Revolució Russa

 • Guerra russojaponesa

  Guerra russojaponesa
  L’interès expansionista rus i l’interès japonès per convertir-se en una gran potencia moderna van topar provocant, conseqüentment, la guerra russojaponesa amb gran influencia a l'Extrem Orient.
  El principal objectiu japonès era fer-se amb el PortArthur per controlar el mar. Per aquest motiu, aquest mateix dia, van prendre foc a la flota russa ubicada al port.
 • Diumenge Sagnant

  Diumenge Sagnant
  Durant aquest mes es van produir una sèrie de manifestacions anti-tsaristes a Sant Petersburg.
  El 9 de Gener es va provocar una insurrecció popular davant el Palau d'Hivern, on residia el tsar. Aquesta demanda popular manifestava unes millores en les condicions de vida i la democratització de l'Estat.
 • El motí del cuirassat Potiomkin

  El motí del cuirassat Potiomkin
  Aquest va ser un motí anti-tsarista provocat per la tripulació del cuirassat Potiomkin a la ciutat d'Odessa.
 • Conferència de Pau a Portsmouth

  Després de les derrotes russes al front naval s'arriba a un acord on Rússia ha de reconèixer la preeminència dels interessos del Japó a Corea; cedeix al Japó el seu arrendament de la península de Liaodong, la seva base de Port Arthur, el ferrocarril meridional de Manxúria i la meitat sud de l'illa de Sajalín.
 • I Guerra Mundial

  I Guerra Mundial
  La participació russa a la Primera Guerra Mundial va provocar que les condicions de vida del poble empitjoréssim ja que els diners eren invertits a la guerra i per la guerra mentre que el poble es moria de gana i a les batalles.
 • Manifestació a Petrograd

  Manifestació a Petrograd
  Manifestació de les dones treballadores del tèxtil juntament amb els homes de la fàbrica de Putilon van fer una vaga per posar fi a la guerra. La gent cridava "Pa i Pau".
 • Vaga General

  Vaga General
  La vaga general va culminar amb l'abdicació del tsar i a conseqüència es va crear un govern provisional presidit pel príncep Livov. A més, es van crear grups per canalitzar el moviment subversiu, anomenats soviets. No obstant això, les condicions de vida no van millorar.
 • Arribada de Lenin

  Arribada de Lenin
  Lenin retorna de l'exili ja que la nova monarquia demanava el retorn d'aquest. Lenin era considerat un revolucionari rus.
  D'altra banda, la seva arribada va provocar la substitució de Livov per Aleksandr Kerenski, un socialista moderat partidari d'accelerar les reformes.
 • Tesis d'Abril

  Tesis d'Abril
  Lenin al seu viatge de tornada a Russia va escriure les reformes que s'havian de fer per millorar l'imperi. En les tesis es proclamaven:
  - Rebuig de la Guerra
  - Tot el poder pels soviets
  - Nacionalització de la terra i la banca
  - Creació d’un estat-comuna
  - Canvi de denominació del PODSR pel de Comunista
  - Renovació de la Internacional Socialista, expansió de la revolució per tot el món
  - Creació d’una República de Soviets, formada pels obrers i els camperols.
 • Revolta de Kronstadt

  Revolta de Kronstadt
  Revolta dels mariners soviètics de l'illa de Kotlin contra el Govern de la República Socialista Federativa Soviètica Russa. No obstant això, la revolta va ser un fracàs ja que van ser reprimits pel govern. Aquesta va ser l'última gran rebel•lió en contra del domini bolxevic dins del territori rus durant la Guerra Civil russa.
 • Assassinat del tsar

  Assassinat del tsar
  Nicolau II i la seva familia van ser afusellats a Ekaterimburgo.
 • Cop d'Estat del General Kornilov

  Cop d'Estat del General Kornilov
  Kornilov fou un general de l'exèrcit rus que juntament amb els militars tsaristes va fer un cop d'Estat per recuperar el poder. Però va ser un fracàs ja que Kerenski va poder vèncer la temptativa i el govern provisional va donar armes als soviets i als bolxevics per avortar el cop. No obstant això, Lenin persuadeix als bolxevics que per enderrocar el govern han d'anar armats.
 • Assalt del Palau d'Hivern

  Assalt del Palau d'Hivern
  Tots els soviets dirigits pels bolxevics van decidir atacar i fer l'Assalt del Palau d'Hivern, és a dir, atacar la seu del govern provisional. Quan arriben al Palau i entren veuen que Kerenski a fugit. Això provoca que el poder sigui d'ells, els revolucionaris.
 • La Txekà

  La Txekà
  Es crea la Txekà una nova organització per l'estat soviètic