Revolució Russa

 • Partit Socialdemòcrata Rus

  Partit Socialdemòcrata Rus
  És un partit d'infuència marxista. Dins d'aquest partit es crearà una escissió:
  - Bolxevics (majoritaris): defensaven l'arribada del comunisme a partir de la revolució, sense passar per la fase de liberalisme i capitalisme burgès.
  - Menxevics (minoritaris): defensaven l'arribada del comunisme, passant primer per un règim liberal burgès, per després destruir el tsar.
 • La "Revolució" del 1905 i els intents de reforma

  La "Revolució" del 1905 i els intents de reforma
  Esclat d'un moviment de caràcter revolucionari de la població contra el tsar. Es va organitzar una manifestació a San Petesburg i va ser reprimida amb molta duresa per l'exèrcit. Aquest dia es va anomentar el diumenge sagnant. El tsar crea la Duma, un òrgan representatiu dels estaments, i fa una reforma agrària.
 • Soviets

  Soviets
  Soviet és una paraula russa que significa "consell". Era una organització de base que agrupava els delegats dels obrers, dels pagesos, i dels soldats. Es va crear durant la revolució del 1905. Aquests comencen a liderar el procès.
 • Period: to

  LA RÚSSIA TSARISTA

  L'Imperi Rus estava regit pel tsar Nicolau II, de la família Romanov. Té una dimensió enorme. El poder està concentrat en mans del rei, és a dir, l'Imperi Rus té una monerquia absoluta, dominada pels tsars. Era fonamentalment una economia agrària, basada en l'Antic Règim.
 • Rússia entra a la Primera Guerra Mundial

  Rússia entra a la Primera Guerra Mundial
  Des de 1914, Rússia estava sotmesa a la Primera Guerra Mundial. Hi participa per les aliances que té amb França, Anglaterra i Sèrbia. Es produeix una lluita desigual entre Rússia i Alemanya, en la qual es veu clarament que Rússia pateix un malestar social.
 • Period: to

  RÚSSIA SOVIÈTICA

 • Period: to

  La Revolució del Febrer

 • Esclata el moviment de caràcter revolucionari

  Esclata el moviment de caràcter revolucionari
  Al febrer del 1917, a San Petesburg, la ciutat imperial, esclata un moviment de caràcter revolucionari. La revolució comença amb una vaga general dels treballadors, acompanyada d'una insurrecció. Les causes són aquest malestar i l'intent de revolució del 1905 que no va servir.
 • Duma al poder

  Duma al poder
  El tsar Nicolau II abdica. La Duma ssumeix el poder i anomena un govern provisional. Aquest govern és governat pel Príncep Livov, un aristócrata de tall liberal. El projecte serà convertir Rússia en una democràcia parlamentària.
  Malgrat això, es comença a fer molt evident la distinció de dos blocs:
  - El Govern Provisional
  - Els soviets
 • "Les tesis d'abril"

  "Les tesis d'abril"
  Lenin publica un article anomenat "Les tesis d'abril", on explica la necessitat d'una revolució de proleteriat, i la manera de treure el país de la 1a Guerra Mundial. En aquest document, ell parla de la nacionalització de la banca, l'eliminació de la propietat privada i la col·lectivització de les terres.
 • Kerenski

  Kerenski
  Davant la gran incapacitat del govern provisional, el príncep Livov és substituit per Kerenski, membre del partit socialista revoliucionari, de tall liberal. Un cop Kerenski arriba al poder, intenta lluitar contra els soviets, amb l'intenció de tenir tot el control.
 • Intent de Cop d'Estat

  Intent de Cop d'Estat
  Es produeix un intent Cop d'Estat contra Kerenski, protegonitzat per sectors tsaristes de l'exèrcit. Aquest cop d'Estat és fallit.
 • Period: to

  La Revolució d'Octubre

  Trotski, un membre del partit bolxevic, lidera el soviet de Petrograd. Era la mà dreta de Lenin. Trotski aposta per una presa de poder per part dels òrgans populars: els soviets. Això implica boicotejar el govern provisional de Kerenski.
 • Lenin impulsa el seu discurs

  Lenin impulsa el seu discurs
 • Presa del Palau d'Hivern

  Presa del Palau d'Hivern
  Es produeix una insurrecció en que els obrers de la ciutat armats inicien una revolució per ocupar el Palau d'Hivern, la seu del govern Provisional. Aconsegueixen entrar al Palau d'Hivern i treure el poder del Govern Porvisional. Prenen mesures comunistes, com per exemple, nacionalitzar la banca, col·lectivitzar les terres o treure Rússia de la Guerra.
 • Creació de l'Assemblea Constituent

  Creació de l'Assemblea Constituent
  L'Assemblea Constituent que va sorgir de les eleccions del novembre del 1917 era l'organisme previst per transformar el tsarisme en una república democràtica.
 • Period: to

  La Guerra Civil

  L'any 1918 esclata una guerra entre:
  - L'exèrcit Roig, els bolxevics
  - L'exèrcit Blanc, els contrarevolucionaris
  Al principi, sembla que guayi l'exèrcit Blanc, però finalment va guanyar l'exèrcit Roig. Lenin introdueix a la guerra, el comunisme de guerra, en que l'esconomia queda controlada per l'Estat.
 • Tractat de Brest-Litovsk

  Tractat de Brest-Litovsk
  S'estableix la pau amb Alemanya, quan Lenin signa el Tractat de Brest-Litovsk i accepta totes les exigències de la part alemanya.
 • Execució del tsar

 • Creació del Komintern

  Creació del Komintern
  Lenin i el Partit Comunista de Rússia era una oganizació comunista internacional, que agrupava als partits comunistas de diferents paissos, i el seu objectiu era lluitar per la supressió del sistema capitalista, l'establiment de la dictadura del proleteriat i de la República Internacional de los Soviets, la completa abolició de las clases i la realització del socialisme, com a primer pas a la societat comunista.
 • Period: to

  NEP (Nova política econòmica)

  Pel que fa al terreny econòmic, es va formar una Nova Política Econòmica, la NEP. Els objectius de la NEP eran incrementar la producció i millorar les condicions de vida de les persones, i també volen debilitar els sectors contrarevolucionaris, és a dir, recuperar la confiança del poble. Amb la NEP l'economia torna a estar controlada per l'Estat i hi ha el reestabliment de la propietat privada.
  La NEP va servir per incrementar la porducció agrícola i industrial, però apareix la inflació.
 • Revolta de Kronstadt

  Revolta de Kronstadt
  Els mariners del port de Kronstadt es van rebel·lar. De resultes d'això, Lenin, al X Congrés del Partit Comunista Rus, celebrat el 1921, va proposar una reforma de l'economia que permetés millorar les condicions de vida de la població i vencés les resistències davant el procés revolucionari.
 • Naixement de l'Urss

  Naixement de l'Urss
  Els bolxevics van transformar el vell imperi dels tsars en una república federal i l'any 1922 es va crear la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, una entitat que comprenia repúbliques soviètiques i repúbliques autònomes. L'URSS va prendre la forma definitiva a la construcció del 1924, que definia les competències de la unió i les de les repúbliques federals.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  L'any 1924 va morir Lenin, el líder indiscutible dels bolxevics i promotor del nou Estat Soviètic, que deixava la incògnita de la seva successió. El buit de poder va desencadenar ràpidament una lluita entre els dirigents del partit bolxevic, anomenada el Gran Debat. Aquest debat es va polaritzar al voltant de dues figures, Trotski i Stalin. Finalment, va guanyar Stalin.