2076429583 754f142d3f

LA REVOLUCIÓ RUSSA

 • La Rússia Tsarista

  La Rússia Tsarista
  Trobem amb la Russia Tsarista l'aparició de nuclis industrials aïllats i comença a aparèixer proletariat i una burgesia industrial.
 • Period: to

  Del Tsarisme al Comunisme

 • Period: to

  Tsarisme

  Nicolau II, l'últim TsarA principis del s.XX l'imperi Rús era una monarqui absoluta governada pels Tsars de la dinastia Romanove. En aquell moment el Tsar Nicolau II era qui governava. Contava amb el suport de l'esglèsia ortodoxa, l'exèrcit i dels funcionaris.
  L'imperi Rus era molt extens i molt poblat. Tenia una economia agrària, que estava controlada per un petit grup d'aristócrates terratinents i d'uns pagesos acomodats (kulaks).
 • L'oposició al Tsarisme

  L'oposició al Tsarisme
  A finals del segle XIX comença a creixer l'oposició contra el Tsarisme i l'antic Règim a causa de les idees liberals que arriben d'europa.
  La burgesia es fa seves la idees liberals i trobem també una influéncia del Marxisme i de l'Anarquisme per part del proletariat i d'una part dels camperols.
 • El liberalisme Burgés

  Es van crear diferents partits amb les idees del liberalisme burgés. En destaquen dos:
  En primer lloc tenim el partit constitucional demòcrata, els anomanats Kadets.
  En segon lloc trobem el partit social revolucionari rusm els anomenats Esserites.
 • El Marxisme

  El Marxisme
  L'any 1898 es va crear el Partit SocialDemòcrata Rús, d'ideologia Marxista: Va ser al 1903 quan es va produir una cisió dins del partit que va crear dos corrents:
  Els Bolxevics (majoritaris), que creien que per arribar a l'estat comunista no calia haver passat `reviament per una fase de liberalisme i capitalisme burgés.
  Els Menxevics (minoritaris), que creien que per arribar a l'estat comunista primer s'havia d'haver establit un régim liberal burgés.
 • Els Soviets

  Els Soviets
  Paraula russa que significa consell. Era una organització de base que agrupava els delegats dels obrers, dels pagesos i dels soldats. Es van crear durant la revolució de 1905.
 • La Revolució de 1905 i els intents de reforma (causes)

  La Revolució de 1905 i els intents de reforma (causes)
  Des de finals del segle XIX hi havia hagut un creixement de l'oposició contra el Tsarisme, que va anar acompanyat d'un increment del malestar social i de tensions polítiques.
  L'any 1905 es produeix un moviment de caràcter revolucionari contra el Tsar. La població demana millores bàsiques, és un moviment revolucionari d'inspiració liberal.
 • La revolució de 1905 i els intents de reforma (diumenge sagnant)

  La revolució de 1905 i els intents de reforma (diumenge sagnant)
  La revolucio de 1905Trobem una manifestació davant el palau d'Hivern (a Petrograd) per part dels obrers. Aquests escriuen una carta al Tsar demanant millores de les condicions de vida i de treball i una Assamble Nacional Constituent. En aquesta carta trobem la idea de "lluita de classes".
  El Tsar rep la carta i va decidir que l'exércit reprimís la revolució, ho van fer d'una forma molt dura i és per això que l'anomenem el diumenge sagnant.
 • La revolució de 1905 i els intents de reforma (conseqüències)

  La revolució de 1905 i els intents de reforma (conseqüències)
  El Tsar va introduïr algunes petites reformes, però aquestes no van canviar el sistema.
  Va crear la Duma, un órgan de representació social que podia influir en la decisió de les lleis.
  Va fer una reforma agrària, que va ser impulsada pel ministre Stolipin. Aquesta reforma intentava millorar la situació tant desigual que hi havia al camp.
 • Primera Guerra Mundial

  Primera Guerra Mundial
  Rússia entra a la primera guerra mundial, fer que fa que la situació dels ciutadants de l'imperi empitjori. Rússia estava immersa en una situació de crisi econòmica i la població patia greus restriccions.
  La situació de l'exèrcit rus responia també a aquesta situació de crisi i el tsar exercia el poder absolut sobre l'exèrcit.
 • Causes de la revolució del 1917

  Causes de la revolució del 1917
  La participació de Rússia a la guerra suposa un agreujament de la situació de crisi en la que viu la població: una part dels homes han d'anar a la guerra, fet que redueix la mà d'obra; part de les fàbriques han de destinar-se a l'armamant, reduint-se els béns de consum i provocant inflació.
  A la vegada les derrotes de l'exèrcit ontra els alemanys acentúen el doscontentament de la població.
 • Period: to

  Govern provisional

  Govern liberal que volia convertir Rússia en una democràcia liberal.
  Impulsen una sèrie de reformes polítiques i soials.
 • La revolució de Febrer de 1917

  La revolució de Febrer de 1917
  La caiguda del Tsar i la revolució de febrerGrups populars van sortir al carrer per demanar la retirada de l'exèrcit rús de la guerra i la millora de les condicions de vida. Aquest moviment va començar el 23 de febrer amb una gran manufestació a Petrograd, que es va anar extenent cap a altres ciuats de l'imperi i va culminarel 27 del mateix mes en una vaga general.
  L'exèrcit es va afegir a la revolució. El Tsar es va negar a abandonar la guerra i, davant la insisténcia d'una bona oart de l'exèrcit i la pressió dels partits, va abdicar.
 • El govern provisional

  El govern provisional
  La Duma, que tenia el poder, va nomenar un govern provisional.Aquest govern estava liderat per un aristòcrata, el Príncep Livov. Aquest govern era liberal i volia convertir Rússia en una democràcia liberal.
  Impulsen una serie de reformes polítiques (llibertat d'opinió, de premsa,...) i socials (drets sindicals,...).
  El govern provisional va mantenir a Rússia en la guerra mundial.
 • Dualitat de poders

  Dualitat de poders
  Trobem a Rússia dos poders paral·lels. Per una banda tenim al govern provisional, però per l'altra trobem els soviets, que tenien un dscurs molt cític comtra el govern. Tenen un discurs contràri a la guerra i volien unes reformes mes ambicioses que les que havia aprobat el govern provisional.
 • Les Tesis d'Abril

  Les Tesis d'Abril
  Les Tesis d'abrilLenin va tornar de l'exili amb l'intenció de liderar el soviet de Petrograg, on els Bolxevics estaven en minoria.
  Va publicar un article anomenat "Tesis d'Abril" on exposa les mesures que calia prendre, Són un programa polític, un full de ruta. A les tesis d'abril Lenin va preclamar: " Tot el poder als soviets!" i havia fet una crida a favor de la sortida immediata de la guerra, la retirada del suport dels soviets al govern provisional i de la presa del poder per la via insurreccional.
 • Livov es substituit per Kerenski

  Livov es substituit per Kerenski
  Davant la incapaçitat del govern provisional de treure Rússia de la situació tant dolenta en la que es trobava, el Príncep Livov va ser substituit per Kerenski, membre del partit socialista revolucionari (esserita).
 • Intent de cop d'Estat

  Intent de cop d'Estat
  Trobe un intent de cop d'estat fallit contra el govern provisional protagonitzat per sectors Tsaristes de l'exèrcits sota les ordres del general Kornilov.
  Va ser sofocat pel govern provisional amb el suport dels soviets. Aquest fet dona molt reconeixament al poble ja que havien apartat les seves diferències amb el govern provisional per lluitar contra els absolutistes. El partit bolxevic en surt molt reforçat, però Kerensky en surt devilitat.
 • Partit Bolxevic dona suport a Lenin

  Partit Bolxevic dona suport a Lenin
  Discurs de Lenin 1917Lenin i el partit Volxevic diuen qe el partit ha de fer els passos cap a la revolució obrera.
  El partit Bolxevic decideix donar suport a la proposta de Lenin, less tesis revolucionaries de Lenin s'imposen a les de Kamenev que proposava una col·laboració amb els Menxevics i els Esserites.
  Lenin condueix la revolució cap a una nova de caàcter comunista.
 • Trotski

  Trotski
  Una vegada tancat el davat intern del partit Bolxevic ens trobem a les portes de la revolució d'octubre.
  Trotski, que liderava el soviet de Petrograd i era un membre del partit Bolxevic es converteix en el líder del procés revolucionari.
  El seu discurs aposta per una presa de poder per part dels órgans populars (soviets), per tant deixa de considerar el govern provisional com a govern.
 • La revolució d'octubre

  La revolució d'octubre
  La revolució de 1917Insurrecció en la que els obrers de Sant Petesburg armats inicien una revulució amb l'intenció d'ocupar el palau d'hivern.
  A la matinada del 25 d'octubre les forces insurrecte es van apoderar dels llocs i dels serveis claus de la capital. Van assaltar el Palau d'Hivern, seu del govern provisional.
  El triomf a Petrograd va ser decisiu i el govern va dimitir després de la fugida de Kerenski.
 • La propagació de la revolució

  La propagació de la revolució
  La revolució es va estendre ràpidament a Moscou i als nuclis industrials de Rússia. Al novembre la zona septentrional de Rússia era en mans dels bolxevics, però hi havia molts territoris que encara estaven en mans dels forces tsaristes.
 • Period: to

  Partit bolxevic (Lenin)

 • Assamblea constituent

  Assamblea constituent
  Es convoquen unes eleccions que havien de servir per crear una Assamblea Constituent. Els bolxevics van aconseguir uns molt bons resultats, tot i això van ser els Socialistes Revolucionaris els guanyadors.
  Malgrat no tenir la majoria els Bolxevics van tenir prou poder per tancar l'assamblea constituent, ja que savien que aquesta no estava disposada a sotmetres al poder dels Soviets.
  Lenin es fa amb el poder del país, trobem el partit Bolxevic al poder.
 • Lenin i el Partit Bolxevic al poder

  Lenin i el Partit Bolxevic al poder
  Trobem un poder de caire dictatorial, hi ha una forta fusió entre el partit i l'estat. El màxim òrgan de direcció del partit era el Politburó (dirigit pel secretari general del partit).
  Lenin pren unes primeres mesures: col·lectivitzaió de les terres, nacionalització de la banca, firma la pau amb alemanya (Rússia surt de la primera guerra mundial) i per últim enuncia la voluntat de convertir el país en una república federal (1922 crea la URSS).
 • Esclata la guerra

  Esclata la guerra
  Va esclatar la guerra civil entre l'exèrcit Roig i l'exèrcit Blanc.
  D'una manera indirecta, l'exèrcit Blanc va ser ajudat per França i Anglaterra.
  Els bolxevics es van adonar que per enfrontar-se a aquella amenaça calia crear un autèntic exèrcit; en va ser l'artífe Trotski.
 • Period: to

  Guerra Civil

  Trobem a Rússia una divisió de poders, per una banda tenim la Rússia roja o revolucionària i per l'altra els russos blancs ( sectors contrarevolucionaris que tenien el suport de la burgesia, dels tsaristes i dels pagesos acomodats).
  Al 1918 esclata una guerra civil entre l'exèrcit Roig i l'exèrcit Blanc.
  Tot i que inicialment l'exèrcit Blanc portava l'iniciativa, l'exèrcit Roig es va imposar i en va sortir victoriós l'any 1921.
 • Period: to

  Comunisme de guerra

  Durant la guerra civil tots els sectors productius van quedar sota el control de l'estat (poder bolxevic) per subvenir les necessitats de l'exèrcit. Tota l'economia va passar a ser dirigida per l'Estat, que controlava la producció i la distribuió dels productes agraris.
 • Tsar executat

  Tsar executat
  L'execucióEl tsar Nicolau II i la seva família van ser executats per part dels bolxevics a Iekaterinburg, on eren presoners.
 • La tercera internaional

  La tercera internaional
  Lenin va crera la Internacional Comunista amb seu a Moccow, que més tard es va passar a dir la Tercera Internacional.
  Era una organització comunista internacional, que agrupava als Partits Comunistes dels diferents països, i l'objectiu del qual era lluitar per la superació del capitalisme, l'establiment de la Dictadura del Proletariat i la completa abolició de les classes.
 • NEP

  NEP
  L'objectiu principal de la NEP era incrementar la producció i millorar les condicions de vida de la població. També tenia altres objectius com ara devilitar els sectors contrarevolucionaris.
  Trobem un retorn a l'economia de mercat, es reestableix la propietat privada a petita escala.
  El que vol fer Lenin es alentir el procés de transformació social i económic que s'havia començat.
  Com a resultat trobem una augment de la producció i la recuperació del nivell de vida del país.
 • Period: to

  NEP

  La guerra civil va obligar a estatalitzar l'economia i això es va traduir en un cert allunyament de la població envers la revolució.
  El PCUS (partit bolxevic) va realitzar el X congrés i van decidir que s'havia d'apostar per una nova política econòmica, és per això que al 1921 trobem la creació de la NEP.
  La NEP va durar fins el 1929, quan Stalin la va substituri per l'estatalització de l'economia.
 • Victòria de l'exèrcit Roig

  Victòria de l'exèrcit Roig
  Durant els primers mesos de guerra l'exèrcit Blanc va obtenir algunes victòries, però a partir de la darreria del 1918 els èxits de l'exèrit Roig van anar creixent i al 1921, després de la vitòria a Ucraïna, fou el vencedor de la guerra.
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  Els bolxevics van transformar el vell imperi dels tsars en una república federal. Es va crear la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, una entitat que comprenia repúbliques soviétiques i repúbliques autònomes.
 • PCUS

  PCUS
  El partit Bolxevic passa a dir-se Partit Comunista de la URSS (PCUS).
 • Primera constitució de la URSS

  Primera constitució de la URSS
  La URSS va prendre la forma definitiva a la constitució de l'any 1924, que definia les competències de la unió i les de les repúbliques federals.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Lenin mort i s'obre dins el PCUS un debat sobre qui hauria de ser succeir a Lenin.
  Hi ha dos candidats: Trotski ( era de l'ala esquerra del partit, volia estendre la revolució,...) i Stalin (va buscar aliançes ambb membres de l'ala dreta del partit).
  Trotski era el candidat amb més números de convertir-se en el nou cap d'estat, però gràcies a les seves aliançes amb els membres de la dreta del partit, és Stalin qui es converteix en el nou cap de l'estat.
 • Stalin

  Stalin
  Exemple d'un dels discursos de Stalin (aquest és del 1941)Va ser el primer Secretari General del Partit Comunista de la Unió Soviètica entre els anys 1922 i 1953, any de la seva mort. Després de la mort de Lenin al 1924, va ser el màxim dirigent de la URSS.
  Va implantar un règim dictatorial, la fusió entre el partit i l'estat es va fer encara més forta, va suprimir la NEP, va impulsar plans quinquennals (plans de planificació econòmica),...