Literatura catalana1

Eix cronològic llengua i literatura catalana (Gerard Torres, Èric Muixí i Àlex Pizarro)

 • 3500 BCE

  Aparició de l'escriptura

  Aparició de l'escriptura
  L'aparició de l'escriptura a l'any 3500 a.C. Va ser un fet determinant per la societat que va marcar l'inici de l'Edat Antiga.
 • Period: 3500 BCE to 476

  Edat Antiga

  Comença amb l'aparició de l'escriptura l'any 3500 a.C i acaba amb la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident l'any 476 d.C
 • Period: 700 BCE to 476

  Clàssics Grecoromans

  Època on comença a haver literatura pròpia dels Grecs i dels Romans
 • 476

  Caiguda de L'Imperi Romà d'Occident

  Caiguda de L'Imperi Romà d'Occident
  A l'any 476 hi ha la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident, fet que marca el final de l'Edat Antiga i l'inici de l'Edat Mitjana.
 • Period: 476 to 1492

  Edat Mitjana

  Comença amb la caiguda de l'Imperi romà d'occident l'any 476 i acaba amb el descobriment d'Amèrica l'any 1492.
 • 800

  Aparició de la Llengua Catalana

  Aparició de la Llengua Catalana
  Cap al segle IX, el poble ja no entenia el llatí per lo que la població ja parlava llengües romàniques com el català. Sabem això degut a que al 813 es va reunir a Tours un concili eclesiàstic i van decidir que predicarien i farien els seus sermons en les diferents llengües romàniques perquè si ho feien en llatí, no se'ls entenia. Per tant, es confirma que cap al segle IX es parlava català.
 • 1000

  Primeres paraules escrites en català

  Primeres paraules escrites en català
  Durant el segle XI van aparèixer les primeres paraules i expressions en català en textos. Aquests textos no eren literaris sinó que eren de caràcter feudal (juraments, greuges, testaments...) escrits en un llatí poc acurat.
 • 1080

  Primers textos escrits en català

  Primers textos escrits en català
  Cap a finals del segle XI i principis del segle XII ja trobem documents feudals escrits totalment en llengua catalana que provenen de l'àrea del Bisbat d'Urgell. Per exemple, les Greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet, document escrit entre el 1080 i 1095, és a dir, finals del segle XI, provinent d'Organyà (Urgell). Més tard, podem trobar els primers textos escrits en català que s'han conservat com el llibre jutge i les Homílies d'Organyà.
 • 1138

  Guillem de Berguedà (PT)

  Guillem de Berguedà (PT)
  Guillem de Berguedà va ser un dels trobadors més cèlebres, va escriure una poesia molt famosa anomenada "Cansoneta leu e plana". Va néixer l'any 1138 i va morir el 1196.
 • Period: 1150 to 1300

  La Poesia trobadoresca (PT)

  Aquest tipus de poesia es va començar a escriure a finals del segle XI fins al segle XIII. És una poesia lírica, cantada, acompanyada de música. En les quals, els trobadors componien poesia per al públic refinat i culte de la cort. Els joglars eren els que cantaven o recitaven la poesia. També hi havia les trobairitz les quals eren dones que feien poesia trobadoresca.
 • 1162

  Guillem de Cabestany (PT)

  Guillem de Cabestany (PT)
  Guillem de Cabestany va ser un dels autors més cèlebres de la poesia trobadoresca. Va néixer l'any 1162 i va morir el 1212.
 • 1200

  Les quatre grans cròniques (NH) (4GC)

  Les quatre grans cròniques (NH) (4GC)
  Les quatre grans cròniques van del s.XIII-XIV. Les cròniques són textos històrics en prosa que reflecteixen l'època de màxima esplendor de la corona catalanoaragonesa. A on es narren les conquestes de Mallorca i València, de Sicília i Sardenya, les expedicions al nord d'Àfrica i, posteriorment etapes menys bel·licoses i més centrades en les intrigues de la cort.
 • Period: 1200 to 1399

  La narrativa historiogràfica (NH)

  El text historiogràfic (s.XIII-XIV) medieval parteix de la tradició d'origen clàssic, tot i que està més condicionat per la religió i el poder polític. Els textos historiogràfics de l'edat mitjana es poden classificar en tres tipus:
  -Els annals i repertoris cronològics (enumeracions de fets en ordre cronològic).
  -La historiografia de plantejaments universals (històries universals des de l'origen fins al seu present)
  -Les cròniques (informes d'uns fets puntuals), aptes per tractar qualsevol tema.
 • 1208

  Jaume I (4GC)

  Jaume I (4GC)
  Jaume I (1208-1275), va ser un dels autors de cròniques més importants. La seva obra crònica s'anomena "Llibre dels feits" i narra en forma autobiogràfica els seus records personals, sobretot els referents a les conquestes de València i Mallorca.
 • Period: 1230 to 1412

  Didàctica religiosa (DR)

  A l’edat mitjana, el teocentrisme és un dels trets fonamentals del pensament. Des del punt de vista religiós, la literatura, en aquest cas la didàctica religiosa, era una eina de difusió de la paraula de Déu, dels ensenyaments de l'Església i els principis del cristianisme.
 • 1232

  Ramon Llull (DR)

  Ramon Llull (DR)
  Ramon Llull (1232-1316) va ser un filòsof, teòleg i escriptor català del segle XIII. Va destacar per les seves obres en català, àrab i llatí, i per la seva contribució a la lògica i la mística. Va promoure el diàleg intercultural i va ser precursor de la literatura catalana.
 • 1240

  Bernat Desclot (4GC)

  Bernat Desclot (4GC)
  Bernat Desclot (1240-1280), va ser un dels autors de cròniques més importants. La seva crònica parla sobretot del regnat de Pere II el Gran, fill de Jaume I, de qui va ser contemporani. De fet l'obra s'anomena "Llibre del rei En Pere".
 • 1259

  Cerverí de Girona (PT)

  Cerverí de Girona (PT)
  Cerverí de Girona va ser un dels trobadors més cèlebres. Va néixer l'any 1259 i va morir el 1285.
 • 1265

  Ramon Muntaner (4GC)

  Ramon Muntaner (4GC)
  Ramon Muntaner (1265-1336), va ser un dels autors de cròniques més important. Va ser un militar al servei dels reis de la corona i va escriure la crònica entre 1325 i 1328. En la qual narra les seves experiències entre els almogàvers en les conquestes de Sicília i Cantàbria i en l'expedició de l'Orient. És el més entusiasta i el menys imparcial dels 4 cronistes.
 • 1319

  Pere el Cerimoniós (4GC)

  Pere el Cerimoniós (4GC)
  Pere el Cerimoniós (1319-1387) vaser un dels cronistes més importants. La seva obra és autobiogràfica, tracta del seu propi regnat i del seu pare, Alfons el Benigne.
 • Period: 1340 to 1420

  Prosa humanística (PH)

  La Prosa Humanística és un gènere literari del Renaixement que destaca per la claredat, el classicisme i l'expressió paral·lelament a l’expansió de la vida urbana. Tracta temes com l'humanisme, la filosofia, la moralitat i la cultura.
 • 1346

  Bernat Metge (PH)

  Bernat Metge (PH)
  Bernat Metge (1346-1413) va ser un escriptor i diplomàtic català del segle XV. És molt conegut per la seva obra "Lo Somni," va ser un destacat humanista i conseller de l'Emperador Carles V.
 • Period: 1390 to 1500

  Poesia cortesana (PC)

  La Poesia Cortesana, pròpia de l'Edat Mitjana, celebra l'amor cortès. Utilitza una llengua refinada, simbolismes i metàfores per expressar sentiments ideals i reverència envers la dama estimada, sovint inaccessibles.
 • 1395

  Jordi de St.Jordi (PC)

  Jordi de St.Jordi (PC)
  Jordi de Sant Jordi és el poeta més destacat d’entre els que se situen cronològicament entre els trobadors i Ausiàs March. Era cortesà i militar i va tenir la protecció d’Alfons el Magnànim.
 • 1400

  Ausiàs March (PC)

  Ausiàs March (PC)
  Ausiàs March (1400-1459) va ser un destacat poeta valencià del segle XV. Fill del militar i poeta Pere March, va ser armat cavaller de ben jove i va intervenir en campanyes militars del rei Alfons III. La seva obra destaca per la sinceritat emocional, el realisme i una profunda introspecció en l'amor i la mort.
 • Period: 1400 to 1550

  Renaixement

  Sorgeix a Itàlia, a partir de la reinterpretació del món grecollatí.
  Adapten una concepció més antropocèntrica del món i
  s’aproximen a la Grècia i a la Roma clàssica.
 • Period: 1410 to 1499

  Narrativa Cavalleresca (NC)

  La narrativa cavalleresca, destaca per relatar les gestes heroiques de cavallers, les seves aventures i els valors de cortesia. S'inclouen elements com la lluita contra monstres, trobadors i damiseles en perill, reflectint ideals de noblesa i honor.
 • 1435

  Joan Roís de Corella (PC)

  Joan Roís de Corella (PC)
  Joan Roís de Corella (1435-1497) va ser probablement sacerdot, vas ser autor d’obres religioses, amoroses i mitològiques. És exponent de la prosa valenciana, retòrica i classicitzant.
 • 1435

  Curial e Güelfa (NC)

  Curial e Güelfa (NC)
  Curial e Güelfa és una novel·la medieval, la qual el seu autor és anònim i no tenim pistes de la seva pertinença. Ens explica la història dels personatges Curial i Güelfa a la cort de Nàpols, explorant temes com l'amor, la cortesia i la moralitat a través d'episodis intrigants i humorístics.
 • 1490

  Tirant lo Blanc (NC)

  Tirant lo Blanc (NC)
  Tirant lo Blanc és una novel·la cavalleresca escrita per Joanot Martorell al segle XV. Narra les aventures del cavaller Tirant lo Blanc mentre busca glòria i amor. És una obra mestra de la literatura catalana i valenciana, combinant aventures èpiques, intriga cortesana i ideals cavallerescos.
 • 1492

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  El descobriment d'Amèrica l'any 1492 és el fet que marca el final de l'Edat Mitjana i l'inici de l'Edat Moderna.
 • Period: 1492 to

  Edat Moderna

  Comença amb el descobriment d'Amèrica l'any 1492 i acaba amb la Revolució Francesa l'any 1789
 • Period: to

  Barroc

  El Barroc és un estil artístic que es va desenvolupar a Europa entre el Renaixement i el Neoclàssic. Aquest estil es va manifestar en diferents àmbits com l'arquitectura, la pintura, la música i la literatura.
 • Period: to

  Il·lustració

  La Il·lustració va ser un moviment intel·lectual que es va desenvolupar a Europa. Aquest moviment va promoure la tolerància ètica i religiosa, així com la defensa de la llibertat i els drets de les persones. Va ser una època de crítica al règim absolutista i de recerca de solucions noves per a qüestions polítiques i socials.
 • Revolució Francesa

  Revolució Francesa
  Al 1789 hi ha la Revolució Francesa, fet que marca el final de l'Edat Moderna i l'inici de la Contemporània.