Revolucion rusa

Revolució russa

 • Period: to

  Del tsarisme al comunisme

  Procés pel qual Rússia va passar de tenir un estat absolutista dominat pel règim dels Romanov i amb una economia rural basada en l'agricultura, a convertir-se en la URSS, el primer país on la revolució obrera va tenir èxit i on es va implantar un govern obrer dirigit per Lenin seguint les bases del socialisme.
 • La revolució de 1905

  La revolució de 1905
  Moviment revolucionari contra l'opressió tsarista i les injutícies socials en demanda de millores bàsiques de les condicions de vida de la població. Aquest moviment va ser reprimit per l'exèrcit amb una jornada coneguda com a Diumenge Sagnant. Aquesta revolució no va tenir gaire èxit, però tot i així el tsar Nicolau II va empendre algunes tímides reformes econòmiques i polítiques (creació de la duma)
 • Rússia entra a la 1a Guerra Mundial

  Rússia entra a la 1a Guerra Mundial
  L'any 1914 va esclatar la 1a Guerra Mundial i les aliances internacionals que havia portat a terme el govern tsarista amb la Triple Entesa amb Anglaterra i França van portar Rússia a participar des del primer moment en el conflicte. A més, Rússia havia de defensar els pobles eslaus d'Alemanya i Àustria. Aquest fet va provocar que la majoria de les fàbriques es transformessin en indústries de guerra. L'escassetat i la fam es van accentuar i els preus van pujar.
 • Revolució de febrer de 1917 (Revolució a Petrograd)

  Revolució de febrer de 1917 (Revolució a Petrograd)
  El 23 de febrer, els grups populars de Petrograd van sortir al carrer per demanar la fi de la guerra i el millorament de les condicions de vida. 4 dies més tard, aquest moviment es va estendre per altres ciutats de l'imperi i es va convocar una vaga general i es va produir l'amotinament de la guarnició militar de la capital. Es van formar soviets arreu del país, i aquests van dirigir la revolució.
 • Abdicació del tsar

  Abdicació del tsar
  A causa de la forta pressió social provocada per la revolució de febrer i de que la major part de l'exèrcit volia retirar-se de la guerra al contrari del que ell pensava, el tsar Nicolau II va abdicar i es va establir un govern provisional liderat pel príncep Livov. El govern de Livov es va comprometre a fer reformes polítiques i socials i a convocar una assemblea constituent per decidir el destí polític rus, però es va negar a retirar-se de la guerra.
 • Retorn de Lenin

  Retorn de Lenin
  El govern provisional no va sol·lucionar els problemes, la guerra continuava i les condicions de vida no milloraven. Així, els soviets anaven guanyant en importància i exigien la inmediata reitrada de la guerra, el retorn de Lenin i no reconeixien les lleis del govern provisional. Hi havia un doble poder, el del govern provisional i el dels soviets. Lenin, al arribar, va defensar la inmediata revolució dels obrers per superar la revolució liberalburgesa per una del proletariat.
 • La dualitat de poders

  La dualitat de poders
  Les reformes empreses pel govern provisional no avançaven, i Livov va ser substituit per un socialista moderat partidari d'accelerar les reformes però no d'abandonar la guerra anomenat Kerenski. El nou govern es va enfrontar amb el soviet de Petrograd i va inicar una forta persecució. A causa del cop d'estat de Kornilov sofocat gràcies a l'ajuda dels bolxevics, aquests van guanyar molta popularitat. Lenin va pendre la iniciativa i va convencer al partit bolxevic de la necessitat de la revolució.
 • Revolució d'octubre (revolució bolxevic)

  Revolució d'octubre (revolució bolxevic)
  El 25 d'octubre les forces insurrectes (bolxevics, guàrdia roja i alguns menxevics i esserites) es van apoderar ,de matinada, dels llocs i dels serveis claus de la capital. Es va aconseguir fer l'ocupació del Palau d'Hivern sense necessitat d'obrir foc. Aquest triomf va ser decisiu i el govern va dimitir. La revolució es va estendre a Moscou i als nuclis industrials de Rússia però hi havia molts territoris que encara eren en mans dels tsaristes.
 • Period: to

  Guerra civil russa

  La Guerra Civil Russa va ser un conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923 en el territori del dissolt Imperi rus, entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig, en el poder des de la Revolució d'octubre de 1917, i de l'altra banda els militars de l'ex-exèrcit tsarista i opositors al bolxevisme, agrupats en el denominat Moviment Blanc, d'ideologia tsarista i ortodoxa. Aquesta guerra civil va provocar el comunisme de guerra.
 • Tractat de Brest-Litovsk

  Tractat de Brest-Litovsk
  El segon Congrés dels Soviets va destituir el govern provisional i va aprovar la fomració d'un Consell de Comissaris del Poble, liderat per Lenin. El nou executiu va començar de seguida la implantació del socialisme i va firmar el Tractat de Brest-Litovsk on firmava la pau amb Alemanya. En aquest tractat, s'acceptaven totes les exigències del bàndol germànic, fet pel qual Rússia perdia els Països Bàltics, Finlàndia i alguns territoris polonesos, a més de la independència d'Ucraïna.
 • Execució del tsar i la seva família

  Execució del tsar i la seva família
  Enmig del clima de violència provocat per la guerra civil, el tsar Nicolau II i tota la seva família van ser executats pels bolxevics el juliol de 1918 a Iekaterinburg, on eren presoners.
 • Creació del Komintern

  Creació del Komintern
  La Internacional Comunista, també coneguda com la Tercera Internacional, va ser una organitzaciócomunista internacional, fundada al març de 1919, per iniciativa de Lenin i el Partit Comunista de Rússia (Bolxevic), que agrupava als Partits Comunistesdels distints països, i l'objectiu del qual era lluitar per la superació del capitalisme, l'establiment de la Dictadura del Proletariat i de la República Internacional dels Soviets, la completa abolició de les classes i la realització del socialisme,
 • Period: to

  NEP (nova política econòminca)

  La NEP va ser una nova política adoptada per Lenin a principis dels anys 20 a causa de les dures condicions de vida de la població i del deteriorament de l'economia. Els objectius de la NEP eren incrementar la producció i millorar les condicions de vida de la població i debilitar els sectors contrarevolcucionaris.
 • Revolta de Kronstadt

  Revolta de Kronstadt
  La Rebel·lió de Kronstadt va ser un alçament fracassat dels mariners soviètics contra el govern rus. Va ser l'última gran rebel·lió en contra del domini bolxevic. La rebel·lió va tenir lloc en les primeres setmanes de març de 1921 a Kronstadt, una fortalesa naval a l'illa Kotlin en el Golf de Finlàndia a causa de l'ensorrament de l'economia russa a causa del gran desgast de la guerra civil. Aquest fet va provocar que Lenin inicies una sèrie de reformes econòmiques (economia mixta9.
 • Naixement de l'URSS

  Naixement de l'URSS
  Els bolxevics van transfomar el vell imperi dels tsars en una república federal i l'any 1922 es va crear la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, una entitat que comprenia repúbliques soviètiques i repúbliques autonòmes. L'URSS va pendre la forma definitiva a la constitució del 1924, que definia les competències de la unió i les de les repúbliques federals.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Després de la mort del gran líder del partit, de Lenin, es va iniciar un debat successori sobre qui havia de ser el nou líder. El buit de poder va desencadenar ràpidament una lluita entre els dirigents del partit bolxevic, anomenat el Gran Debat. Els dos millors posicionats eren Trotski i Stalin que van mantenir una dura pugna, fins que finalment va aconseguir que Trotski fos exil·liat aconseguint el lideratge del partit.