amb els EUA. Concordat amb la Santa Seu. Creació de la SEAT.

    -Pactes amb els Estats Units (EU) el 1953: El 1953, Espanya i els Estats Units van signar un acord bilateral conegut com els "Pactes de Madrid". -El Concordat de 1953 va ser un acord entre el govern espanyol liderat pel dictador Francisco Franco i la Santa Seu, la màxima autoritat de l'Església Catòlica. -SEAT va ser establerta com una empresa estatal espanyola en col·laboració amb la companyia italiana FIAT.
  • Entrada al Fons Monetari Internacional.

    L'FMI és una organització internacional establerta el 1944 amb l'objectiu de promoure l'estabilitat financera global, facilitar el comerç internacional i fomentar un creixement econòmic sostenible. L'ingrés d'Espanya a l'FMI va marcar una fita important en les relacions internacionals del país i va reflectir la seva creixent integració en l'economia mundial.
  • Plan de Estabilización.

    Aquest pla va ser un conjunt de mesures econòmiques i polítiques dissenyades per modernitzar i estabilitzar l'economia espanyola, que en aquell moment enfrontava una sèrie de desequilibris i dificultats.
  • Es funda la revista infantil Cavall Fort.

    La revista tenia com a objectiu principal proporcionar contingut educatiu, lúdic i cultural per als infants i joves en català, fomentant així la difusió i l' ús d'aquesta llengua.
  • Reunió de Munic, Conflictes laborals.

    Va ser una trobada clau durant la Guerra Freda entre líders polítics d'alt nivell de les principals potències mundials. Els principals participants van ser el president dels Estats Units, John F. Kennedy; el líder soviètic, Nikita Jrushchov; el primer ministre britànic, Harold Macmillan; i el canceller alemany, Konrad Adenauer.
  • Fundació de CCO.

    Va sorgir a partir de la fusió de diverses organitzacions sindicals preexistents a Cuba. El seu objectiu principal és defensar els drets laborals, promoure millors condicions de treball i representar els interessos dels treballadors cubans davant el govern i altres entitats.
  • Llei General d’Educació.

    La Llei General d' Educació de 1970 va ser aprovada durant el període de la dictadura franquista, però va establir les bases per a les reformes educatives posteriors que s' implementarien després de la transició a la democràcia a Espanya.
  • Atemptat contra Carrero Blanco.

    Un grup armat pertanyent a l'organització separatista basca ETA (Euskadi Ta Askatasuna) va col·locar explosius sota el carrer on passava regularment el vehicle de Carrero Blanco. L'explosió va llançar el cotxe de Carrero Blanco pels aires, causant la seva mort instantània.
  • Govern d’Arias Navarro. Creació de Convergència Democràtica de Catalunya.

    Carlos Arias Navarro va ser nomenat president del Govern d'Espanya el 3 de gener de 1974, succeint Luis Carrero Blanco després de l'atemptat el desembre de 1973. Arias Navarro va ser considerat un representant del sector més conservador del règim franquista.
  • Les primeres eleccions generals des de la Guerra Civil

    Es van presentar nombrosos partits polítics a aquestes eleccions. Alguns dels més destacats van ser la Unió de Centre Democràtic (UCD), liderada per Adolfo Suárez; el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), liderat per Felipe González; i el Partit Comunista d´Espanya (PCE), liderat per Santiago Carrillo.
  • Extrema dreta i extrema esquerre

    Es van produir algunes tensions i enfrontaments entre grups d'extrema dreta i d'extrema esquerra, cosa que va generar una certa inestabilitat en el procés de transició.
  • El Partit Nacionalista Basc (PNB)

    El Partit Nacionalista Basc (PNB) va ser el partit més votat, obtenint 25 dels 60 escons al Parlament Basc. Aquesta elecció va marcar l'inici del sistema autonòmic al País Basc.
  • El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE),

    El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), liderat per Felipe González, va obtenir la victòria amb 202 escons, convertint-se en el partit més gran al Congrés dels Diputats. La Unió de Centre Democràtic (UCD) d'Adolfo Suárez, que havia guanyat les eleccions anteriors, va patir una derrota significativa i només va obtenir 107 escons.
  • PSOE

    L'any 1982 va marcar un canvi de rumb a la política espanyola amb l'arribada al poder del PSOE. Aquest període es va caracteritzar per reformes polítiques, modernització econòmica i una integració més gran d'Espanya a la comunitat internacional. La victòria electoral del PSOE el 1982 va tenir un impacte durador en la configuració política del país i va establir les bases per a una etapa de govern socialista durant gairebé 14 anys.