Stalin

La Revolució Russa

 • Period: to

  La Rússia tsarista

  A principis del segle XX l'imperi rus era una monarquia absoluta governada pel tsar Nicolau II. Era un Estat poblat i plurinacional, es a dir, amb diversitat ètnica, cultural i lingüística, i amb economia agrària típica de l'Antic Règim que consistia en terres a mans de grans terratinents. Rússia es va quedar al marge de totes les revolucions que sorgien arreu d'Europa.
 • La revolució fallida de 1905

  La revolució fallida de 1905
  A finals del segle XIX va començar a sorgir un creixement de l'oposició política al tsarisme i a l'Antic Règim acompanyat d'un creixement del malestar social i tensions polítiques, empitjorament de les condicions de vida i un malestar derivat de dos aspectes: la corrupció a la cort i les dures condicions dels militars en la lluita contra el Japó al 1904 que fa que es produeixi l'esclat d'un moviment revolucionari contra el tsar. El resultat final no va aportar cap canvi profund al sistema.
 • Rússia participa en la Primera Guerra Mundial

  Rússia participa en la Primera Guerra Mundial
  Al participar-hi, es va veure clarament el seu enderrirment ja que l'exèrcit estava mal equipat i mal comandat i això va provocar una gran mortalitat entre els combatents russos, la majoria de classe popular. A conseqüència d'això va esclatar un desastre militar i econòmic.
 • Period: to

  TSARISME

  Al segle XX, Rússia estava sota un règim tsarista a mans del tsar Nicolau II de la família Romanov. L'imperi estava enderrerit respecte la resta d'Europa cosa que es a veure reflexada en la intervenció de l'exèrcit rus a la Primera Guerra Mundial. El règim polític al qual estaven sotmesos era una autocràcia on el tsar governava directament l'imperi.
 • La Revolució de Febrer

  La Revolució de Febrer
  Degut a la debilitat en vers als excercits enemics a la Primera Guerra Mundial, esclata un moviment de caràcter revolucionari. La revolució va cpmençar amb una vaga general liderada pels soviets, que eren assamblees locals formades per obrers i camperols i on s'hi afageixen els soldats. Com a resultat el tsar abdica i la Duma estableix un Govern provisional liderat per el príncep Linov, un aristòcrata liberal que tenia la intenció de convertir a Rússia en una democràcia liberal.
 • Entre la revolució de febrer i la d'octubre

  Entre la revolució de febrer i la d'octubre
  En el país es comença a veure com hi han dos poders: un el poder legítim del Govern provisional i els soviets que feien un discurs crític respecte el Govern Provisional i es produeix un enfrontament entre els dos. Lenin, exiliat que torna al Abril a Rússia, publica 'Tesis d'Abril', document on defensa la necessitat de fer una revolució obrera i d'enderrocar al Govern burgès. Devant la incapacitat del Govern provisional a tirar elpaís endevant, Livov renuncia i Kerenski el substitueix.
 • Cop d'Estat fallid l'Agost de 1917

  Cop d'Estat fallid l'Agost de 1917
  La cosa es complica més perquè hi ha un intent de cop d'Estat protagonitzat pels sectors tsaristes de l'exèrcit. Devant d'aquesta amenaça, el Govern provisional, els bolxevics i els soviets fan una pinya i donen suport a Kerenski i això fa que Lenin es senti reforssat. Més tard el partit bolxevic decideix apostar per les tesis de Lenin. Paralelament, Trotski que liderava el soviet de San Petersburg, es converteix en el centre de l'oposició al Govern provisional.
 • La revolució d'Octubre de 1917

  La revolució d'Octubre de 1917
  S'inicia la revolució amb l'objectiu d'ocupar el palau d´hivern. Finalment l'ocupen i detenen el Govern provisional, llavors s'havien materialitzat la idea de Lenin de fer-se amb el poder. La revolució s'exten i els bolxevics controlen una part important del país però les forces tsaristes segueixen controlant una altre part important del país. Més tard convoquen unes eleccions per escollir un parlament però com que no guanyen els bolxevics, fan un cop d'Estat per tancar l'Assamblea Constituient.
 • L'arribada al poder de Lenin

  L'arribada al poder de Lenin
  Un cop tancada l'Assamblea Nacional Constituient, Lenin es fa amb el poder del país i es crea un Govern integrat on el partit i l'Estat es van acabar confunent. La direcció del país era feta per l'òrgan de direcció, el Politburó a mans del secretari general Lenin. Van adoptar mesures de caràcter comunista com la col·lectivització de les terres o la nacionalització de la banca.
 • Period: to

  Guerra Civil a Rússia

  Després de la revolució, el territori queda dividit en bolxevics, majoritaris en zones urbanes e industrials i els contra-revolucionaris constituïts per tsaristes, burgesos i jeràrquics militars. Esclata la guerra entre els dos sectors, l'exèrcit blanc, sectors contra-revolucionaris, i l'exèrcit roig, sectors pro-revolucionaris. Finalment guanya l'exèrcit Roig.
 • Inici de la guerra

  Inici de la guerra
  Al principi l'exèrcit Blanc duia la iniciativa de la guerra.
 • La Tercera Internacional

  La Tercera Internacional
  Lenin i Trostsky, creien que s'havia d'internacionalitzar el comunisme per això la van crear a Moscou. Fa que els partits comunistes que hi havien arreu d'Europa s'integressin a aquesta internacional i també va fer que arreu d'Europa es produissin uns intents d'imitació de Rússia (Revolució obrera).
 • Durant la guerra

  Durant la guerra
  Lenin va introduir el 'Comunisme de guerra' que era una estratègia basada en que tots els sectors productius quedessin sota el control de l'Estat per poder garantir tot el subministrament de l'exèrcit Roig.
 • Final de la guerra civil

  Final de la guerra civil
  Aquesta guerra la van acabar guanyant l'exèrcit Roig i va produir unes conseqüències econòmiques degut a la prioritat que hi va haver per alimentar a l'exèrcit abans que al poble.
  Va ser durant el transcurs de la guerra civil quan els bolxevics per por a que tornés el tsarisme, la família reial va ser assessinada.
 • Creació de la NEP

  Creació de la NEP
  El seu objectiu era incrementar la producció tan industrial com agrícola i debilitar els sectors contra-revolucionaris. Es produeix un retorn a l'economia de mercat i es reestableix la propietat privada però a petita escala i ho fa per alentir el procés de la transformació social i econòmica degut a la queixa de la població. Com a resultat, van aconseguir incrementar la producció però acompanyada per una inflació i van aparèixer els kulaks.
 • Period: to

  De la NEP a la mort de Lenin

  La guerra civil va portar a una militarització de l'economia i una estatalització de l'economia on l'Estat controla els sectors productius i per es va produir un allunyament de la població en vers la revolució. Lenin crea la NEP per reconduir l'economia i finalment el 1924 mor i això obra un debat sobre qui seria el seu successor si Trotsky o Stallin.
 • Formació de la URSS

  Formació de la URSS