12

Història de la URSS (Segle XX)

 • Assassinat de Nicolau II

  Assassinat de Nicolau II
  Aquest va ser l'últim tsar de Rússia, i tant ell com la seva família van ser víctimes de la ira del poble rus. Amb la seva mort en mans del poble rus, es va acabar un etapa en el país rus.
 • Revolució Russa

  Revolució Russa
  Va ser un procés polític el qual va començar i acabar el mateix any (1917). Aquesta revolució va acabar amb el sistema tsarista i va abogar per una república basada en un nou sistema, el socialisme.
  El poble rus odiava al règim autoritari del tsar Nicolau II, el qual no tractava correctament al seu poble, i les desigualtats eren molt grans entre classes. Les baixes de la Primera Guerra Mundial va ser la gota que va fer vesar el vas, i van encendre encara més l'esperit revolucionari rus.
 • Period: to

  Mandat de Lenin

  Lenin era el pseudònim del polític rus que va ser màxim dirigent del país després de la Revolució. El pseudònim neix en la variació del nom d'un dels rius de Rússia, el Lena.
  Lenin fou el cap d'estat de la Rússia post-tsarista, i va abogar per un estat socialista basat en Soviets. Ell va ser també un dels líders de la revolució que va acabar amb la vida de la família del tsar. Lenin va emmalaltir al 1922 i va acabar morint al cap de dos anys, ja quasi apartat de les seves funcions polítiques.
 • Lenin enmalalteix

  Lenin enmalalteix
  La mort de Lenin porta quasi cent anys envoltada de misteris i secretismes. L'any 1922 el màxim dirigent de l'URSS va emmalaltir i va anar perdent pes dins del país. La seva va ser una malaltia desconeguda i de la qual no es van donar masses detalls. Anys després va patir una hemorràgia cerebral i va acabar morint per causes naturals. Stalin anava pujant d'influència, i sabia que el testament polític de Lenin anava en la seva contra, per això hi va haver sospites de que estigues al darrera.
 • Stalin es converteix en Secretari General del Comité Central

  Stalin es converteix en Secretari General del Comité Central
  El secretari general del Comitè Central del Partit Comunista de la Unió Soviètica era la denominació sinònima al de líder de la Unió Soviètica. Aquest era un càrrec residual, fins a l'arribada d'Stalin.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  La mort de Lenin va ser degut a causes naturals, anys després d'emmalaltir greument. Aquesta mort va fer trontollar i avivar disputes internes dins del PCUS. Finalment, Stalin va guanyar molt pes dins el país, fins a erigir-se com a màxim dirigent.
 • Period: to

  Stalin màxim dirigent de l'URSS

  Durant aquest període de 19 anys, Stalin va ser el màxim dirigent de l'URSS. En aquest temps es van succeir molts canvis i van haver grans esdeveniments mundials. Pocs anys abans de la seva mort, Rússia va entrar en disputa amb els EEUU. Aquest conflicte que es va perllongar en el temps, va passar a la història com la Guerra Freda.
 • Period: to

  Primer Pla Quinquenal

  Els plans quinquennals per a l'economia nacional de l'URSS van ser una sèrie de projectes nacionals centralitzats en el ràpid desenvolupament econòmic de la Unió Soviètica. L'objectiu del primer pla quinquennal era aixecar la indústria pesant de l'URSS sense recórrer a l'ajuda dels països estrangers. Però l'URSS continuava sent un país agrari, pel que s'havia de realitzar abans una important reforma agrària.
 • Fam del 1932 (Holodomor)

  Fam del 1932 (Holodomor)
  Aquest va ser un període de temps en el qual va succeir un dels fets més catastròfics de la història de l'URSS. A territori ucraïnès, va haver una de les majors fams de la història. Aquesta fam va causar milions de morts, i va venir deguda a les condicions meteorològiques, a la desorganització agrària.
 • Assassinat de Kírov

  Assassinat de Kírov
  Kírov era un destacat polític bolxevic que va ser assassinat en un atemptat a Leningrad. Stalin al saber la notícia va viatjar ràpidament fins a Leningrad. Arrel d'aquest fet, Stalin va ordenar la creació d'una severa llei antiterrorista.
 • La Gran Purga

  La Gran Purga
  La Gran Purga, va ser un període de temps que va comprendre des del 1937 fins al 1938. En aquesta purga, es va perseguir a les ales dretes i esquerres del partit comunista, les més crítiques amb les polítiques d'Stalin. Arran d'aquesta persecució política es van dur a terme el judicis de Moscú, on es van jutjar a tota aquesta gent.
 • Pacte de Ribbentrop-Molotov

  Pacte de Ribbentrop-Molotov
  En aquests acords previs a la Segona Guerra Mundial, el país soviètic i el govern d'Adolf Hitler, varen signar uns acords de no agressió mutus durant la guerra. Aquest acord el van trencar les tropes alemanyes al intentar entrar a territori soviètic abans de la famosa batalla d'Stalingrad.
  En aquest pacte existia una clàusula secreta per la qual el dos països es repartien els territoris de Finlàndia, Polònia, les Repúbliques Bàltiques i part d'Europa Oriental.
 • Period: to

  Batalla de Stalingrad

  Enmig d'una de les grans ofensives de la Segona Guerra Mundial, les tropes nazis van intentar conquerir la ciutat d'Stalingrad on es va lliurar la batalla més violenta de la guerra. Amb més de dos milions de morts, una ciutat derruida i prop d'un any de combats les tropes ruses van aconseguir defensar la ciutat. Aquesta important derrota de les tropes alemanyes va suposar un clau punt d'inflexió en el pervenir de la guerra. Arran d'aquesta desfeta, l'Alemanya nazi va començar a perdre poder.
 • Period: to

  Guerra Freda (fins la mort d'Stalin)

  Sota el mandat d'Stalin, i amb el preludi de la Segona Guerra Mundial, va esclatar la coneguda com a Guerra Freda. Un conflicte polític, civil i militar que va dividir en dos el món i va confrontar de manera directe i indirecta a les dues potències més fortes del moment, els EEUU i l'URSS. Stalin va morir al 1953, deixant al seu país immers en la Guerra de Corea (que va acabar arran de la mort del dictador) i a l'inici de la Guerra Freda que tot just acabava de començar.
 • Mort de Stalin

  Mort de Stalin
  Al igual que el seu predecessor, Stalin va emmalaltir anys abans de morir. En aquest cas, la malaltia del líder soviètic era molt més lleu, i aquesta li permetia relativament seguir amb les seves funcions davant la nació.
  La matinada del 28 de febrer del 1953, Stalin va patir un atac cervell-bascular. El líder soviètic va estar al terra de la seva habitació la nit següent, fins que algun dels seus criats va dignar-se a obrir la porta. Finalment, va morir 4 dies més tard a un hospital de Moscou.