Revoluciorussa

Revolució Russa

 • Coronació de Nicolau II

  Coronació de Nicolau II
  Nicolau II es coronat tsar de Rússia. A partir d'aquell moment Rússia es converteix en un imperi autocràtic.
 • Guerra ruso-japonesa

  Guerra ruso-japonesa
  La guerra que va haber entre Rússia i Japó va ser la causa immediata que va desenvolupar la Revolució del 1905.
 • Cració de l'oposicío al tsarisme.

  Cració de l'oposicío al tsarisme.
  Al 1904 es van crear un grup d'opositors al tsarisme anomenats Populistes que es dividien en dos: els anarquistes i els del Partit Socialista Revolucionari. Més tard els anarquistes van formar el Partit Obre Socialdemòcrata Rus, que va ser dividit en dos: els bolxevics i els menxevics.
 • Rússia entra a la Primera Guerra Mundial

  Rússia entra a la Primera Guerra Mundial
  Al 1904 Rússia entra en la Primera Guerra Mundial formant part del bandól dels aliats.
 • Inici de la revolució del 1905

  Inici de la revolució del 1905
  Al gener del 1905 va esclatar un moviment revolucionari a Sant Petersburg, amb una gran manifestació davant el Palau d'Hivern, que protestava contra la injustícia social i demanava millors condicions de vida per a la població.
 • Diumenge sagnat

  Diumenge sagnat
  El diumenge sagnat va ser el nom que se li va otorgar al dia en que va comçar la revolució de 1905, perquè la protesta que havien fet els revolucionaris davant el Palau d'Hivern, va ser reprimida per l'exèrcit i va provocar més de 300 morts i mil ferits.
 • Creació de la DUMA

  Creació de la DUMA
  La revolució va obligar al tsar a iniciar alunes reformes i en resposta a les peticions populars , el tsar va convocar la DUMA (nom del parlament rus). La DUMA va fer possible el sorgiment de partits liberals. El Partit Octubrista i el Partit Constitucional Democràtic (KDT).
 • Assassinat de Rasputin

  Assassinat de Rasputin
  Rasputin va ser un monjo que tenia una creixent inflúencia sobre la familia Romanov.
 • Formació dels Soviets

  Amb l'inici de la revolució de febrer de 1917 es van formar comitès revolucionaris d'obrers, pagesos i soldats. Aquests comitès es van aomenar soviets.
 • Vaga general

  El dia 27 de febrer va tenir lloc una vaga general a les ciutats principals, i va anar seguida de l'amotinament de la guarnició militar de la capital, que es va negar a disparar contra la multitud.
 • Abdicació del tsar

  Davant la insistència de part de l'exèrcit i la pressió popular i dels partits de la DUMA, el tsar va decidir abdicar. La DUMA va guanyar protagonisme en la crisi, i, d'acord amb el soviet de Petrograd, va nomenar un govern provisional presidit pel príncep Lvov, conservador.
 • Inici de la Guerra Civil

  Inici de la Guerra Civil
  La Guerra civil va ser entre els partidaris (rojos) i els contraris (blancs) a la revolució bolxevic. La economia i la societat estaben orientades a la guerra, ja que era una època de Comunisme de guerra. Va haver una gran caiguda de la producció agrícola i industrial
 • Inici de la Revolució de Febrer del 1917

  Desprès de la mort de Rasputin, la situació revolucionària es va desfermar i juntament amb el desastre militar, la penúria econòmica i el descontentament polític van portar a la revolució de febrer del 1917.
  La revolució va començar amb una gran manifestació a Petrograd.
 • Assalt al Palau d'Hivern

  Assalt al Palau d'Hivern
  Les forces insurrectes es van apoderar dels llocs i els serveis cabdals de la capital i ho van culminar amb l'assalt al Palau d'Hivern, que era la seu del govern provisional. El triomf a Petrograd va ser decisiu i el govern va dimitir després que fugís el president Kerenski. La revolució es va estendre ràpidament a Moscou i als nuclis industrials principals. A primers de novembre, al zona septentrional de Rússia era en mans dels bolxevics, però encara escapaven al seu control territoris extensos
 • Inici de la Revolució d'octubre del 1917

  Lenin defensava que la revolució que acabava de produir-se (revolucó de novembre) havia superat la fase liberal burguesa del govern provisional i havia de convertir-se en una revolució proletària, que posés fi al capitalisme i a la burgesia i atorgués el poder als obrers i els pagesos (dictadura del proletariat).
 • Tractat de Brest-Litovsk

  Tractat de Brest-Litovsk
  Un nou decret va mostrar la determinació del govern d'establir la pau amb Alemanya. Les converses van portar a la signatura d'un tractat a Brest-Litovsk, en el qual s'acceptaven totes les exigències de la part alemanya. Rússia va renunciar als països bàltics, a Finlàndia, als territoris polonesos i a Bessaràbia, mentre que Uncraïna es va declarar independent.
 • La creació de la NEP

  La creació de la NEP
  La Nova Política Econòmica (NEP) suposava fer un pas enrere en algunes de les mesures més radicals del comunisme de guerra (desaparició de la propietat privada i control estatal de la indústria i de l'agricultura) per fer possible una economia mixta.
 • Final de la Guerra Civil

  Al Octubre de 1922 la guerra civil russa va acabar amb el triom de l'exèrcit Roig
 • Creació de l'URSS

  Creació de l'URSS
  Acabada la Guerra Civil, el 1922 es va crear la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), que comprenia diferents repúbliques autònomes i federades.