Sosialisering

  • Georg Herbert Mead

    Georg Herbert Mead
    Mead var filosof og psykolog og hadde stor innflytelse på samfunnsvitenskapene, også sosiologi. Symbolsk interaksjonisme, som springer ut fra pragmatismen, bygger blant annet på teoriene hans.
  • Meads tre faser

    Meads tre faser
    1. fase Den første fasen er når barnet imiterer adferden til de rundt seg. For eksempel når foreldrene smiler til barnet, så smiler barnet tilbake. I denne første fasen er det de nærmeste familiemedlemmene som er viktige, gjennom symboler – som språk, kroppsspråk og adferd. Barnet begynner å forstå symbolene og «hermer» etter de som er nærmest seg.
  • Meads tre faser

    Meads tre faser
    1. fase Den andre fasen er der barnet gjennom lek utøver rolletaking, som for eksempel å leke politi, mor og far. Barnet begynner å se seg selv fra andres perspektiv. I denne fasen leker barn mer med andre barn og deltar i større grad i aktiviteter på flere arenaer.
  • Meads tre faser

    Meads tre faser
    1. fase Den tredje fasen er der barnet begynner å forstå spillereglene i samfunnet og de sosiale gruppene det er en del av, og blir bevisst på hvilke forventninger det er til de ulike rollene. Hver enkelt rolle utøves med bevisstheten om at andre har forventninger til rollen.
  • Primærsosialisering

    Primærsosialisering er den grunnleggende sosialiseringen som starter ved fødsel. Herfra skal barnet bli sosialisert inn i et samfunn vokse opp i det samfunnet og ta til seg normene, verdiene, og tradisjonene som finnes i det samfunnet. Det er viktig at barnet blir tatt godt vare på og får den omsorgen og kjærligheten den trenger. Hvis ikke kan det få konsekvenser for videre utvikling.
  • Sekundersosialisering

    Sekundærsosialisering er den neste sosialiseringen som bygger på primærsosialiseringen. Her er det barnehage, besteforeldre og naboer som kanskje ikke tilbringer så mye tid med barnet til vanlig. Søsken som vokser opp i samme familie, med samme foreldre, naboer og nærmiljø vil kanskje utvikle seg ulikt og påvirkes ulikt. Dette kan være fordi alle barn er forskjellige og tolker ting annerledes.
  • Imitere

    Imitere
    Imitasjon er å herme etter handlinger som skjer utenfor kroppen. Sosialiseringsprosessen begynner i foreldrenes armer når de imiterer og svarer på barnets lyder og ansiktsuttrykk. Gjennom å gjenta barnets lyder og etterligne barnets ansiktsuttrykk blir barnet klar over seg selv og sin medvirkning i samspillet. Barna vil etter hvert bli oppmerksomme på hvordan foreldre oppfører seg i ulike situasjoner og begynner å oppføre seg likt som de dersom de kommer opp i en lignende situasjon.
  • Internalisere

    Internalisere
    Barna vil etter hvert i større eller mindre grad stå for de samme verdiene som foreldrene. Når de har tatt til seg foreldrenes normer og verdier og gjort dem til sine egne sier vi at normene er internalisert hos barnet. Et eksempel kan være at foreldre som vil lære barna å vaske hendene etter do besøk.
  • Jeg og meg

    Familien er den viktigste sosialiseringsarenaen i et barn liv. Også søsken eller fravær av søsken er en påvirknings faktor. Familier flytter oftere som da vil medføre at barnet pånytt må bygge opp et sosialt nettverk. dette er med på å utvikle jeg og meg.
  • Den generaliserte andre

    «Den generaliserte andre» er alle rundt oss som påvirker oss og har innflytelse på oss, og som er med på å forme identiteten vår. Det betyr at de kulturelle uttrykkene for den kulturen vi er en del av, også er med på å forme oss som individer. De tre fasene viser at vi blir sosiale vesener gjennom samspill med andre, og dette er en livslang prosess.
  • Den signifikante andre

    Signifikante betyr betydningsfulle. Det er ikke alle relasjoner som er like viktige. Noen personer er mer betydningsfulle for oss enn andre.
    De personene kalles gjerne signifikante andre. Disse kan i vid forstand defineres som tilgjengelige personer som gir støtte og omsorg og er gode rollemodeller.
    De signifikante andre er med på å danne vår identitet.
  • Speilingsteori

    Meads teori kalles også speilingsteori. Vi speiler oss i tilbakemeldingene vi får fra andre og tilpasser oss etter det. På denne måten utvikles selvbildet vårt – hvordan vi selv ser på oss selv, og hvordan andre ser på oss. Tenk på hvordan andre menneskers reaksjoner påvirker deg, både det vi oppfatter som negative reaksjoner, og positive reaksjoner. Meads teori har innflytelse på sosiologi gjennom videreutviklingen av retningen «symbolsk interaksjonisme».