Lenin plaza roja

La revolució russa

 • Period: to

  La Rússia tsarista

  Rusia era un estat estancat en l'Àntic Règim en ple segle XX. L'imperi rus era una monarquia absoluta, en el moment, governada per la dinastia Romanov (Nicolau II). Tenia una economia agrària on l'agricultura era la principal font de riquesa del país. La terra estava en mans del terratinents (kulaks; pagesos acomodats). Només a les ciutats més occidentals comencen a apareixer petits nuclis industrials, i per tant, la burgesia industrial.
 • Revolució de 1905

  Revolució de 1905
  Va escaltar un moviment d'oposició contra el tsar. La població exigia millores de inspiració liberal. Els obrers van escriure una carta al tsar demanant millores de les condicions de vida i una Assamblea Nacional Constituent.
  El 22 de gener de 1905, més conegut com Diumenge Sagnant, hi va haver una manifestació devant del Palau d'Hivern a Sant Petersburg, reprimida molt durament per l'exèrcit.
  Aquest fet no va produir cap canvi profund en el sistema, només la aporbació de la Duma.
 • Revolució de febrer

  Revolució de febrer
  L'empitjorament de les condicions de vida de la població després de l'entrada de Rússia en la Primera Guerra Mundial al 1914, va generar un gran malestar social en la població i és considerada una de les causes principals de la revolució.
  El febrer de 1917, a Sant Petersburg, es va començar a pensar que les reformes fetes pel tsar no eren suficients. Es va fer una vaga general comandada pels soviets (assamblees de obrers, camperols i soldats) i l'exèrcit va deixar d'obeir les ordres del tsar.
 • Period: to

  La Rússia del Govern Provisional

  KerenkiPríncep LivovDesprés de la abdicació del tsar, el poder va quedar en mans de la Duma (òrgan de representació social que podia influir en la discussió legislativa però no tenia el poder d'un Parlament). Aquest govern provisional va quedar en mans de un aristòcrata liberalista, Príncep Livov.
  Aquest nou govern va prometre reformes però devant la incapacitat de dur-les a terme, Livov va ser subsituit per Kerenski. El Govern Provisional va ser enderrocat per Lenin al octubre de 1917.
 • Abdicació del tsar Nicolau II

  Abdicació del tsar Nicolau II
  Tsar Nicolau II
  Després de la Revolució de Febrer, el tsar va veure que havia perdut gran part del suport de la població i va abdicar.
 • Poder en mans del Govern Provisional

  Poder en mans del Govern Provisional
  Després de l'abdicació del tsar, el poder va quedar en mas de la Duma que va anomenar un Govern Provisional dirigit per l'aristòcrata liberal Príncep Livov, que va prometre moltes reformes a la població.
 • El retorn de Lenin

  El retorn de Lenin
  Tesis de Abril de Lenin
  Lenin va tornar del seu exili després de haver estat desterrat per les seves idees antitsaristes. Va tornar amb la idea de liderar el soviet de St. Petersburg i va escriure les Tesis d'Abril, un programa fonamentalment comunista on exposa les mesures que s'haurien de prendre per reconduir la revolució.
 • Kerenki al poder

  Kerenki al poder
  Devant la incapacitat del Príncep Livov de dur a terme les reformes promeses a la població, va ser substiuit per Kerenski, que era una mica més revolucionari que Livov.
 • Cop d'estat de Kornilov

  Cop d'estat de Kornilov
  Hi va haver un cop d'Estat contra el govern de Kerenki protangonistzat pels sectors tsaristes (encapçalat pel general Kornilov).
  Malgrat les diferencies que hi havien entre el Partit Bolxevic i el Govern Provisional, es van unir per reprimir el cop d'estat tsarista. El Partit Bolxevic va sortir-ne molt reforçat, ja uqe va adquirir el suport de gran part de la població.
 • Revolució d'Octubre

  Revolució d'Octubre
  Revolució d'OctubreLenin, escollit líder del Partit Bolxevic, i Trotski, el seu home de confiança, van apostar per una presa del poder per part dels soviets.
  Els obrers van iniciar una revolució amb l'objectiu de prendre el Palau d'Hivern (seu del Govern Provisional). Els mariners de la base naval de Kronstadt es van unir a la revolució. Els obrers es van fer amb el poder. Kerenski aconseguiex fugir.
 • Period: to

  La dictadura de Lenin

  Amb la presa del poder de Lenin es va establir un govern de règim comunista. Es va establir una dictadura de partit únic on el màxim dirigent del país era el màxim dirigent del partit. L'òrgan de direcció del partit era el Politburó, el màxim dirigent del qual era el secretari general del partit.
  Lenin va prendre mesures com la col·lectivitazació de les terres, la nacionalització de la banca, la sortida de Rusia de la Primera Guerra Mundial (Pau de Brest-Litovsk) i la creació d'un estat federal.
 • La guerra civil

  La guerra civil
  El país estava dividit en dos sectors; els que estaven a favor de la revolució i el contrarevolucionaris.
  A finals de 1917, va escalatar una guerra civil que enfrontava a l'Exèrcit Blanc (que tenia els suport de la burgesia, dels tsaristes i dels kulaks) i l'Exèrcit Roig (estava en mans de Trotski per tenir al exèrcit rus a favor de la revolució). Tot i que els contrarevolucionaris van prendre la iniciativa, la guerra la va guanyar l'Exèrcit Roig.
 • Eleccions de novembre

  Eleccions de novembre
  Els bolxevics controlen una part important del país tot i que els tsaristes segueixen tenint influències en gran part del territori.
  Es van convocar unes eleccions i malgrat que els boxevics eren els líders de la revolució, no van guanyar les eleccions tot i que van assolir uns bons resultats. Van guanyar els esserites. L'Assamblea es va negar a sotmetre le decisions a l'aprovació del soviets i com que Lenin la considerava un obstacle per a la revolució, la va suprimir i va tancar el Parlament.
 • Assasinat de la familia Romanov

  Assasinat de la familia Romanov
  En el transcurs de la guerra civiles va assasinar la familia Romanov, és a dir, la familia reial, al complet. No hi van haver supervivents, tot i que s'ha especulat sobre la possible supervivència de la filla del tsar Nicolau II, Anastasia.
 • La Tercera Internacional

  La Tercera Internacional
  Tan Lanin com Trotski defensaven la internacionalització del comunisme i per això es va crear la Tercera Internacional o la Internacional Comunista.
  Tenia la seu a Moscú i els partits comunistes d'arreu d'Europa, al creure que la revolucií comunista podia triunfar (ja que ho havia fet a Russia), s'hi van integrar. Degut a la Tercera Internacional, es va consolidar la divisió del marxisme en socialisme democràtic i comunisme.
 • Aprovació de la NEP

  Aprovació de la NEP
  Durant la guerra civil es va aplicar un comunisme de guerra on els sectors producitus quedaven sota el control de l'estat per tal d'abastir bé a l'exèrcit. Això va provocar un descontentament per part del poble que va fer que en el X congrés del Partit Bolxevic (PCUS a partir de 1922) es pactés una reforma econòmica que millorés les condicions de vida del poble i fessin que els moviments antirevolucionaris s'extingissin. Amb la Nep es va tornar a permetre la propietat privada a petita escala.
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  Gràcies al Tractat de creació de la URSS es va legalitzar la creació de la unió de vàries Repúbliques Soviètiques per a formar la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques.
 • Primera constiució de la Unió Soviètica

  Primera constiució de la Unió Soviètica
  Constitució de 1924La primera constitució de la URSS es va fer al 1924 i declarava Russia com un estat federal de règim comunista.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  La mort de Lenin va provocar un debat successori que enfrentava a Trostski, home de confiança de Lenin amb Stalin.
  Trotski estava més ben situat dins del PCUS que Stalin i formava part del sector més esquerre. En canvi, Stalin, no estava tan ben situat però va buscar aliances en el sector dret que van fer que Trotski fos destituit del seu càrrec, desterrat a Sibèria i finalment assasinat a Mèxic.