REVOLUCIÓ RUSSA

 • guerra russo-japonesa

  guerra russo-japonesa
  té lloc la primera revolució amb l'intenció d'expandirse rusia però després de la derrota russa davant Japó en la guerra russo-japonesa
 • diumenge sagnant

  diumenge sagnant
  hi va haver una marxa pacífica de protesta a Sant Petersburg.
  L'objectiu de la marxa era lliurar al tsar una petició de millores laborals
 • assessinat de Rasputín

  assessinat de Rasputín
  El príncep Fèliks Iussúpov i el gran duc Demetri de Rússia, assassinan a Rasputin a Sant Petersburg per acabar amb la seva influència sobre la tsarina Alexandra.
 • Russia entre en la primera guerra mundial

  Russia entre en la primera guerra mundial
  1 causa que motiva la RR: russia esta en guerra amb alemanya: les constants derrotes que patien els russos porten al descrèdit a l'ultima dinastia tsarista amb NICOLAS II.
  2 causa que motiva la RR: crisi economica a russia
  3 causa que motiva la RR: la raó es Alexandra, l'esposa de Nicolas II. enemiga del poble. Un any abans asesinan a Rsputiin metge de l'emperatriu. Aixó lligat amb un hivern molt dur, van ser el detonant perquè s'inicies la revolució russa.
 • (INICI REVOLUCIÓ FEBRER) lennin torna de l'exili

  (INICI REVOLUCIÓ FEBRER) lennin torna de l'exili
  lenin marxa a Siberia tres anys a l'exili (1897-1900) acusat de propaganda socialdemòcrata entre els obrers de la capital.
 • govern provisional kerensky

  govern provisional kerensky
  es va formar a Petrograd després de l'abdicació de el tsar durant la Revolució de Febrer de 1917. Va consistir en una sèrie de successius gabinets, que van tractar infructuosament de resoldre els greus problemes als quals s'enfrontava el país, embrancat la Primera Guerra Mundial fins a la presa de poder al novembre pels bolxevics, a la radical de el Partit Obrer Socialdemòcrata de Rússia, en la Revolució d'octubre.
 • La Guàrdia Roja

  La Guàrdia Roja
  van ser els destacaments paramilitars d'obrers i parcialment de soldats que conformaren l'element de resposta principal dels bolxevics durant la Revolució.
 • trotsky presidia el soviet de petrograd

  trotsky presidia el soviet de petrograd
  s'establí el març de 1917 després del triomf de la Revolució de Febrer com a organisme representatiu dels obrers de Petrograd.
  Aquest soviet, va servr com a base a Lenin per dur a terme el cop d'estat bolxevic que s'anomena Revolució d'Octubre.
 • cop d'estat de kornilov

  Kornilov creia que el constant deteriorament de la nació la convertiria en una anarquia i que una derrota militar seria desastrosa per l'orgull i honor russos. Va dir que Lenin i els seus espies alemanys havien de ser executats, els soviètics erradicats, la disciplina militar restaurada i el govern provisional reestructurat, aixi que a l'agost de 1917 va realitzar una crida a tots els russos per "salvar llurs terres" i ordenà les seves tropes avançar contra Petrograd.
 • cop d'estat de kornilov

  cop d'estat de kornilov
  Kornilov creia que el constant deteriorament de la nació la convertiria en una anarquia i que una derrota militar seria desastrosa per l'orgull i honor russos. Va dir que Lenin i els seus espies alemanys havien de ser executats, els soviètics erradicats, la disciplina militar restaurada i el govern provisional reestructurat, aixi que a l'agost de 1917 va realitzar una crida a tots els russos per "salvar llurs terres" i ordenà les seves tropes avançar contra Petrograd.
 • (INICI REVOLUCIÓ D'OCTUBRE) eleccións

  (INICI REVOLUCIÓ D'OCTUBRE) eleccións
  Els resultats van ser una clara victòria de el Partit Socialista Revolucionari, que van aconseguir més vots que els bolxevics. victòria de el Partit Socialista Revolucionari.
 • pèrdua de les eleccions dels boltxevics

  pèrdua de les eleccions dels boltxevics
  Pero els bolxevics van prendre el poder en la Revolució d'Octubre, formant el Consell de Comissaris de el Poble, com a Govern Provisional Obrer i Camperol, fins a la formació de l'Assemblea Constituent. Però, davant els pobres resultats obtinguts en les eleccions, els bolxevics van dissoldre l'Assemblea després de la seva primera sessió, fent els resultats de l'elecció nuls i inútils. Aquest fet va donar origen a la Guerra civil russa
 • txeca

  txeca
  La Txekà o, adaptat al català, Txeca va ser la primera d'una sèrie d'organitzacions de seguretat de l'estat soviètiques. Va ser creada el 20 de desembre de 1917, a partir d'un decret publicat per Vladímir Lenin, i posteriorment portat a terme per l'aristòcrata convertit al comunisme Fèlix Dzerjinski.
 • guerra civil russa

  guerra civil russa
  La Guerra Civil russa va ser un conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923 en el territori del dissolt Imperi Rus, entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig
 • tractat de Brest-Litovsk

  tractat de Brest-Litovsk
  El tractat de Brest-Litovsk va ser un tractat de pau que es va signar el 3 de març de 1918 a Brest-Litovsk, entre les Potències Centrals i Rússia, que va suposar la retirada de Rússia de la Primera Guerra Mundial.
 • exercit roig

  exercit roig
  Exèrcit Roig i RKKA són les formes breus amb què hom designa l'Exèrcit Roig Obrer i Camperol, l'exèrcit organitzat pels bolxevics durant la Guerra Civil Russa el 1918
 • execució del tsar i la seva familia

  execució del tsar i la seva familia
  La família del Imperial Romanov va ser afusellada i revoltat pels revolucionaris comunistes sota la mort de Yakov Yurovsky a Ekaterinburg la nit del 16 al 17 de juliol de 1918.
 • comunisme de guerra

  comunisme de guerra
  El comunisme de guerra va ser el sistema econòmic i polític que existí a la Rússia soviètica durant la Guerra Civil Russa, entre 1918 i 1921
 • nova política econòmica

  nova política econòmica
  La nova política econòmica, NEP, va ser una política econòmica que va proposar Vladímir Lenin el 1921 per evitar l'esfondrament de l'economia russa.
 • creació de l'URSS

  creació de l'URSS
  El 29 de desembre de 1922, una conferència de delegacions de la RSFS de Rússia, la República Federativa Socialista Soviètica de Transcaucàsia, la RSS d'Ucraïna i la RSS de Bielorússia va aprovar el Tractat de Creació de l'URSS i la Declaració de Creació de l'URSS, aquests dos documents van ser confirmats pel I Congrés dels Soviets de l'URSS i firmats pels caps de delegació
 • mort de lenin

  mort de lenin
  el 21 gener 1924 mmor lenin amb 53 anys a
  Bolxie Gorki (Rússia) per causes naturals
 • pugna entre trotsky i stalin

  pugna entre trotsky i stalin
  Stalin es fa emb ell poder i envia a l'exili a Trotsky amb condemna perpetua.
 • victòria de l'exercit roig

  victòria de l'exercit roig
  victòria de l'exercit roig