Soviet union ussr grunge flag by think0

La Revolució Russa

By mefeliu
 • Guerra russojaponesa amb derrota de Rússia

  Guerra russojaponesa amb derrota de Rússia
  La guerra russojaponesa (febrer 1904 - setembre 1905) va ser un dels primers grans conflictes entre les grans potències mundials al segle XX.
  Tenint la Xina afeblida com a principal zona d'ambició, Gran Bretanya i Rússia, i el Japó i els Estats Units, aspiraven a estendre el el seu àmbit d'influència. L'amenaça russa va dur a la signatura d'una aliança britànicojaponesa el 1902. Un enfrontament llargament esperat, la guerra entre el Japó i Rússia. La victòria japonesa va ser total.
 • Diumenge Sagnant

  Diumenge Sagnant
  Hi va haver una marxa pacífica de protesta a Sant Petersburg. L'objectiu de la marxa era lliurar al tsar una petició de millores laborals, i la formaven famílies treballadores senceres. Anava encapçalada pel sacerdot Georgy Gapon, i no responia a cap consigna política: era fonamentalment obrera i camperola.
 • Manifest del Tsar i formació de la Duma

  Manifest del Tsar i formació de la Duma
  Sota la pressió de la Revolució russa de 1905, el tsar Nicolau II va publicar un manifest sobre la convocatòria de la Duma, que inicialment se suposava que era un òrgan consultiu. En el Manifest d'Octubre el tsar es va comprometre a introduir llibertats civils bàsiques, a proporcionar una participació més àmplia en la Duma d'Estat i a dotar a la Duma de poders legislatius i de sobreseïment.
 • Rússia entra a la I Guerra Mundial

  Rússia entra a la I Guerra Mundial
  Rússia va entrar a la I Guerra Mundial formant part de la Triple Entesa. Hi van entrar per interès polític tant guanyar territori a Europa com tractar de mantindre Alaska de part seva.
 • Formació del govern provisional de Kérenski.

  Formació del govern provisional de Kérenski.
  El Govern Provisional Rus es va formar a Petrograd després del deteriorament de l'imperi Rus i l'abdicació del tsar. Quan l'autoritat del govern del tsar va començar a fallar el març de 1917, dues institucions rivals, la Duma i el Soviet de Petrograd, competien pel poder. Com a compromís, es va formar un govern provisonal que havia de dirigir el país fins a les eleccions de l'assemblea constituent. Kérenski fou el segon primer ministre del govern provisional.
 • Lenin retorna de l'exili i Tesis d'Abril

  Lenin retorna de l'exili i Tesis d'Abril
  Són una sèrie de punts exposats pel líder dels bolxevics russos, Vladímir Ilitx Uliànov o també anomenat Lenin. Les tesis van ser exposades en un discurs pronunciat al Palau Táuride, després de la seva tornada el dia abans a Rússia del seu exili a Suïssa. Aquestes tesis postulaven el pas a la segona fase de la revolució: la conquesta del poder per part del proletariat i la pagesia dels soviets.
 • Cop d'estat conservador de Kornilov

  Cop d'estat conservador de Kornilov
  El 25 d’agost, la inestabilitat política que patia el Govern Provisional rus va agreujar-se amb la insurrecció contrarevolucionària del general Kornilov, comandant en cap de l’exèrcit, que va rebel·lar-se i va marxar sobre la ciutat de Petrograd amb la intenció d’implantar una dictadura militar. L’intent de cop d’Estat del general Kornilov va reforçar la posició dels bolxevics, que des d’aquest moment es llançarien definitivament a la conquesta del poder.
 • Revolució d'Octubre

  Revolució d'Octubre
  La Revolució d'octubre de 1917, va ser un episodi de la història de Rússia on es va portar a terme una revolució liderada per Lenin i el partit bolxevic, que estava basada en les idees de Karl Marx i que marcà el començament d'una onada de revolucions comunistes al llarg del segle XX.
 • Revolució bolxevic i assalt al Palau d'Hivern

  Revolució bolxevic i assalt al Palau d'Hivern
  S’inicià el 24 d’octubre amb l’assalt al Palau d’Hivern de Sant Petersburg, seu del govern provisional. En poques hores els insurrectes van controlar tota la ciutat. Segons S.A. Cohen el triomf de l’aixecament a Moscou (molt més sagnant que el de Petrograd) va ser la clau que va permetre que es consolidés la revolució.
 • Guerra Civil Russa

  Guerra Civil Russa
  Arran d'un intent per a prendre el poder contra els bolxevics, va provocar l'aixecament Kérenski-Krasnov l'octubre de 1917. La Guerra Civil russa va ser un conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923 en el territori del dissolt Imperi rus, entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig.
 • Pau de Brest-Litovsk

  Pau de Brest-Litovsk
  Tractat signat a Brest (Bielorússia) el 1918, entre Alemanya, Àustria-Hongria, Bulgària i Turquia i el primer govern bolxevic rus, el qual renunciava els territoris de Polònia, Estònia, Letònia i Lituània, admetia la independència d’Ucraïna i Finlàndia i s’obligava a pagar una indemnització.
 • Inici de la NEP

  Inici de la NEP
  La nova política econòmica, NEP fou una política econòmica que va proposar Vladímir Lenin el 1921 per evitar el col·lapse de l'economia russa. Permetia algunes pràctiques capitalistes com l'obertura de petits negocis mentre que l'estat retenia el control dels bancs, el comerç exterior i les grans indústries.
 • Stalin és nomenat secretari general del PCUS

  Stalin és nomenat secretari general del PCUS
  El càrrec de secretari general del partit constituïa, originalment, en un càrrec administratiu quan aquest fou creat, essent Stalin el primer titular. Amb la consolidació de Stalin com a líder indiscutit del Politburó del Comitè Central, el càrrec de secretari general es va transformar en sinònim del líder del partit i governant de facto de la Unió Soviètica.
 • Creació de l'URSS

  Creació de l'URSS
  La seva fundació va ser el desembre de 1922 quan la RSFS de Rússia s'uní a les repúbliques d'Ucraïna, Bielorússia i Transcaucàsia. Després de la mort de Vladímir Lenin, el primer líder soviètic, el poder va quedar consolidat en Ióssif Stalin, qui portà a terme una industrialització massiva per tot el país amb una economia planificada i una gran repressió política. El nombre de repúbliques que formaven la Unió va variar amb el temps, però n'hi havia 15 en l'etapa final. La més important,
 • Processos de Moscou

  Processos de Moscou
  Van ser una sèrie de judicis contra els adversaris polítics de Ióssif Stalin durant la Gran Purga. Molts dels acusats van ser executats.