Religionskritikerne

By bibob
 • Period: Apr 23, 1500 to

  Renæssancen

  Renæssancen betyder genfødsel og referer til antikken. Perioden var overgangen mellem middelalderen og den nyere tid. (årstallene er cirkatal, da det er svært at sætte nogle præcise årstal. Datoerne passer stadig ikke)
 • Period: to

  Oplysningstiden

  Filosofien og naturvidenskaben udvidede menneskets viden om verden - og brugte resultatet til at sætte spørgsmålstegn ved autoriteter som kongemagten og kirken. (Årstallene er ikke præcise - og datoerne passer ikke.)
 • Period: to

  Det sekulariserede samfunds periode

  "Det moderne" samfund, hvor rationaliseringen og differentieringen foregår. (kun cirka-årstal - og datoerne passer sjovt nok stadig ikke)
 • Period: to

  Feuerbach

  Feuerbach var en tysk filosof, der mente at religionen var et udtryk for menneskelig projektion. Gud er dermed nærmere det ideale menneske. (kun årstallene er rigtige, ikke datoerne)
 • Period: to

  Karl Marx

  Karl Marx var grundlæggeren af den videnskabelige socialisme. Han gik ind for Feuerbachs religionskritik, men han mente ikke, at religionen blev skabt ud fra den individuelle, men samfundet. Religionen var efter Karl Marx et slags rusmiddel, der skulle hjælpe de svage i samfundet videre. (kig ikke på datoerne)
 • Period: to

  Nietzsche

  Nietzsche var en tysk digter og filosof. Han havde en mere intuitiv indfaldsvinkel til religionen end de andre mænd, der prøvede at gøre religionen til en uvirkelighed ved hjælp af videnskaben. Nietzsche kritiserer de moralske værdier i religionen som næstekærlighed, ikke-vold og afmagt. Han mener en religion burde give folk selvtillid, så de kunne blive stærke.Og han kritiserer derfor religioner som kristendommen, der eksempelvis går ind for førnævnte moralske kritik-punkter.(kun årstal passer)
 • Period: to

  Industrialiseringen

  Anvendelse af mekaniske kraftkilder, hvilket øger produktiviteten og danner en ny befolkningsgruppe: arbejderne. (årstallene er ikke præcise, og datoerne passer ikke)
 • Period: to

  Freud

  Freud var ophavsmanden til psykoanalysen. Religion var efter hans mening udtryk for en illusion af en kollektiv faderfigur. At udrydde religionen ville dermed kun kunne ske, hvis de menneskelige psykiske problemer blev udryddet. Efter hans mening behøves en sund psyke nemlig ingen religion. At have en religion giver nemlig en tryghedsfølelse, og vil dermed hjælpe en på vej gennem en verden, som man ikke forstår. (datoerne passer ikke - kun årstallene)