Plaza roja moscu 1917

La Revolució Russa.

 • Derrota de Rússia contra el Japó.

  Derrota de Rússia contra el Japó.
  L'exèrcit rus és derrotat per les tropes japoneses al territori de la Manxúria, enfrontats per els desitjos expansionistes dels dos països. La moral del soldats vençuts, que tornen a casa, queda mimabada i serviràn de bases per a la Revolució de 1905.
 • Period: to

  Revolució de 1905

  Aquest experiment de revolució va marcar un abans i després en la història russa, que serviria com base de la definitiva Revolució de 1917.
 • Diumenge Sagnant

  Diumenge Sagnant
  Demanant pacíficament una millora de les seves condicions de vida, la gran quantitat d'obrers i treballadors de St. Petesburg es van reunir a les afores del Palau d'Hivern, on vivia el tsar, per rogar-li al seu "pare" que els ajudés. Les súpliques no van ser escoltades i la Guardia del tsar va propiciar una sagnant i brutal matança als manifestants el dia 9 de gener (22 de gener en el calendari gregorià)
 • Fets a Odessa: el Cuirassat Potemkin

  Fets a Odessa: el Cuirassat Potemkin
  Odessa es una ciutat que, per aquell temps, es respirava clima de Revolució. Llavors, un Cuirassat revoltat, va arribar al Port agreujant encara més la situació. Aquests mateixos fets són el punt de partida d'una de les pel·licules més grans del cinema mud: El cuirassat Potemkin.
 • Manifest d'Octubre

  Manifest d'Octubre
  Com a resposta als succesos del mateix any, Nicolau II redacta el Manifest d'Octubre, on, entre altres "suposades" llibertats, accepta la creació de la Duma - el partament -, així com el sufragi universal masculí. Tot i això, ell tindrà complet poder sobre aquesta, ja que durant els pròxims anys la creará i dissoldrà segons els seus interessos.
 • Rússia entra en la Primera Guerra Mundial

  Rússia entra en la Primera Guerra Mundial
  Tot i que el país es trobava en una evident decadència i penúria, el sistema d'alliances que s'havia forjat abans de la Gran Guerra va posar a l'exèrcit rus a lluitar una guerra sagnant i brutal contra la potent Alemanya.
 • Comencen les manifestacions.

  Comencen les manifestacions.
  El dia 8 de febrer - 8 de març al nostre calendari, dia de la Dona a Rússia - es lleva amb una vaga de més de 80.000 dones, dedicades al textil, a St. Petesburg. De seguida les acompanyaran els treballadors d'una de les més grans fàbriques metal·lúrgiques. Demanen l'abdicació del tsar i el fi de la guerra, ja que els està portant a la més absoluta pobresa.
 • Period: to

  La Revolució de 1917

 • Period: to

  La Revolució de Febrer

 • Les revoltes creixen

  Les revoltes creixen
  El clima de crispació que es vivia a Rússia en aquells moment s'intensifica encara més a causa de les continues manifestacions.
 • Neix el primer Soviet: Petrograd

  Neix el primer Soviet: Petrograd
  El primer consell va ser creat en aquest dia, en el qual la població, totalment revoltada i revolucionària, va pendre la majoria d'edificis de caràcter públic.
 • Abdicació del Tsar Nicolau

  Abdicació del Tsar Nicolau
  Enfront les pressions tant del poble com dels seus, el tsar Nicolau II és obligat a renunciar i abdicar del ser càrrec.
 • Lenin torna de l'exili: Les Tesis d'Abril

  Lenin torna de l'exili: Les Tesis d'Abril
  Lenin, en aquell moment de tensions, es trobava exiliat a Suïssa separat de la seva mare pàtria pel front de guerra alemany. Durant el seu camí de tornada, el futur líder de la URSS escriuria les "Tesis d'Abril", on va exposar els seus ideals: el rebuig a la guerra i al govern provisional, l'alliança entre camperols i que tot el poder sigués per als Soviets.
 • Kerenski, ministre de guerra

  Kerenski, ministre de guerra
  Rússia, en aquest temps de revolucions, encara es trobava inmersa en la guerra que estava acabant amb el seu exèrcit. Tot i això, el nou titular de guerra , designat pel nou govern provisional, va decidir continuar amb aquesta.
 • Fallida de la darrera ofensiva russa a càrrec de Kerenski

  Fallida de la darrera ofensiva russa a càrrec de Kerenski
  Kerenski continuava amb el seu treball al camp de guerra ordenant l'útima de les ofensives russes a la Gran Guerra. Aquesta, tot i que començà amb èxit, finalment va acabar amb la victòria dels Austrohongaresos, deixant l'exèrcit i el pais assolat.
 • Kerenski, ara Primer Ministre

  Kerenski, ara Primer Ministre
  Després de la renúncia del príncep Luov del seu lloc com a cap del Govern Provisional, Kerenski és qui té el poder ara.
 • Detencions

  Detencions
  Diversos líders o simpatitzats bolxevics són arrestats per les forces del Govern Provisional de Kerenski, entre les quals destaca Trotski.
 • Intent de cop d'estat de Kornilov

  Intent de cop d'estat de Kornilov
  Com a militar tsarista, Kornilov reclamava que aquesta Revolució acabès i que es tornès als vells temps. Això no va passar: els bolxevics, els únics amb força, van evitar-ho. En aquell moment s´n conscients de la força que tenen realment.
 • Alliberació de Trotski i els seus camarades

  Alliberació de Trotski i els seus camarades
  Ell, entre d'altres líders o simpatitzants són alliberats. A més, Trostski es converteix en lider del Soviet de Petrograd.
 • Period: to

  Revolució d'Octubre

 • Asssalt final al Palau d'Hivern

  Asssalt final al Palau d'Hivern
  Desprès de mesos de lluita, es dóna finalment l'ordre a tots els obrers i treballadors d'atacar la seu del Fovern Provisional, el Palau d'Hivern. Al travessar el palau es troben amb que Kerenski ha fugit, deixant sol el poder. El poder ja no el té ell: la Revolució ha guanyat aquest cop.
 • Creació de la Txeca

  Creació de la Txeca
  En tot estat cal una organització o organitzacions que s'encarreguin de la seguretat del mateix pais. La Txeca va ser la primera d'aquestes del nou estat soviètic, que més tard serviria de base per a altres departaments relacionats com el KGB.