Revolució Rússia

 • Comença la revolució!

  Comença la revolució!
  El dia 8 de març equival a finals de febrer del calendari rus de 1917. A partir d’aquell dia, 80000 dones del tèxtil van convocar vaga, aquestes dones revolucionaries van ser frustrades i cremades (per això a Catalunya celebrem el dia de la dona treballadors) tot i que apart d'aquestes, també hi va haver vagues obreres del metal·lúrgic (fabrica Putilov). Els soldats (que eren en teoria els que reprimien a la població ja que eren la única arma que tenia el Tsar) s’uneixen a la revolta.
 • Abdicació del Tsar

  Abdicació del Tsar
  El moviment obrer reclama la fi de la guerra i l’abdicació del tsar, que finalment no aguanta la pressió i abdica. El poder passa a la Duma (que és el parlament) i es crea un govern provisional de la República amb el príncep Luov que més tard passarà a ser una república burgesa governada per Kerenski (socialista moderat) qui reconeix drets i llibertats però no atura la guerra ni la misèria.
 • La situació desprès de l'abdicació

  La situació desprès de l'abdicació
  El govern provisional tenia el recolzament dels menxevics i del partit del Kerenski però s’enfrontaren als soviets (bolxevics, el que volen és un sistema socialista i abandonar la guerra).
 • Lenin i les Tesis d'abril

  Lenin i les Tesis d'abril
  Lenin va anar des de Suïssa fins a St Petesburg amb l'ajuda dels alemanys ja que el deixen passar per a que rússia abandoni la guerra i tenir un enemic menys a la I Guerra Mundial. Quan arriba, fa les tesis d’abril (amb les quals rebutgen la guerra, diu que s’han de repartir les terres, que els obrers i els camperols s’han d’aliar i no col·laborar amb el govern provisional). Al juliol Lenin s’exilia a Finlàndia.
 • Cop d'estat

  Cop d'estat
  El general Kornilov ga un cop d'estat supocat pels blotxevics que posen en evidència la debilitat del govern, ja que són ells lels únics capaços de frustrar el cop.
 • Assalt al Palau d'Hivern

  Assalt al Palau d'Hivern
  Els bolxevics que dirigien els soviets amb els suport d'alguns menxevics i esserites i també amb la Guàrdia Roja (una unitat armada creada recentment impulsada pels soviets) van decidir planejar la insurrecció i coincidint amb el Segon Congrés dels Soviets de Rússia a Petrograd a la matinada les forces insurrectes es van apoderar dels llocs clau de la capital i l'exèrcit va dir que no dispararia al poble. Van triunfar i la revolució es va extendre i Rússia era en mans dels bolxevics.
 • La guerra civil

  La guerra civil
  Els bolxevics no s'havien acabat de fer amb tota la Rússia així que els defensor del vell ordre tsatista va iniciar la defensa armada per impedir la consolidació de l'Estat soviètic. Aquests tsaristes eren eren classes privilegiades i la pagesia propietària que van rebre el nom de Russos Blancs. Ells controlaven la part est de Rússia i el centre era roig.
 • El fi de guerra.

  El fi de guerra.
  Desprès de la pèrdua de moltes vides, de que el tsar Nicolau II i la seva familia fos executada pels bolxevics (el juliol de 1918 a Ieterinburg).Els primers mesos els blancs van tindre algunes victòries però els èxits de l'exèrcit Roig van anar creixent fins que desprès de la victòria d'Ucraïna, van guanyar finalment la guerra. Tota l'economia va passar a ser dirigida per l'Estat que controlava la producció i la distribució de productes agraris.
 • Consolidació del poder bolxevici la formació de l'URSS

  Consolidació del poder bolxevici la formació de l'URSS
  L'Assamblea Constituent era l'organisme que transformaria el tsarisme en una república democràtica però els bloxevics van fer un cop i la van disoldre. El partit bolxevic va passar a nomenar-se Partit Socialista de la Unió Soviètica(PCUS). l'Estat i el partit es va unir. L'organ supremde l'estat era el CongrésdelsSoviets que exercia el poder legislatiu, l'executiu l'exercia el Presídium dels afers delgovern s'ocupava el Consell de Comisaris del Poble. El vell inperi tsari es va convertir en URSS