La revolucion rusa

REVOLUCIÓ SOVIÈTICA I L'URSS (1917-1941)

 • Rússia tsarista

  Rússia tsarista
  -Rússia era un imperi immens , un estat plurinacional . Estava constituit per un monarquia absoluta governada pel tsar Nicolas II. Tenia una economia agrària amb una aristocràcia terratinent i pagesos acomodats ( kulaks)
 • Period: to

  De Russia Tsarista a Mort Lennin

  Resum sobre tota la revolució russa desde tsarisme fins al poder de Stalin
 • Revolució fallida de 1905

  Revolució fallida de 1905
  Comença a crèixer una oposició al tsarisme i a l'Àntic Règim , acompanyada d'un malestar social degut a les nefastes condicions de vida i treball.
  Esclata un moviment revolucionari , on la població demana al tsar : millores en les condicions de vida i treball , convocació d'una assamblea constituent i reforma agrària.
  Però aquesta revolució falleix degut a que el tsar no fa cap reforma en el sistema sinó petites reformes polítiques i socials com són la creació de la DUMA i la reforma agrària.
 • Revolució de febrer 1914

  Rússia continua inmersa en la 1GM , degut als interesos economics amb França , R.unit i Sèrvia.
  Hi ha una desigualtat entre l'exèrcit rus i l'alemany i això provoca un malestar en l'exèrcit .
  L'economia empitjora , degut a l'abandonament de les terres , hi ha una inflació dels preus i escassetat alimentària.
 • Revolució de febrer de 1917 (I)

  Revolució de febrer de 1917 (I)
  A la ciutat de St.Peter's Burg hi ha un moviment revolucionari que es revoluciona per l'ineficàcia de les reformes del tsar Nicolau II. Es produeix una vaga en el país , adjunta amb una insorrecció militar , on deixen d'obeïr als superiors. Es creen els soviets .
  El tsar Nicolau II al verue que no té suport abdica i es crea un govern provisional dirigit per Livov , el qual promet realitzar reformes pero manté Rússia a la 1GM.
 • Revolució de febrer de 1917 (II)

  Revolució de febrer de 1917 (II)
  Apareix Lenin de l'exil·li , amb la intenció de governar el soviet de St.Peter's Burg .
  Escriu les testis d'Abril , on estan escrites les mesures que s'ha de prendre per reconcluir la revolució .
  Degut a la incapacitat de governar el govern provisional , Livov , es substituït per Kerenski , el qual es més revolucionari.
 • Revolució de febrer de 1917 (III)

  Revolució de febrer de 1917 (III)
  Agost de 1917 : Hi ha un cop d'Estat contra Kerenski protagonitzat per Kornivov . El govern provisional i els soviets s'uniran per manternir la revolució , deixant de banda les seves diferències.
 • Revolució d'Octubre de 1917 (IV)

  Revolució d'Octubre de 1917 (IV)
  Dirigida pels bolxevics . Trotski era el lider del partit bolxevic de St Peter's Burg ( home de confiança de Lenin ) , Vol que els soviets tinguin el poder i posen en boicot al govern provisional.
  Hi ha una ocupació al palau d'hivern i retenen al govern provisional menys a Kerenski.
  Lenin es fa amb el poder del país i es fa un govern d'acord amb els principis dels bolxevics . Hi ha una confusió - fusió entre partit i estat . Lenin crea unes mesures revolucionàries .
 • Guerra Civil 1918-1921

  Al 1917 Rússia queda divivida entre revolucionaris i contrarevolucionaris i al 1918 esclata una guerra , dividida entre l'exèrcit roig ( Trotski) i l'exèrcit blanc ( tsaristes). Durant aquests anys Lenin introdueix el comunisme de guerra que consisteix en que tots els sectors productius estan sota el control de l'Estat bolxevic . Finalment guanyen els bolxevics.
 • Creació de la Tercera Internacional.

  Creació de la Tercera Internacional.
  Hi ha una Tercera Internacional comunista anomenada Komintern que fa una crida a tots els partits socialistes perquè abandonin la Segona internacional i s'ahereixin a la nova Internacional.
 • NEP ( Nova Política Econòmica )

  NEP ( Nova Política Econòmica )
  Després de la guerra civil i el comunisme de guerra , també hi ha una allunyació de la població respecte a la revolució. I hi ha una rebel·lació dels mariners de Konstadt .
  Lenin , al X Congrés del Partit Comunista Rus , proposa una reforma de l'economia que permeti una millora de condicions de vida i treball , debilitant els sectors contrarevolucionaris i incrementar la producció. I aquest procés rep el nom de NEP
 • Naixament de la URSS

  Naixament de la URSS
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Lenin mort i això provoca l'obertura d'un debat successori dins del PCUS , anomenat Gran Debat , per la direcció del partit , pel poder de l'Estat Soviètic i pel la direcció i orientació de la revolució. El debat es protagonitzat per dos personatges molt important s : Trotski ( sector radical i defensa l'abandonament de la NEP ) i Stalin ( secotr mes conservador i proposa continuar amb una sistema econòmic mixt ) .
 • Stalin aconsegueix el poder absolut de la URSS

  Serà una dictadura molt dura :
  - Censura
  - Propagament
  - Culte a la personalitat del lider
  - Repressió