Stalin

Revolució Russa

 • Els principis del S.XX d'un Imperi inmens i endarrerit.

  Els principis del S.XX d'un Imperi inmens i endarrerit.
  Principis del S.XX
  A la primera meitat del S.XX a Rússia regnava l'imperi dels tsars regit pel tsar Nicolau II, de la familia Romanov. Aquest forma de govern es basava en una burocràcia fidel, un exèrcit nombros i l'Església Ortodoxa. Cal dir que el Tsar goverava directament.
 • Period: to

  Revolució Russa

 • El creixement de l'oposició

  El creixement de l'oposició
  Des de finals del S.XIX va anar creixent l'oposició al tsarisme. Aquest fet va ser resultat de la difusió de les idees liberals i de les doctrines marxistes i anarquistes. Aquestes idees van arribar com a conseqüència del procès d'industrialització.
 • L'intent de revolució del 1905

  L'intent de revolució del 1905
  El 1905 va haver-hi un intent de revolució contra el tsar provocat per les males condicions de vida i de l'augment de corrupció a la cort. L'objectiu d'aquesta revolució era la de denunciar les injusticies socials i les de demanar unes millores laborals. Aquesta manifestacio revolucionaria va ser sufocada per el Tsar amb l'ajuda del exercicit. El Tsar Nicolau II més tard va empendre algunes petites reformes econòmiques i polítiques.
 • La Revolució de Febrer de 1917

  La Revolució de Febrer de 1917
  El 1914 va esclatar la 1GM portant a Rússia a la guerra. Aquest fet va provocar que va fer augmentar el descontentament en el poble i en l'exercit. El 23 de febrer es va organitzar una manifestació Petrograd, més tard el 27 es va produir una vaga general encapçalada per l'exercit i el poble. Davant aquesta situació el Tsar va abdica degut a la pressió popular i l'amotinament d'una part important de l'exercit. Va ser substituït pel Príncep Livov en el poder, govern burges.
 • La Revolució d'abril del 1917

  La Revolució d'abril del 1917
  Lenin pública un article "Tesis d'Abril" en la qual exposa la necessitat de fer una revolució per enderrocar el govern búrges i l'importancia d'abandonar la guerra. En l'ambit politic Kerenski subsitueix a Livov en el poder, ningun dels dos té el suport dels soviets. Hi ha un intent de cop d'estat per un sector de l'exercit que confiava en el retorn del tsar, aquest cop d'estat es sofocat pels soviets, tenint com a consequencia un augment de la popularitat dels bolxevics.
 • Revolució d'octubre

  Revolució d'octubre
  A la capital, Petrograd, es produeix una insurrecció per part dels obrers que inicien la revolució, animats per Lenin i Trotski que lideraven el soviet de Petrograd (de majoria bolxevica), ocupan el Palau d'Hivern, seu del govern provisional. Els membres del govern provisional son detinguts excepte Kerenski que aconsegueix fugir. Els soviets es fan amb el poder. Es convoquen unes eleccions on els esserites aconsegueixen la majoria.
 • Guerra Civil (1918-1921)

  Guerra Civil (1918-1921)
  Els bolxevics descontents amb els resultats electorals tenien el suport del centre van iniciar un cop d'estat per enderrocar el govern esserista. En la guerra es van enfrontar l'exercit Roig, creat per Trotski per defensar el comunisme, i l'exercit Blanc, representant la burgesia i el sector conservador. La guerra va acabar amb l'execució del tsar i l'establiment d'una economia planificada amb l'arribada de Lenin al poder. Aquesta manera d'actuar d'aquest bàndol s'anomena comunisme de guerra.
 • Tractat de Brest-Litosvk

  Tractat de Brest-Litosvk
  Rússia va arribar acords amb Alemanya per firmar la pau l'any 1918. encara que un any abans va optar per abandonar el combat.
 • La crecació de la Tercera Internacional

  La crecació de la Tercera Internacional
  Es crea la Tercera Internacional, Komintern, per fer una crida a tots els partits comunistes de cara al mòn capitalista. Per això es va imposar les "vint-i-una condicions" que havien de complir els partits que si'hi volien unir. Això va causar tensions entre els partits comunistes causants de la posterior escissió del PCUS. Es va produir una expensió del comunisme arreu del mòn. Tenia seu a Moscou. El comunisme es va expandir i bona prova es la revolució dels espartaquistes a Alemanya.
 • Nova Pòlitica Ecònomica (NEP)

  Nova Pòlitica Ecònomica (NEP)
  Lenin creu en un nou rumb i decideix fer una reforma econòmica que suposa un pas enrere, ja que recupera elements com la propietat privada i l'estat perd el control de l'argricultura i indústria. Aquestes mesures es van produir per alentir la col·lectivització en un primer moment per no frenar l'avanç de la col·lectivització. La NEP va comportar un increment de l'inflació i va fer possible l'aparició de petits grups de pagesos acomodats.
 • Fundació de la URSS

  Fundació de la URSS
  Aquest any culmina la revolució marxista amb la creació de la URSS que era una república federal. Un any abans el Partit Bolxevic va passar a dir-se PCUS. L'organ suprem de l'Estat era el Congrés dels Soviets (Soviet Suprem).
 • La mort de Lenin

  La mort de Lenin
  La mort de Lenin significava la mort del lider de la revolució. Despres de la seva mort es va obrir un debat per qui havia de ser el nou lider, Stalin-Trotski. Trotski representava el sector més radical, l'abandonament de la NEP, i Stalin representava el sector més conservador. El partit va acabar elegint Stalin com a successor de Lenin obrint una nova etapa en el sistema de govern.