Rev. russa

Revolució soviètica i formació de la URSS

By joan b
 • Period: to

  La Rússia tsarista

 • Malestar de la població russa

  Des de finals del s. XX, hi va haver un increment de l'oposició política contra el tsarisme, malestar social, corrupció tsarista i pobresa.
  La guerra de Manxúria contra el Japó va debilitar molt a Rússia.
  divisió de revolucionaris entre Menxevics (moderats) i Bolxevics (radicals).
 • Revolució del 1905 i la carta del obrers al tsar

  Intent de revolució de la població contra el tsar Nicolau II a Sant Petersburg que va ser reprimit per l'exèrcit. Es va originar un moviment revolucionari i liberal que exigia reformes agraries i econòmiques.
  Els obrers tenien dues grans demandes: la millora de les condicions de vida i treball, i la creació d'una Assemblea Nacional Constituent.
 • Reformes del tsar i creació de la Duma

  Les reformes que va fer Nicolau II no van generar un gran canvi el sistema, sinó que van ser petites reformes econòmiques, polítiques i agràries per intentar contentar a la població, cosa que no va aconseguir.
 • Entrada a la 1a Guerra Mundial

  La població russa va entrar en una crisi profunda defut al desgast que patia en la guerra contra Alemanya.
  Malestar dins de l'ecxèrcit, ja que el tzar utilitzava als soldats com als seus peons.
  Empobriment de la situacióeconòmica a Rússia: malestar social degut a la inflació i l'escassetat alimentària.
 • Period: to

  Guerra Civil

  La guerra civil russa es va produir quan el partit Bolxevic, que havia pres el control de les grans ciutats com Moscú o Sant Petersburg, Els tsaristes estaven en contra de la revolució i volien impedir que els comunistes prenguessin el poder de tota Rússia. Hi va haver una guerra entre els reolucionaris (soldats ro jos,pagesos i obrers) i els tsaristes (soltats de l'exèrcit i burgesia)
 • Period: to

  Revolució Soviètica

 • Revolució de febrer

  Els soviets, que eren assemblees on es reunien obrers, camperols i soldats de l'exèrcit, van començar a liderar el procés revolucionari.
 • Abdicació del tsar

  El tsar i el seu gobern es van negar a abandonar la guerrar, però devant la insistència de gran part de la població i la pressió dels partits, el tsar va acabar abdicant.
  La Duma va prendre protagonisme en la crisi, i va crear un govern provisional dirigit pel Príncep Livov, un autòcrata liberal.
 • Tesis d'abril

  El soviet de Sant Petersburg, liderat per Lenin, tenia una gran influència obrera.
  Lenin va redactar les tesis d'ablil, on demana sortir inmediatament de la guerra, no dona suport al govern provisional, incita a una revolució del proletariat, vol nacionalitzar la banca i col·lectivitzar les terres.
 • Intent de cop d'estat del general Cornilov

  Els sectors tsaristes de l'exèrcit rus van intentar derrocar el govern provisional, però el líder del govern provisional Kerenski, va vèncer la temptativa gràcies a l'ajuda i suport dels bolxevics.
  Aquest fet va augmentar la popularitat entre les masses i la seva influència en els soviets.
 • Period: to

  Consolidació del poder bolxevic i creació de la URSS

 • La revolució d'octubre

  Trotski i Lenin lideraven el procés revolucionari i van redactar una tesi de poder dels òrgans populars. Els soviets es van fer amb el poder, enderrocant el govern provisional.Els obrers, armats pels soviets, van ocupar el palau d'hivernde Sant Petersbug.
  Els bolxevics prenen mesures comunistes: nacionalització de la banca, col·lectivització de les terresretirada de la guerra; amb una pèrdua econòmica i territorial important per part de Rússia.
 • Period: to

  NEP

  La NEP va ser una nova política econòmica, en la qual es va eliminar la propietat privada i el control estatal de l'economia industrial i agrícola. També es va implantar una economia mixta, que combinació entre els sectors socialitzats i la tornada a l'economia de mercat.
 • Creació de la URSS

 • Mort de Lenin

  Quan Lenin va morir, el PCUS va haver de buscar un nou líder: els principals candidats eren Trotski i Stalin.