Revolució russa

LA REVOLUCIÓ RUSSA

 • Descripció de l'inici de la Revolució

  Descripció de l'inici de la Revolució
  La Revolució Russa , començant per les revolucions del 1905, va ésser un moviment polític que va acabar amb l'expulsió del govern provisional del sistema tsarista .
 • Diumenge Sagnant

  Diumenge Sagnant
  El Diumenge del 22 de gener de 1905, 9 de gener segons el calendari julià, va haver una marxa pacífica de protesta a Sant Petersburg. L'objectiu de la marxa era lliurar al tsar una petició de millores laborals, i la formaven famílies treballadores senceres. Anava encapçalada pel sacerdot Georgy Gapon, i no responia a cap consigna política: era fonamentalment obrera i camperola. Va ser salvatgement dissolta per soldats d'infanteria i cosacs, apostats enfront del Palau d'Hivern.
 • Causes de la Revolució

  Causes de la Revolució
  Les causes principals que desencadenaren a la revolució van ésser: ·Polítiques:
  -Poder autoritari del Tsar
  -Guerra Russo-japonesa
  -Oposició al Tsarisme ·Econòmiques:
  -La fam i la inflació (escassetat d'aliments i de matèries primes).
  -Fracàs de Nicolau II i la promesa de l'establiment del comunisme com a solució als problemes econòmics.
 • Creació dels Sòviets (Assemblea de soldats i treballadors)

  Creació dels Sòviets (Assemblea de soldats i treballadors)
  Els primers soviets van ser creats per Lev Trotski durant la Revolució russa de 1905. Originalment el terme feia referència a les assemblees d'obrers, soldats i pagesos que van ser fonamentals pel triomf de la Revolució d'Octubre de 1917, i de la formació de la República Socialista Federativa Soviètica de Rússia primer i de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques el 1922.
  La primera aparició dels sòviets, com assemblea revolucionària, va tenir lloc en l'esclat revolucionari de 1905. Van
 • Sublevació de Potemkin

  Sublevació de Potemkin
  El 1905 va haver diversos motins de mariners a Sebastòpol, Vladivostok i Kronstadt, i pel juny, van oprendre força amb la insurrecció del cuirassat Potemkin, amb més de 2.000 víctimes entre els mariners durant la seva repressió.
 • Tractat de Portsmouth

  Tractat de Portsmouth
  El Tractat de Portsmouth va posar fi a la Guerra Russo-Japonesa de 1904-1905.
  Va ser just dos mesos després de la firma del tractat, que esclatar la Revolució de 1905 a Rússia.
 • Formació Partit Democràtic Constitucional

  Formació Partit Democràtic Constitucional
  Va ser format a Moscou l'octubre de 1905 durant la revolució de 1905 , quan el tsar Nicolau II va ser forçat a signar el Manifest d'Octubre garantint llibertats civils bàsiques . Mitjançant les lleis d'abril de 1906 Rússia es va convertir en un règim parlamentari , tot i que el tsar es reservava enormes poders ( política exterior, vet legislatiu ... ) .
  Pável Miliukov va ésser el dirigent.
 • Manifest imperial d'Octubre

  Manifest imperial d'Octubre
  El 30 d'octubre, o 17 d'octubre segons el calendari julià, va ser emès pel tsar Nicolau II de Rússia sota la influència del comte Serguei Witte en resposta a les revolucions. El manifest anava dirigit a mitigar el malestar existent a Rússia proposava l'atorgament de llibertats civils per a la població : incloent la immunitat personal , la llibertat religiosa i d'expressió, els drets de reunió i d'associació; una participació extensa a la Duma, i l'imposició de lleis sota la Duma.
 • Revolucions del febrer

  Revolucions del febrer
  La Revolució de Febrer de 1917 en l'Imperi rus marca la primera etapa de la Revolució russa de 1917. Causa l'abdicació del tsar Nicolau II,posa fi a la monarquia russa i porta a la Formació de l'ONU i un Govern provisional . Aquesta revolució va néixer com a reacció a la política del tsar , la seva Negació a atorgar reformes polítiques liberalitzadores i contra la Participació de Rússia en la Primera Guerra Mundial , que havia infligit grans penúries a la població .
 • Abdicació del Tsar Nicolau II

  Abdicació del Tsar Nicolau II
  Va governar des del 20 d'octubre de 1894, fins a la seva abdicació el 2 març 1917 ( d'acord al calendari julià ) , quan va renunciar en el seu nom i en nom del seu fill hereu al tron.
  Durant el seu regnat va veure com l'Imperi rus va patir una debacle econòmica i militar . Va ser sobrenomenat « Nicolás el Sanguinari » pels crítics a causa de la Tragèdia de Jodynka , el Diumenge Sagnant i pels pogroms antisemites que es van produir durant el seu regnat.
 • Enfrontament entre Sòviets (bolxevics) i el Govern Provisional( menxevics)

  Enfrontament entre Sòviets (bolxevics) i el Govern Provisional( menxevics)
  Tots dos Partits estaven enfrontats, ja que inicialment, els bolxevics, eren un grup polític radicalitzat dins del Partit Obrer Socialdemòcrata de Rússia ( POSDR ).
  -El terme s'utilitza sovint com a sinònim de comunista, i per tant, es tractava d'un grup contraposat als menxevics.
  Els Sòviets poseeixen:
  -El poder real
  -El poder és controlat pels bolxevics i el seu dirigent, Vladímir Lenin.
 • Creació d'un Govern Povisional

  Creació d'un Govern Povisional
  El Govern Provisional Rus es va formar a Petrograd Després del deteriorament de l' Imperi Rus i l' abdicació del tsar . Quan l' autoritat del govern del tsar va començar a fallar el març de 1917,dues institucions rivals , la Duma i el Soviet de Petrograd, competien paper poder.Aleshores,es va formar un govern provisonal que havia de dirigir el país fins a les eleccions de l' assemblea constituent .
  El govern posseeix:
  -Poder oficial
  -Control pels partits liberals i més tard, per Kerensky.
 • Tesis d'Abril

  Tesis d'Abril
  Punts exposats per Lenin en un discurs pronunciat al Palau Táuride el 4 d'abril de 1917,després de la seva tornada el dia abans a Rússia.
  Postulaven el pas a la segona fase de la revolució: la conquesta del poder per part del proletariat i la pagesia dels soviets.
  -Entre aquestes deu tesis imposades trobem:
  ·Cap república parlamentària ni restauració en perjudici dels sòviets.
  ·Cap suport al Govern provisional.
 • Assalt al Palau d'Hivern (Revolució Bolxevica o d'Octubre)

  Assalt al Palau d'Hivern (Revolució Bolxevica o d'Octubre)
  Dia 7 de novembre (gregorià).
  El Govern s'havia instal·lat al Palau d'Hivern , la fastuosa residència imperial i es reunia a l'antic menjador del Tsar,una habitació luxosa,però hi havia una manca d'efectius militars .
  A l'assalt a l'octubre s'enderroquen els emblemes del Tsar, àguiles bicèfales i corones,quan en realitat el tsarisme havia caigut definitivament nou mesos enrere.
  A la nit del dia 25, un creuer obre foc, i es llançen bombes que inicien la revolta, amb nombrosos episodis d'histèria.
 • URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques) i formació d'un règim soviètic.

  URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques) i formació d'un règim soviètic.
  Va ser un estat situat al nord d'Euràsia, que va existir de 1922 a 1991 sobre el territori d'allò que havia estat l'Imperi Rus.
  -Lenin era el primer dirigent de la Unió Soviètica.
  -Stalin,successor de Lenin (dirigent des de 1924 al 1953).
  Després autoproclamar dipositari de l'autoritat governamental ,el Congrés va promulgar immediatament una sèrie de decrets pels que Rússia deixava de combatre en la Primera Guerra Mundial era nacionalitzada tota la terra i es constituïa el Consell de Comissaris.
 • Guerra Civil Russa

  Guerra Civil Russa
  Conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923 en el territori del dissolt Imperi rus, entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig, en el poder des de la Revolució d'octubre de 1917,i de l'altra banda,els militars de l'ex-exèrcit tsarista i opositors al bolxevisme,agrupats en el denominat Moviment Blanc, d'ideologia tsarista. Tots dos bàndols van tenir aliats temporals,com ser l'Exèrcit Roig sovint amb esquerrans i grups revolucionaris,i les forces de l'Exèrcit Blanc.
 • PCUS (Partit Comunista de la Unió Soviètica)

  PCUS (Partit Comunista de la Unió Soviètica)
  Durant tota la història de la Rússia soviètica i de l'URSS, el Partit Comunista va ser el partit governant i majoritari, fins a la seva dissolució el 1991. En conseqüència, la història del PCUS i la de l'URSS s'entrecreuen. L'òrgan de govern del PCUS era el Congrés del Partit que, al principi,es va reunir de manera anual. Les seves reunions es van fer menys freqüents amb Stalin, i a la mort de Lenin, el poder l'assumia el Secretari General.
  -Dictadura del proletariat.
  -Democràcia proletària.
 • La III Internacional

  La III Internacional
  Va ser una organització comunista internacional, fundada al març de 1919, per iniciativa de Lenin i el Partit Comunista de Rússia (Bolxevic), que agrupava als Partits Comunistes dels distints països, i l'objectiu del qual era lluitar per la superació del capitalisme, l'establiment de la Dictadura del Proletariat i de la República Internacional dels Soviets, la completa abolició de les classes i la realització del socialisme, com a primer pas a la societat comunista.