Escudo

La Revolució Russa (1905-1924)

 • Inici del regnat de Nicolau ll

  Inici del regnat de Nicolau ll
  S'inicia el regnat del tsar Nicolau ll de la dinastia dels Románov. Es tractava d'una monarquia absolutista, ancorada encara a l'Antic Règim amb un baix desenvolupament en sectors com la indústria, etc... Tenien un règim feudal, i l'única autoritat del país era el tsar.
 • Period: to

  Rússia Tsarista, Govern de Nicolau ll

  Durada del Govern de NIcolau ll, tsar de Rússia de la dinastia Romanóv, abans que abdiqués.
 • Carta de Tolstói

  Carta de Tolstói
  L'escriptor de Novel.la Russa, León Tolstói li va escriure una carta al tsar Nicolau ll expressant el que en pensava del seu règim. Aquest va ser un dels factors que va propiciar l'aixecament i l'intent de revolta a l'any 1905, entre d'altres.
 • Esclat del Moviment Revolucionari

  Esclat del Moviment Revolucionari
  Esclat de la revolució fallida del poble rus, ja que no aportà cap canvi a la societat. Primer intent de revolta on es demanaven un seguit de canvis i millores pel país al tsar, que va complir en petita mesura, afavornint així als rics, terratinents i a ell mateix i la seva família.
 • Manifestació a Sant Petersburg (Diumenge Sagnant)

  Manifestació a Sant Petersburg (Diumenge Sagnant)
  Primer intent de revolució on el proletariat es revela i manifesta a la ciutat de Sant Petersburg. Posteriorment, el tsar va ordenar a l'exèrcit reprimir al poble, molta gent va morir. Per això se'l va anomenar posteriorment com al 'Diumenge Sagnant', per la quantitat de morts que hi va haver a mans de l'exèrcit tsarista.
 • Creació de la DUMA per Nicolau II

  Creació de la DUMA per Nicolau II
  El tsar Nicolau ll de Románov, presionat pels revolucionaris, crea la Duma, un parlament popular i consultiu amb influència sobre la legislatura, però tot i així n'és una potència secundària. La Duma anirà cobrant importància a mesura que els anys passen, fins a convertir-se en un recurs important a Rússia.
 • Reforma Agrícola feta per Stolypin

  Reforma Agrícola feta per Stolypin
  Aplicació d'una altra de les mesures demanades pel poble rus al tsar. Va ser elaborada pel ministre Stolypin, un ministre subordinat del tsar. Aquesta va ser una de les reformes o millores que el tsar va aplicar a petició del poble, però en petita mesura, que de fet no feien gaire servei.
 • Esclat de la 1a Guerra Mundial

  Esclat de la 1a Guerra Mundial
  Àustria declara la guerra a Sèrbia, i s'inicia el conflicte bèl.lic, després de la pressió alemanya. Rússia en formava part, essent aliada de França i Regne Unit, formant la Triple Entesa, però va haver d'abandonar per problemes interns del país: la revolució russa.
 • Revolucions de Febrer

  Revolucions de Febrer
  Es produeix una revolució per reivindicar la ineficàcia de les mesures implantades l'any 1905, i que no s'haguéssin aplicat al peu de la lletra les condicions que demanava el poble. En el desenllaç d'aquesta primera revolució de febrer, a principis de març, dies després de la revolució, el tsar Nicolau ll va abdicar i restà en un palau de la reialesa russa.
 • Abdica el tsar- Inici del govern provisional

  Abdica el tsar- Inici del govern provisional
  El tsar Nicolau ll es veu obligat a abdicar i la DUMA estableix un govern provisional, tot i que hi ha molts que no hi estan a favor.
 • Period: to

  Inici etapa revolucionaria (URSS)

  Inici de la etapa revolucionària que acabarà essent la URSS fins a l'any que es desfarà definitivament.
 • Lenin retona de l'exili

  Lenin retona de l'exili
  Lenin, qui a l'any 1905 s'havia exiliat de Rússia a diferents parts d'Europa, després que el desterressin i l'empresonessin a Sibèria, retorna amb la revolució i amb la intenció de convertir-se en el líder del soviet més gran de Rússia, el de Petrograd, llavors liderat per Trotski.
 • "Tesis d'Abril"

  "Tesis d'Abril"
  Lenin escriu les tesis que pretenia aplicar si accedia al poder.
  - Tot el poder pels sòviets-
  - cap reconeixement del poder del govern provisional- També s'hi explicaven mesures que posteriorment, Lenin, prendria al poder:
  - Nacionalització de la banca.
  - Col.lectivitzacio de les terres.
 • Lvov és substituït per Kerensky

  Lvov és substituït per Kerensky
  Georgy Lvov (Kadet) és rellevat per Kerensky (Esserita) per no poder controlar la situació del govern provisional.
 • Intent de cop d'estat contra Kerensky

  Intent de cop d'estat contra Kerensky
  Un grup tsarista, comandat per Kornilov, efectua un cop d'estat contra el govern provisional de Kerensky. El govern provisional en aquuest cas va ser recolzat pels bolxevics i revolucionaris, tots en contra del règim tsarista i autoritarista.
 • El partit bolxevic decideix apostar per les tesis de Lenin.

  El partit bolxevic decideix apostar per les tesis de Lenin.
  Les teories de Lenin s'acaben imposant a les altres del seu contrincant Kamenev. Col.laborarà amb menxevics i esserites.
 • Inici del procès revolucionari

  Inici del procès revolucionari
  Trostki, bolxevic i líder del soviet de Petrograd iniciarà el procès i apostarà pel poder dels òrgans populars, prenent el poder els soviets. Feia boicot al govern provisional gestionat per Kerensky.
 • Insurrecció

  Insurrecció
  Es produeix una insurrecció a Petrograd i s'inicia una revolució amb la intenció de fer-se amb el Palau d'hivern. Es produeix un atac al palau que era la residència del tsar i derrocar el seu règim.
 • Esclata la Guerra Civil

  Esclata la Guerra Civil
  Esclata una guerra civil a Rússia entre dos exèrcits: l'excèrcit roig, de caire revolucionari i format per bolxevics, era liderat per la mà dreta de Lenin, León Trotski; i l'exèrcit blanc, de caire més contra-revolucionari i conservador, tsaristes. Tot i haver-hi un clar domini per part de l'exèrcit blanc inicialment, finalment l'exèrcit roig va vèncer.
 • Fi de la 1a Guerra Mundial

  Fi de la 1a Guerra Mundial
  Es dóna per finalitzada la guerra, amb diferents tractats, dels que en destaca, el Tractat de Versalles. Però quan es donà per acabada, la revolució russa ja havia començat i ja s'havia quedat al marge de la guerra dins Europa.
 • Internacional Comunista

  Internacional Comunista
  Es convoca la Internacional Comunista (tercera internacional) amb seu a Moscou, amb idees comunistes, socialistes, marxistes....
 • Fi de la Guerra Civil

  Fi de la Guerra Civil
  Finalitza la Guerra Civil Russa amb victòria de l'Exèrcit Roig, els bolxevics. S'inicia l'època comunista de Rússia.
 • Es funda la URSS

  Es funda la URSS
  Es tracta de l'any en que es considera el primer, en el que es va fundar la Unió Soviètica oficialment. Amb el partit principal: PCUS (Partit Comunista de la Unió Soviètica).
 • Primera Constitució de la URSS

  Publicació de la primera constitució que va tindre la Unió Soviètica, amb els ideals comunistes de Lenin.
 • Mor Lenin

  Mor Lenin
  Lenin, cap bolxevic, mor deixant el llegat de la revolució russa, el partit bolxevic i el país debatint-se entre Trotski i Stalin com a possibles successors. Finalment, tot i que tothom apuntava a Trotski, Stalin va acabar essent el seu legítim successor.