1072861602

La revolució russa

 • Alexandre II acaba amb la servitud feudal

  Alexandre II acaba amb la servitud feudal
  La servitud va ser abolida pel tsar Alexandre II de Rússia, estenent la llibertat de moviment i la llibertat personal a tots els serfs russos. L'abolició de la servitud no va millorar substancialment la situació dels pagesos
 • Coronació de Nicolau II

  Coronació de Nicolau II
  Nicolau va ser coronat com a successor. No tenia formació política, i ho ignorava tot sobre el govern de l'imperi, explicant la seva ingenuïtat en ser coronat tsar al novembre de 1894. Fins i tot el seu propi pare dubtava de la seva habilitat per administrar i mantenir un gran territori.
 • Guerra russajaponesa

  Guerra russajaponesa
  Va ser un conflicte sorgit per les ambicions imperialistes rivals de l'Imperi rus i l'Imperi del Japó a Manxúria i Corea. Els russos buscaven un port d'aigües càlides
 • La Revolució del 1905

  La Revolució del 1905
  Va esclatar un moviment revolucionari a Sant Petersburg desde gener fins juny, es va dividir en dues fases. Es van manifestar contra el despotisme i la injustícia social
 • Creació de la Duma

  Creació de la Duma
  Després de la pressió de la revolució del 1905, el Tsar va prometre la fundació de la Duma, un òrgan del govern que suposadament permetia un sistema parlamentari, que s'allunyava de l'autocràcia. Encara que després, la Duma va patir diferents processos de desaparició y resurgició, ja que a efectes pràctics, era el tsar qui seguia tenint tot el poder.
 • Guerra de moviments

  Guerra de moviments
  Fase de la Primera Guerra Mundial que va tenir lloc el 1914, es va dur a terme per Alemanya, que volia derrotar França per posteriorment centrar-se en Rússia, a través d'una estratègia de desplaçaments ràpids de material i de tropes.
 • Primera Guerra Mundial

  Primera Guerra Mundial
  Conflicte armat entre 1914 i 1918, i que va produir més de 10 milions de baixes. Més de 60 milions de soldats europeus van ser mobilitzats des de 1914 fins a 1918. Originat a Europa per la rivalitat entre les potències imperialistes. Va ser en el seu moment el conflicte més sagnant de la història.
 • Guerra de posicions

  Guerra de posicions
  Aquesta fase de la guerra és coneguda també com "Guerra de trinxeres" per la forma en què es van desenvolupar les operacions militars. Va abastar els anys 1915 i 1916. Va ser conseqüència del fracàs de la guerra llampec iniciada pels alemanys en 1914.
  Va suposar un canvi d'estratègia respecte a la fase precedent
 • La Revolució de febrer del 1917

  La Revolució de febrer del 1917
  Va marcar la primera etapa de la Revolució russa de 1917. Va provocar l'abdicació del tsar Nicolau II. Aquesta revolució va néixer com una reacció a la política realitzada pel tsar, en particular, la implicació directa de Rússia en la Primera Guerra Mundial
 • La Revolució d'octubre del 1917

  La Revolució d'octubre del 1917
  Una revolució liderada per Lenin i el partit bolxevic, que estava basada en les idees de Karl Marx. Va suposar la instauració del primer estat obrer o socialista de la història.
 • La Guerra Civil Russa

  La Guerra Civil Russa
  Una sèrie de revoltes al llarg de tot el país van instigar la constitució d'un exèrcit alternatiu, anomenat "exèrcit blanc", per fer front al "exèrcit roig" de Trotski.
 • Cop de Kornílov

  Cop de Kornílov
  La inestabilitat política que patia el Govern Provisional rus va agreujar-se amb la insurrecció fallida contrarevolucionària del general Kornilov, comandant en cap de l’exèrcit, que va rebel·lar-se i va marxar sobre la ciutat de Petrograd amb la intenció d’implantar una dictadura militar.
 • Abdicació Nicolau II

  Abdicació Nicolau II
  Es va redactar l'abdicació en favor del seu fill Alexis; però donada la condició de salut i immaduresa de l'hereu, va canviar de parer.
  Nicolau II, incapaç de controlar la situació, va abdicar els seus drets i els del seu fill el 2 de març de 1917, donant així fi a la dinastia Romanov i el començament de l'era dels soviets.
 • Les Tesis d'Abril

  Les Tesis d'Abril
  Les Tesis d'abril son una sèrie de punts exposats paper líder dels bolxevics russos, Lenin. Les tesis van ser exposades en un discurs pronunciat a Palau Tàurida, després de dir su tornada el dia Abans a Rússia del su exili a Suïssa. Aquestes tesis postulaven el pas a la Segona fase de l'revolució: la conquesta del poder per part de l'proletariat i de la pagesia dels soviets
 • Revolució Juliol

  Revolució Juliol
  Van ser protestes armades recolzades pels anarcocomunistes i els bolxevics, finalment fracassades, que van tractar d'enderrocar el Govern Provisional Rus i traspassar el poder als soviets.
 • Vaga General

  Vaga General
  El Partit Social-Demòcrata convoca una vaga general que immobilitza el pais que acaba amb la promesa per part del tsar Nicolau II de una constitució.
 • Eleccions per l'Assemblea Constituient

   Eleccions per l'Assemblea Constituient
  En aquestes eleccions, els esserites fan la majoria de vots, tot hi haver estat els bolxevics qui van fer fora al partit provisional i iniciar la revolució. Els bolxevics volen supervisar totes les propostes que els esserites fagin, i devant de la negació d'això per part d'aquests últims, decideixen tancar l'assemblea constituient mitjançant un cop d'estat, amb el que guanyen gràcies al poder de l'exèrcit i al control de les grans ciutats.
 • Neix el primer Soviet: Petrograd

  Neix el primer Soviet: Petrograd
  Establert al març de 1917 després de la Revolució de Febrer com a representant dels treballadors de la ciutat i dels soldats de la guarnició de la capital.
  El Soviet de Petrograd va ser important durant la Revolució Russa que va portar a la Revolució d'Octubre com un centre de poder rival al Govern Provisional
 • Execucio Nicolau II i la seva familia

  Execucio Nicolau II i la seva familia
  L'assassinat de la família imperial russa, els Romanov, va tenir lloc a Iekaterinburg el 17 de juliol de 1918.1 El tsar Nicolau II, la seva esposa la tsarina Alejandra i els seus cinc fills. L'afusellament va ser executat per un grup de bolxevics dirigits per Yakov Yurovski sota les ordres del Soviet Regional dels Urals.
 • Tractat de Brest-Litovsk

  Tractat de Brest-Litovsk
  La Pau de Brest-Litovsk va ser un tractat de pau signat el 3 de març de 1918 a la ciutat de Brest-Litovsk entre l'Imperi alemany, Bulgària, l'Imperi austrohongarès, l'Imperi otomà i la Rússia soviètica. En el tractat, Rússia renunciava a Finlàndia, Polònia, Estònia, Livonia, Curlandia, Lituània, Ucraïna i Besarabia, que a partir de llavors van quedar sota el domini i l'explotació econòmica dels Imperis Centrals.
 • Fundació de la Tercera Internacional

  Fundació de la Tercera Internacional
  va ser una organització comunista internacional, fundada al març de 1919, per iniciativa de Lenin i el Partit Comunista de Rússia , i l'objectiu del qual era lluitar per la superació del capitalisme, l'establiment de la Dictadura del Proletariat i de la República Internacional dels Soviets, la completa abolició de les classes i la realització del socialisme, com a primer pas a la societat comunista com fixava en els seus primers estatuts
 • NEP

  NEP
  La nova política econòmica, NEP, fou una política econòmica que va proposar Vladímir Lenin el 1921 per evitar el col·lapse de l'economia russa. Permetia algunes pràctiques capitalistes com l'obertura de petits negocis mentre que l'estat retenia el control dels bancs, el comerç exterior i les grans indústries.
 • Creació de l'URSS

  Creació de l'URSS
  La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, que comprenia Rússia, Ucraïna, Bielorrússia, Azerbaijan i Geòrgia. .Es va formar després de la desconformitat del poble rus cap a la monarquia absolutista que tenien els tsars.
 • Aprovació d’una nova Constitució Soviètica.

  Aprovació d’una nova Constitució Soviètica.
  La constitució va establir un model d'Estat basat en els soviets, que negava les eleccions lliures i el parlamentarisme
 • Mort de Lenin i lluita per la successió

  Mort de Lenin i lluita per la successió
  Va morir Lenin, el líder indiscutible dels bolxevics. La seva successió va desfermar una lluita entre els dirigents del partit bolxevic, que es va lliurar entre el 1924 i 1928 en diferents fronts.
 • Primer Pla Quinquennal

  Primer Pla Quinquennal
  El Primer Pla Quinquennal de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, el qual va donar començament a la industrialització d'aquest país, va ser un llistat de metes econòmiques dissenyat per enfortir l'economia de la URSS entre els anys 1928 i 1932, eventualment contribuint a fer a aquest país autosuficient des del punt de vista industrial i militar.