Mítin en fábrica putilov

Revolució Russa

 • Nicolau II

  Nicolau II
  Nicolau II va ser el tsar de Rússia des del 1894 fins al 1917. Ell no volia governar, de fet no tenia formació política, i ho ignorava tot sobre el govern de l'imperi. Fins i tot el seu pare dubtava de les seves capacitats per estar al capdavant d'un territori tan gran.
  Però igualment després de la mort del seu pare, l'1 de novembre del 1894 va ser proclamat emperador.
 • Lenin

  Lenin
  Lenin va ser un activista i revolucionari rus. Lider dels bolxevics i primer dirigent de la Unió Soviètica.
 • Stalin

  Stalin
  Va ser el primer secretari general del Partit Comunista de la Unió Soviètica entre els anys 1922 i 1953. Després de la mort de Lenin el 1924, va ser el màxim dirigent de l'URSS. Stalin va fer una economia comadament i de 1937 a 1938 Stalin va posar en marxa la Gran Purga. Una campanya per "netejar" el Partit Comunista de traïdors.
 • Trotski

  Trotski
  Fou una de les figures més importants de la Revolució russa , i més tard va ser expulsat de la Unió Soviètica. Va ser exiliat a Mèxic on va morir assassinat. Va participar a la Revolució del 1905, en la cual va ser un dels organitzadors del primer consell revolucionari a Sant Petersburg. Va passar del ser monxevic i es va traslladar al Partit Bolxevic, on va aser com la ma dreta de Lenin.
 • Aleksandr Kérenski

  Aleksandr Kérenski
  Va ser un líder revolucionari rus que va tindre un paper important en la fi del règim tsarista. Fou el segon primer ministre del govern provisional instaurat després de la Revolució de Febrer, va aconseguir frenar el cop d'estat de Kornílov, però no va poder evitar la Revolució d'Octubre en la qual Lenin pujà al poder.
  Kérenski va escapar dels bolxevics i fugí a Pskov, on reuní tropes lleials per conquerir la capital, però van ser derrotats. Finalment va fugir a París i després a estats Units.
 • Bolxevisme

  Bolxevisme
  Els bolxevics eren un grup polític rus, dirigit per Lenin, contraposat als menxevics, dirigits per Julius Martov.
 • Menxevics

  Menxevics
  Els menxevics eren la facció moderada del Partit Socialdemòcrata Obrer Rus, que es va crear l'any 1903 arran de disputes ideològiques amb la facció liderada per Lenin.
 • Revolució del 1905

  Revolució del 1905
  La Revolució russa del 1905 va ser una revolta, antigovernamental i espontània. És considerada el punt d'inici de la Revolució Russa del 1917 i la fi del Tsarisme.
 • Revolució de febrer del 1917

  Revolució de febrer del 1917
  Va marcar la primera etapa de la Revolució russa de 1917 i va provocar l'abdicació del tsar Nicolau II. L'inici d'una fam va provocar revoltes a la capital Petrograd. El 23 de febrer,es van celebrar una sèrie de revoltes, arribat un moment, es va enviar un batalló de soldats a la ciutat per a apaivagar l'aixecament, però es van rebel·lar contra els seus comandaments. Aquests esdeveniments van obligar Nicolau II a abdicar.
 • Abdicació del tsar

  Abdicació del tsar
  Nicolau II va abdicar els seus drets i els del seu fill, donant-li el podr al seu germà Miquel IV de Russia. Miquel va rebutjar l'oferiment hores després, i d'aquesta manera va donar fi a la dinastia Romanov i es va iniciar l'era dels soviets.
 • Tesis d'abril

  Tesis d'abril
  Les Tesis d'abril són una sèrie de punts exposats pel líder dels bolxevics. Les tesis van ser exposades en un discurs pronunciat al Palau Táuride el 4 d'abril de 1917. Aquestes tesis postulaven el pas a la segona fase de la revolució: la conquesta del poder per part del proletariat i la pagesia dels soviets.
 • Cop d'estat

  Cop d'estat
  Intent de cop d'estat al govern provisional d'Aleksandr Kérenski, durant la Revolució Russa de 1917. Per part del general rus Lavr Kornílov
 • Declaració de la Republica

  Declaració de la Republica
 • Revolució d'octubre

  Revolució d'octubre
  Aquest fet va marcar la segona etapa de la Revolució Russa. Es va portar a terme una revolució liderada per Lenin i el partit bolxevic. Després de la caiguda del poder, el vuit de poder va ser ocupat per dos bandols, el primer, Govern Provisional i el segon, els soviets. Els bolxevics van aconseguir arribar al poder. però a l'assemblea constituent del 1918, els bolxevics no van obtenir majoria i Lenin va ordenar dissoldre-la a penes inaugurada (l'assamblea constituent)
 • Period: to

  Gerra Civil russa

  La guerra civil va començar a finals del 1917 en un context molt complex, i va acabar el 1922 amb la victòria de l'exèrcit bolxevic i la futura fundació de l'URSS. Va ser una gerra entre els bolxevics, i el seu Exercit Roig contra l'exèrcit tsarista i opositors al bolxevisme, anomenats Exercit Blanc. Van morir uns vuit milions de persones. Després d'aquest fet va haveri una fam extrema i la producció industrial i agrària va disminuir enormement.
 • Assassinat familia Romanov

  Assassinat familia Romanov
  El 17 de juliol, el tsar, amb els integrants de la família, van ser portats al soterrani de la Casa Ipatiev on van ser afusellats. El pretext era que se'ls havia de fer una fotografia abans de sortir, o se'ls havia de traslladar.