Middeleeuwen

  • Period: 475 to 1000

    De vroege middeleeuwen

  • 500

    Clovis

    Clovis
    De heidense Clovis liet zich rond 500 in Reims door de bisschop als christen dopen. Dat verleende hem nieuw prestige. Hij trad in de voetsporen van de christelijke keizers uit de late oudheid. Zo verwierf hij de steun van de kerk. Geletterde geestelijken stonden hem voortaan bij in het bestuur. De koning steunde de kerstening. Na de dood van Clovis werd zijn rijk verdeeld onder zijn zonen. Volgens het Frankische erfrecht was het rijk immers privébezit.
  • Period: 500 to 1453

    Het Byzantijnse Rijk

    Het Byzantijnse Rijk strekt zich uit over drie continenten: Europa, Azië en Afrika met de stad Byzantium als centrum. De stad kreeg later de naam Constantinopel. Het was een draaischijf in de internationale handel. Het Byzantijnse Rijk was één en onverdeeld. De keizers bestuurden het als alleenheersers vanuit de hoofdstad Constantinopel. Ze werden bijgestaan door een uitgebreid ambtenarenkorps. Onder keizer Justinianus bereikte het Byzantijnse Rijk zijn absolute hoogtepunt.
  • 570

    Mohammed

    Mohammed
    Mohammed werd in 570 geboren in een koopmansfamilie in Mekka. De moslims geloven dat de engel Gabriel hem in 612 verscheen: Allah had Mohammed uitverkoren tot profeet om de islam te prediken. Omwille van de tegenstand in Mekka week Mohammed in 622 uit naar Medina. In die stad werd hij aanvaard als de politieke en religieuze leider. Mohammed slaagde erin om Mekka gewapenderhand te veroveren, waardoor de profeet de eerste moslim was die een heilige oorlog of jihad voerde.
  • Period: 600 to 1300

    De Arabische beschaving

    Ze hadden een herderseconomie. De joden en de christenen brachten via de internationale karavaanroutes het monotheïsme bij de Arabieren. Mekka was het landsbouwcentrum. In deze stad, in de Ka’aba, vereerden de verschillende stammen vele goden. Iedere stam aanbad zijn eigen goden en had zijn eigen riten. Er was religieuze verdeeldheid en er heerste ook economische en politieke verdeeldheid: er bestond geen Arabische staat, er waren alleen stam- en familiehoofden.
  • 1096

    Paus Urbanus II

    Paus Urbanus II
    Paus Urbanus II riep de westerse christenen op om het heilige land te veroveren. De kruistochten vormden een uitlaatklep voor de toenmalige godsdienstijver en boden ook de mogelijkheid om rijkdom en prestige te verwerven. Het waren militaire tochten naar het heilige land tegen de vijanden van het rooms-katholiek geloof. Het volk vocht voor hun geloof. Ze begonnen meestal met een afkondiging door de paus. De naam werd afgeleid van het kruis dat de ridders droegen op hun kledij, schild, vlaggen …
  • Period: 1270 to 1500

    De late middeleeuwen

    Het feodale stelsel gaf de middeleeuwse vorsten nieuw gezag, zodat sterke koninkrijken en hertogdommen konden ontstaan. Dankzij de toegenomen veiligheid bloeiden religie en cultuur op. Het drieslagstelsel werd verplicht: het bouwland werd nu in drie stukken verdeeld en werd achtereenvolgens met wintergraan en zomergraan bezaaid, daarna bleef de grond één jaar braak liggen zodat de grond kon herstellen.