Linia temps bandera cat

LITERATURA MEDIEVAL CATALANA

 • Period: Jan 1, 1130 to Dec 31, 1490

  LINIA TEMPS LITERATURA CATALANA

  L'edat Mitjana comprén des de 476 a.C (caiguda de l'imperi romà) al 1492. Catalunya cap a l'any 800 era un territori franc, dividit en comtats, i creix fins que el matrimoni de Ramon Berenguer IV i Peronella, el 1137, els uneix amb Aragó. L'existència de breus textos catalans del segle XII permet observar diferències entre català i provençal, llengües en contacte. Aquells consisteixen en fórmules feudals, textos jurídics o històrics: un fragment del Forum Iudicum i les Homilies d’Organyà.
 • Nov 9, 1138

  Guillem de Berguedà 1138-1196

  Guillem de Berguedà 1138-1196
  És el trobador del qual ens han arribat mes textos. La informació de la seva vida es troba en els Cançoners. La seva obra comprén concretament 31 poesies, que destaquen per allunyar-se del tema del amor i per centrar-se en el odi. Així podem parlar de tres cicles de sirventesos:
  3 contra Pere de Berga,4 contra Arnau de Preixens i 4 contra Ponç de Mataplana.La resta de la seva obra la composen diversos sirventesos.
 • Nov 9, 1150

  Traducció Forum Iudicum

  Traducció Forum Iudicum
  El Forum Iudicum és el primer text que s’ha trobat, escrit en català.Era un codi de lleis visigòtic que va ser traduït al català. Tot i tractar-se d’un text breu sense valor literari, és un text que té un apreciable valor des del punt de vista històric de la llengua.
 • Nov 9, 1175

  Guillem de Cabestany 1175-1212

  Guillem de Cabestany 1175-1212
  Guillem de Cabestany va ser un trobador especialment famós per la seva vida,que figura en els Cançoners després de la seva mort va ser al·ludida, repetida o ampliada per Petrarca, Boccaccio, Stendhal, etc., encara actualment és matèria literària. D'aquest trobador es conserven set cançons segures, una de les quals figura entre les més belles i repetides de la literatura dels trobadors: Lo dous cossire (La dolça tristesa).
 • Nov 9, 1177

  Neix Pere el catòlic (Montblanc 1177-Muret 1213 )

  Neix Pere el catòlic (Montblanc 1177-Muret 1213 )
  Pere el Catòlic va ser rei de la Corona d'Aragó i comte de Barcelona. El seu regnat es caracteritza pel conflicte dels Càtars a Occitània i les diferències amb el papa Innocenci III per qüestions de matrimoni. Va morir a la batalla de Muret el 1213.
 • Nov 9, 1192

  Les Homilies d’Organyà

  Les Homilies d’Organyà
  Les Homilies d'Organyà
  es tracten dels primers documents literaris escrits en català, el seu llenguatge es troba entre el llati vulgar i la llengua romanç del Català. Es tracta d'un sermonari destinat a la predicació de l'evangeli. Van ser trobats l'any 1904 a Organyà Alt Urgell. El caràcter de la lletra és el propi de l'època de transició al gòtic i la qualitat del pergamí, bastant gruixut i ordinari.
 • Nov 9, 1216

  Jaume I el conqueridor

  Jaume I el conqueridor
  Jaume I el conqueridor va ser rei de la corona d’Aragó entre el 1216 i 1276, any de la serva mort. Era conegut amb el sobrenom de Conqueridor perquè durant el seu regnat la corona d’Aragó va incorporar Mallorca i València, on va fundar els seus respectius regnes.
 • Nov 9, 1232

  Ramon Llull (1232 – 1316)

  Ramon Llull (1232 – 1316)
  Ramon Lull va ser un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg i missioner mallorquí del segle XIII. És considerat un dels primers a fer servir una llengua romànica per transmetre coneixements filosòfics, científics i tècnics, a més de textos novel·lístics. Va escriure en llatí, àrab i occità.
  Ramon Llull va escriure uns 265 llibres, sense comptar les obres dels pseudo-Ramon Llull, que inclouen matèries molt divereses
 • Nov 9, 1238

  Neix Arnau de Vilanova 1238

  Neix Arnau de Vilanova 1238
  Arnau de Vilanova va ser un metge i visionari català, però que també va fer alguns escrits:
  • Confessió de Barcelona.
  • Lliçó de Carbona.
 • Nov 9, 1240

  Neix Bernat Desclot

  Neix Bernat Desclot
  Bernat Desclot va ser un historiador que va viure a la segona meitat del segle XIII i que va escriure la més antiga de les Quatre grans Cròniques: LLibre del rei en Pere.
 • Nov 9, 1259

  Cerverí de Girona 1259-1285

  Cerverí de Girona 1259-1285
  Cerverí de Girona o Guillem de Cervera és un trobador vinculat a la casa reial en temps de Jaume I i del seu fill Pere el Gran. De l'obra d'aquest autor es conserven un total de 120 composicions, l'obra més extensa i diversa que es té de cap trobador, de les quals 114 són líriques, 5 narratives i també es disposa d'una llarga col•lecció de poesia moral. Conreà tant el trobar lleu com el ric.
 • Nov 9, 1263

  Neix Ramón Muntaner

  Neix Ramón Muntaner
  Cavaller i escriptor, va pertànyer a una família noble, que es va arruïnar a causa de les guerres contra els francesos. Va pertànyer a la Gran Companyia Catalana, exèrcit d'infanteria format per mercenaris.
  Va escriure la seva Crònica (la mes llarga de les Quatre) , on narra des del naixement de Jaume I fins la coronació d' Alfons IV d'Aragó.
 • Nov 11, 1273

  Llibre de l’ordre de Caballería (Ramon Lull)

  Llibre de l’ordre de Caballería (Ramon Lull)
  Al llibre l'ordre de Cavallería, Llull s'adreça als cavallers perquè fortifiquin els seus comportaments cristians, alhora que reivindica el món feudal i el paper Bàsic de la Cavalleria com a defensora de l'ordre i dels interessos de L'Església.
  El llibre ens demostra l'interès de Llull per utilitzar la literatura com una forma d'atreure al lector i portar-lo al seu terreny doctrinal.
 • Nov 10, 1274

  Llibre de Contemplació en Déu (Ramon Llull)

  Llibre de Contemplació en Déu (Ramon Llull)
  Obra enciclopèdica i mística de Ramon Llull. Estructurada en diverses divisions de caràcter simbòlic (cinc llibres, com les cinc nafres de Crist, etc), comprèn capítols de caràcter filosòfic, científic i autobiogràfic basats en l’experiència vital de l’autor. La seva finalitat és de lliurar-se a la contemplació de Déu i de la seva obra, lloar-lo i aconseguir-ne la glòria i la benedicció.
 • Nov 11, 1274

  Llibre dels Feyts o Crònica de Jaume I

  Llibre dels Feyts o Crònica de Jaume I
  El Llibre dels fets o Crònica de Jaume I és la primera de "les quatre grans Cròniques". La Crònica narra, de forma autobiogràfica, la vida i les gestes més importants del rei (sobretot les conquestes de Mallorca i València). La història comença amb el seu naixement i acaba amb la seva mort. Algú proposat per ell en féu el pròleg i l'epíleg. A la Crònica es fa ús d'un llenguatge viu i popular.També observem el jo majestàtic.
 • Nov 11, 1276

  Pere el gran

  Pere el gran
  Pere el gran fill de Jaume I el conqueridor, va ser rei de Catalunya des de l'any 1276 fins l'any 1285 (any de la seva mort)
 • Nov 11, 1283

  Crònica de Bernat Desclot

  Crònica de Bernat Desclot
  Aquesta es la segona de les quatre grans crròniques , es coneguda amb el nom LLibre del rei en Pere en el que explica com es va formar la confederació catalanoaragonesa i continua amb els regnats dels, fins aleshores, reis de la confederació: Alfons I el Cast, Pere el Catòlic, Jaume el Conqueridor i Pere el Gran, sobretot la obra es centra en aquest últim.
 • Nov 11, 1283

  Llibre d'Evast i Blanquerna (Ramon Llull)

  Llibre d'Evast i Blanquerna (Ramon Llull)
  El Llibre d'Evast i Blanquerna és un dels llibres més coneguts de Llull. Va tindre una gran influència en la narrativa medieval i en els escriptors posteriors.
  La novel·la descriu, de manera real, la vida de l'edat mitjana. El protagonista seguint la seva vocació religiosa, inicia una recerca que el porta a monjo, des d'on va pujant fins arribar a ser Papa, per després esdevenir ermità.
 • Nov 11, 1285

  Alfons II el Liberal 1285

  Alfons II el Liberal 1285
  Alfons el Franc o el Liberal va ser rei de la Corona d’Aragó i fill de Pere el gran I Constanza de Suabia.
 • Nov 11, 1291

  Jaume II

  Jaume II
  Jaume II d'Aragó, també conegut com just, era fill de Pere el gran i es sap d'ell que va ser un gran monarca.
 • Nov 11, 1298

  Llibre de les meravelles (Ramon Llull)

  Llibre de les meravelles (Ramon Llull)
  És una obra doctrinal escrita en prosa i en forma de diàleg entre mestre i deixeble.El protagonista del llibre, Fèlix, fa un viatge amb la finalitat de descobrir el món, tant el real com l'espiritual. Cada capítol del llibre tracta sobre una tema de la creació amb exemples i anècdotes que amaguen un significat.El setè capítol, el LLibre de les Bèsties, és el més extens. Tracta sobre les corts humanes i sobre el sistema feudal en si.
 • Nov 11, 1316

  Mor Ramon Llull 1316

  Mor Ramon Llull 1316
  Ramon Llull mor en un viatge a Tunísia a Mallorca. Cronistes de l'època ens diuen que va ser linxat per un grup de musulmans.
 • Nov 11, 1327

  Alfons III

  Alfons III
  Alfons el Benigne III de Barcelona, va regar entre 1327 i 1336 es a dir durant nou anys fins la seva mort als 37 anys.
 • Nov 11, 1327

  Neix Franscesc Eiximenis

  Neix Franscesc Eiximenis
  Francesc Eiximenis va ser un frare franciscà que escriu literatura, per tal de divulgar de manera senzilla els principis fonamentals de la religió i la filosofia. La seva obra, de caràcter religiós i moralista, era llegida amb interès per un públic que vivia sobretot a les ciutats: per les classes burgeses benestants. Eiximenis escriu amb un estil senzill i planer, ple d'exemples que fan més entenedora la doctrina que vol transmetre.Podem destacar com a obra Àngels e dimonis.
 • Nov 11, 1328

  Crònica de Ramon Muntaner

  Crònica de Ramon Muntaner
  La Crònica de Ramon Muntaner escrita en Xirivella entre el 1325 i 1328, una crònica que entre d'altres coses explica les peripècies de la companyia catalana d'orient és la més llarga de les Quatre grans cròniques, comprèn des de l'engendrament de Jaume el Conqueridor (1207) fins a la coronació d'Alfons el Benigne.
  L'obra va ser escrita per ser llegida en veu alta.
 • Nov 11, 1336

  Mor Ramon Muntaner

  Mor Ramon Muntaner
  Ramon Muntaner va néixer a Peralada l'any 1265. Quan tenia vint anys Ramon Muntaner prengué part en la conquesta de Menorca; després participà en la lluita contra els francesos .Madura durant deu anys les seves memòries, fins que tingué un “somni” revelador que l’impulsà, el 1325, als seixanta anys, a València, a començar a redactar la Crònica, que acabà tres anys després. Muntaner morirà a Eivissa el 1336.
 • Nov 11, 1336

  Pere el Cerimoniós

  Pere el Cerimoniós
  Pere el Cerimoniós o el del Punyalet va ser rei d'Aragó, de València, de Sardenya i de Mallorca. També va ser Duc d'Atenes i de Neopàtria i Comte de Barcelona i d'Empúries.
 • Nov 11, 1340

  Neix Bernat Metge

  Neix Bernat Metge
  Bernat Metge, escriptor, secretari reial, traductor i primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes, va nàixer entre 1340 i el 1346 (no sabem del tot bé la seva data de naixement) i morí el 1413.
  Es considerat un dels millors prosistes catalans. Gràcies al seu padastre, va poder entrar a treballar a la Cancelleria Reial, on se li requeria una cultura rica en l'àmbit de les lletres.
 • Nov 11, 1346

  Cançoneret de Ripoll

  Cançoneret de Ripoll
  El cançoneret de Ripoll és un breu cançoner en català i occità d'autor anònim. Es considera una de les obres que marca la transició de l'època dels trobadors i la nova literatura que instaurarà Ausiàs March. Actualment es conserva a l'arxiu de la Corona d'Aragó.
 • Nov 11, 1350

  Neix Ramon el Perellós

  Neix Ramon el Perellós
  Va ser el primer vescomte de Perellós i segon vescomte de Roda. Una obra d'aquest autor és El Viatge al Purgatori.
 • Nov 11, 1350

  Neix St. Vicent Ferrer

  Neix St. Vicent Ferrer
  Sant Vicent Ferrer (València, 1350 - Gwened, Bretanya, 1429) Era un dominic valencià que anava viatjant per Europa predicant la seva visió del cristianisme. D'elevada formació intel·lectual, influí marcadament a la cort del Papa Benet XIII d'Avinyó i en l'elecció de la dinastia castellana dels Trastàmara per regnar a la Corona d'Aragó. Sant Vicent Ferrer sempre va predicar en llengua catalana.
 • Nov 11, 1355

  Neix Anselm Turmeda

  Neix Anselm Turmeda
  Anselm Turmeda va ser un escriptor català que a l'any 1387 se'n va anar a Tunis on es va convertir del cristianisme al Islam. Algunes obres seves són: Llibre dels bons amonestaments, Les cobles de la divisió del Regne de Mallorques i la Disputa de l'ase.
 • Nov 11, 1385

  Crònica de Pere el Cerimoniós

  Crònica de Pere el Cerimoniós
  Es la última de les Quatre grans cròniques en llengua catalana, i també la menys extensa. Escrita en forma autobiogràfica, és un seguit de documents de tota mena i de records personals del rei que comprén tot el regnat seu i del seu pare, Alfons el Beningne.
 • Nov 11, 1387

  Joan I

  Joan I
  Joan I anomenat el Caçador va ser comte de Barcelona, va començar a regnar als 37 anys i ho va fer durant 9 anys fins la seva mort.
 • Nov 11, 1390

  Neix Jordi de Sant Jordi

  Neix Jordi de Sant Jordi
  Va nàixer durant els darrers anys del segle XIV al que era aleshores el Regne de València. Va ser un poeta català, i cambrer del rei Alfons V el magnànim. Algunes obres seves son: Cançó d'opòstis i Los enuigs.
 • Nov 11, 1396

  Martí L'humà

  Martí L'humà
  També conegut per ¨L'Eclesiàstic¨, va ser el segon fill de Pere el Cerimoniós, va regnar durant catorze anys a Aragó i Barcelona entre d'altres.
 • Nov 11, 1396

  Llibre de les dones (Francesc Eiximenis)

  Llibre de les dones (Francesc Eiximenis)
  El Llibre de les dones (1396) inclou, per una banda, un regiment de vida ideal per a les diverses condicions possibles de la dona (infanta, donzella, casada, vídua, religiosa) i, per l'altra, una mena de catecisme especialment destinat al públic femení.
 • Nov 11, 1397

  Neix Ausias March

  Neix Ausias March
  Va ser un cèlebre poeta i cavaller Valencià. Provinent d'una família de la petita noblesa, va ser un dels grans autors de la literatura medieval catalana. Va allunyar-se de la tradició de l'amor cortès per adentrar-se en temes amorosos més personals i reals. És la importància de la seva obra que tota la poesia en català del segle XVI és un intent d'imitació de la seva obra. Morí el 3 de març de 1459, als 62 anys, a València.Algunes de les seves obres són: Aixa com cell qui.
 • Nov 11, 1399

  Lo Somni (Bernat Metge)

  Lo Somni (Bernat Metge)
  És l'obra mestra de Bernat Metge. Narra com poc desprès de sortir de la presó, se li apareix, en somnis, el rei Joan I, mort feia poc. L'obra esta dividia en 4 llibres. Metge escriu l'obra poc després de sortir de la presó absolt de la mort de Joan I, en part per demostrar la seva innocència.
 • Nov 11, 1403

  Gilabert de Próxita

  Gilabert de Próxita
  Poeta català del qual no es sap ni la data de naixement ni de la mort. Es conserven 21 poesies d'amor, que segueixen l'estil i els tòpics trobadorescs, però trenca d'alguna manera l'esquema trobadoresc amb afirmacions de la seva pròpia personalitat, insistint en la seva condició de cavaller, fins i tot oposant l'orgull a la humilitat del poeta.
 • Nov 11, 1407

  Neix Joanot Martorell

  Neix Joanot Martorell
  Va ser un escriptor i cavaller valencià conegut principalment per la seva gran obra Tirant lo Blanc que és considerada la primera novel·la moderna d'Europa. Neix a València en el si d'una família de la mitjana noblesa. Joanot Martorell era un cavaller vigorós i un molt bon escriptor. Va morir sense acabar l'obra.
 • Nov 11, 1409

  Mor Francesc Eiximenis

 • Nov 11, 1412

  Ferran I d'Antequera

  Ferran I d'Antequera
  Ferran I d'Aragó conegut com d'Antequera va regnar durant quatre anys a Catalunya-Aragó
 • Nov 11, 1413

  Mor Bernat Metge

 • Nov 11, 1419

  Mor Sant Vicent Ferrer

 • Nov 11, 1423

  Mor Anselm Turmeda

 • Nov 11, 1430

  Neix Isabel de Villena

  Neix Isabel de Villena
  Va ser una escriptora I religiosa valenciana. La seva obra mes coneguda es : Vita Christi, també es una de les poques autores de la literatura medieval.
 • Nov 11, 1435

  Neix Joan Roís de Corella

  Neix Joan Roís de Corella
  Va ser un escriptor i teòleg medieval, autor de poemes i proses mitològiques i religioses que conformen una obra variada i total, reflex d'una personalitat literària polièdrica i coherent.
 • Nov 11, 1450

  Curial e Güelfa (Autor desconegut)

  Curial e Güelfa (Autor desconegut)
  Obra Escrita a mitjans del segle XV per autor desconegut, es planteja com una biografia fictícia, però amb un punt de vista narratiu que vol semblar verídic. Presenta el procés de gestació d'un heroi des d'uns orígens fins que aconsegueix el reconeixement, la fama i l'honor que perd.
  Curial e Güelfa és una de les obres més importants del gènere de novel·la cavalleresca en català. És una història d'amor i d'armes.
 • Nov 11, 1459

  Mor Ausias March

 • Nov 11, 1490

  Publicació Tirant Lo Blanc (Joanot Martorell)

  Publicació Tirant Lo Blanc (Joanot Martorell)
  Martorell mort abans de la publicació del llibre , aquest es publicat pel propietari del manuscrit Martí Joan de Galba. L'obra és la primera novel·la on apareix un heroi real, es a dir, amb defectes i sentiments. L'argument barreja escenes de batalla amb situacions comunes de la vida diària i aixo és una altra innovació. L'obra també barreja llenguatge culte amb col·loquial.