Imagen 1

L'Edat Mitjana

 • Period: 401 to Dec 31, 1500

  Edat Mitjana

 • 476

  Caiguda del Imperi Romà

  Caiguda del Imperi Romà
 • Period: Jan 1, 1100 to Dec 31, 1200

  Poesia trobadoresca

  TrobadorsPoesia trobadoresca.La poesia trobadoresca va ser fomentada i acollida en les petites i grans corts feudals dels segles XII i XIII. És una revolució de l'amor, l'amor cortès. Basat en les relacions de vassallatge de l'època.
 • Jan 1, 1136

  Neix Guillem de Berguedà

  Neix Guillem de Berguedà
 • Period: Jan 1, 1150 to Dec 31, 1200

  Forum Iudicum

  Els primers textos en català. Textos anteriors a les Homilies d'Organyà.El primer text que s’ha trobat, escrit en català, és un fragment d’una versió del Forum Iudicum. El Forum Iudicum era un codi de lleis visigòtic que fou traduït al català a mitjan segle XII.
 • Jan 1, 1162

  Neix Guillem de Cabestany

  Neix Guillem de Cabestany
 • Jan 1, 1200

  Homilies d'Organyà

  Homilies d'Organyà
  ManuscritLes Homilies d'Organyà són uns dels documents literaris més antics escrits en llengua catalana que daten del segle XII i principis del XIII i es tracta d'un fragment de sermonari destinat a la predicació de l'evangeli, considerat el més vell de tots els escrits en qualsevol de les llengües peninsulars. Van ser descoberts a la rectoria d'Organyà el 1904.
  Segons els experts, es van escriure entre el final del segle XII i el començament del XIII.
 • Period: Jan 1, 1200 to Dec 31, 1400

  Narrativa històrica: les quatre grans cròniques

  Les quatre grans cròniques narren els fets més destacats dels reis catalans de l'Edat Mitjana.
 • Jan 1, 1232

  Neix Ramon Llull

  Neix Ramon Llull
  Per saber més de Ramon Llull
  La narrativa didàctica medieval té com a màxim exponent Ramon Llull. L'escriptor mallorquí és considerat el creador del català literari. La seva obra és importantíssima tant per la quantitat com per la qualitat literària. Aquest autor dels segles XIII-XIV va ser el primer d'Europa a utilitzar una llengua romànica per a parlar d'àmbits literaris dominats fins aleshores pel llatí.
 • Jan 1, 1259

  Neix Cerverí de Girona

  Neix Cerverí de Girona
  Cerverí de Girona(1259-1285?) Trobador català.
 • Jan 1, 1274

  Llibre dels feits o crònica de Jaume I

  Llibre dels feits o crònica de Jaume I
  Crònica de Jaume I
  Escrita o tal vegada dictada pel mateix Jaume I, és autobiogràfica i narra els fets més importants del seu regnat, sobretot les conquestes de Mallorca i València. Presenta el rei com un heroi capaç de grans gestes, una fama que va suscitar l'aparició de nombroses llegendes.
 • Jan 1, 1283

  Llibre del rei En Pere o crònica de Bernat Desclot

  Llibre del rei En Pere o crònica de Bernat Desclot
  Crònica de Bernat Desclot
  L'autor, Bernat Desclot, era un funcionari reial que es va inspirar en documents oficials per parlar del regnat de Pere II el Gran (finals del segle XIII). Durant aquest període van produir-se lluites en terres italianes i en contra dels francesos.
 • Jan 1, 1325

  Crònica de Ramon Muntaner

  Crònica de Ramon Muntaner
  Crònica de Ramon Muntaner i Ramon MuntanerHi destaca el relat de l'expedició catalana a Orient (per les actuals Grècia i Turquia) comandada per Roger de Flor, a començaments del segle XIV. Muntaner hi va participar i per això té molt d'interès a destacar la seva presència ens els fets que explica, a fi de remarcar-ne l'autenticitat. Usa el jo per narrar els esdeveniments que ha vist i per dialogar amb el públic
 • Jan 1, 1327

  Neix Francesc Eiximenis

  Neix Francesc Eiximenis
  F. Eiximenis
  Francesc Eiximenis (OFM) fou un escriptor franciscà català del segle XIV a la Corona d'Aragó. Fou possiblement un dels autors catalans medievals més llegits, copiats, publicats i traduïts. Per tant, hom pot afirmar que tant en l'àmbit literari com en l'àmbit polític, tingué molta influència.
 • Jan 1, 1340

  Neix Bernat Metge

  Neix Bernat Metge
  Bernat Metge
  És l'escriptor més destacat de la prosa humanista de caire didàctic en llengua catalana.
 • Jan 1, 1350

  Neix Sant Vicent Ferrer

  Neix Sant Vicent Ferrer
 • Jan 1, 1387

  Crònica de Pere I el Cerimoniós

  Crònica de Pere I el Cerimoniós
  Crònica de Pere el Cerimoniós.El mateix Pere III va dirigir la narració d'aquesta crònica, que inclou el seu regnat i el del seu pare i antecessor, Alfons III. És la més moderna i mostra elements innovadors, com la decadència de l'esperit medieval i l'inici de l'Humanisme. Cal destacar-hi la voluntat de justificar les empreses polítiques i militars del monarca, i de fer-ne propaganda. I és que el regnat de Pere III va ser força conflictiu, amb rebel·lions i guerres.
 • Jan 1, 1395

  Neix Jordi de Sant Jordi

  Neix Jordi de Sant Jordi
 • Jan 1, 1397

  Ausiàs March

  Ausiàs March
  Ausiàs Marc
  Pertany al segle d'or de la literatura catalana. La seva obra poètica es caracteritza per: la sinceritat, es mostra tal com és. La valoració de l'amor humà, presenta relacions amoroses tant des de la perspectiva física i sensual com des de la intel·lectual. L'ús del catala sense occitanismes. L'ús de versos decasíl·labs. Ausiàs Marc s'allunya dels trobadors amb una poesia més realista.
 • Jan 1, 1414

  Neix Joanot Martorell

  Neix Joanot Martorell
  Joanot Martorell
  Joanot Martorell (Gandia, aprox 1413 - València, 1468) fou un escriptor medieval valencià en llengua catalana, conegut per haver escrit el Tirant lo Blanc, la seva obra més coneguda i considerada la primera novel·la moderna d'Europa.
 • Jan 1, 1419

  Mor Ramón de Perellós

  (Ramon de Perellós, vescomte de Perellós i de Roda; segona meitat del s. XIV) Escriptor català. És autor del Viatge al Purgatori (1398), traducció catalana del Tractatus de purgatori sancti patricii (c. 1189), obra d'Enrique de Saltrey, excepte els passatges coetanis de Perellós.
 • Nov 19, 1435

  Neix Anselm Turmeda

  Neix Anselm Turmeda
  Anselm Turmeda
  Anselm Turmeda (1352/5-1430) fa apostàsia del cristianisme i es converteix a l'islam. El personatge és certament singular i digne d'estudi pel seu perfil iconoclasta. Les seves obres més celebrades són La Disputa de l'ase i el Llibre dels bons amonestaments. La seva literatura moral mostra com un autor pot representar els grans moviments de transició del món medieval al Renaixement.
 • Jan 1, 1438

  Neix Joan Rors de Corella

  Neix Joan Rors de Corella
  Joan Roís de CorellaJoan Roís de Corella va ser un religiós conegut per la seva obra literària. Tant la seva vida, com la seva obra, estan condicionades per les transformacions socioculturals que es van produir al segle XV amb el pas de l'època medieval al Renaixement.
 • Nov 19, 1453

  Caiguda de Constantinoble

  Caiguda de Constantinoble
 • Jan 1, 1490

  Tirant lo Blanc

  Tirant lo Blanc
  Obra online
  Aquesta novel·la cavalleresca és una de les obres més importants de la literatura catalana. El valencià Joanot Martorell la va escriure entre 1460 i 1468. Narra les aventures del cavaller Tirant des que entra en l'ordre de cavalleria fins als seus viatges i les seves batalles i la seva historia d'amor amb Carmesina. L'obra és marcada per la versemblança i l'absència d'elements fantàstics. La temàtica: la cortesana i la bèl·lica.