Literatura catalana1

Eix cronològic literari

By pauet
 • Period: 476 to 1453

  Edad Mitjana

 • Period: 1101 to 1300

  Poesia Trobadoresca

  La poesia trobadoresca és un gènere literari que comprenia totes les composicions poètiques dels trobadors de la baixa edat mitjana (essencialment entre els segles XII i XIII) que es conreà sobretot als territoris occitans i catalans. És poesia culta composta en una llengua romànica, que reflectia els ideals de la societat feudal: guerra, honor i amor. Era poesia escoltada i recitada per trobadors i joglars en realització trobadoresca.
 • 1130

  Guillem De Berguedà

  Guillem De Berguedà
  Guillem de Berguedà (1138 - 1196 aproximadament) fou un senyor feudal i trobador català. A part de la informació que ens ofereix la vida de Guillem de Berguedà, que es troba en els cançoners, el que podem conèixer sobre el trobador ens arriba a través de documents de l'època i de les seves pròpies composicions
 • 1175

  Comtessa de Dia

  Comtessa de Dia
  Beatriu de Dia, coneguda com a comtessa de Dia fou una trobairitz occitana de la qual n'han pervingut alguns poemes, però de la seva vida se'n sap molt poc, ja que són diversos els personatges històrics documentats que podrien correspondre a aquesta trobairitz.
 • Period: 1201 to 1400

  La narrativa històrica: Les cròniques

  Les Cròniques son les quatre obres escrites en català a finals del segle XIII i durant el XIV. Les cròniques de Jaume I, Bernat Desclot, Ramon Muntaner i Pere el Cerimoniós.
 • Period: 1201 to 1400

  Literatura religiosa i moralitzant

 • 1229

  Crònica de Jaume I

  Crònica de Jaume I
  El Llibre dels fets o Crònica de Jaume I és la primera de les quatre grans cròniques. Sembla que la conquesta de Mallorca n'impulsà la redacció. Jaume I morí el 1276; així doncs, l'obra degué ésser quasi acabada poc abans; malgrat això, les còpies que es tenen són posteriors
 • 1232

  Ramon Llull

  Ramon Llull
  Ramon Llull va ser un escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle xiii. És conegut per la seva extensa obra escrita, redactada en català, occità, llatí i àrab.
 • 1283

  Blanquerna

  Blaquerna o Llibre d'Evast e d'Aloma e de Blanquerna son fill, conegut tradicionalment com a Blanquerna, és una novel·la de Ramon Llull que va tenir una enorme influència en la narrativa de l'edat mitjana i en els escriptors posteriors.
 • 1283

  Crònica de Bernat Desclot

  El Llibre del rei en Pere d'Aragó e dels seus antecessors passats o Crònica de Bernat Desclot és la crònica històrica escrita per Bernat Desclot el 1288.
 • 1287

  Llibre de les bèsties

  El Llibre de les bèsties és una narració breu de caràcter trobadoresc que forma part del Llibre de les meravelles de Ramon Llull. En Fèlix es troba durant el seu viatge uns frares que li expliquen que a prop d'allí hi ha un gran aplec d'animals, reunits per escollir un rei.
 • Period: 1301 to

  Humanisme

  L’humanisme és un moviment de renovació cultural que va sorgir a Itàlia, al segle xiv, i que va ser expandit per Europa durant els segles XV i XVI.
  Una de les concrecions de l'humanisme va ser el moviment europeu de retorn a l'estudi i valoració dels clàssics grecollatins, que es va desenvolupar a partir del segle XVI, el vessant cultural del qual va ser el Renaixement. L'erasmisme n'és un dels exponents més emblemàtics
 • Period: 1301 to

  Reneixament

  El Renaixement o Renaiximent és una època artística, i per extensió cultural, que dona inici a l'Edat Moderna i en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa el segle xvi.
 • 1328

  Crònica de Ramon Muntaner

  La Crònica de Ramon Muntaner, escrita a Xirivella entre el 1325 i el 1328, és la més llarga de les quatre grans cròniques i narra els fets des de l'engendrament de Jaume el Conqueridor fins a la coronació d'Alfons el Benigne. S'ha assenyalat el seu caràcter de «mirall de prínceps», i de «mirall de ciutadans»
 • 1340

  Bernat Metge

  Bernat Metge fou un escriptor, traductor i primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes. És considerat un dels millors prosistes del tombant del segle XIV, introductor de l'estil renaixentista a la literatura catalana, amb una fina intel·ligència, i una gran sornegueria. També fou secretari reial.
 • 1355

  Anselm Turmeda

  De primer, es féu frare franciscà i, posteriorment, desenganyat de la societat occidental i del cristianisme, es convertí a l'islam i visqué com a musulmà a Tunis (moltes obres seves són crítiques a la societat cristiana de l'època). Amb Ramon Llull, és dels pocs escriptors medievals que ha escrit en català i en àrab, i és considerat un clàssic en ambdues llengües. Els seus llibres tingueren gran difusió popular en els països de parla catalana.
 • 1382

  Crònica de Pere III el Cerimoniós

  La Crònica de Pere el Cerimoniós és la quarta de les quatre grans cròniques dels segles XIII i XIV
 • 1400

  Lo somni

  Lo somni és l'obra mestra de Bernat Metge, considerada la primera manifestació de prosa humanística en la nostra llengua. Metge el va escriure amb l'objectiu de defensar la seua inocència davant el nou rei. Hi explica com, estant a la presó, se li apareix en somnis el rei Joan I, mort feia poc.
 • 1400

  Ausiàs March

  Ausiàs March, també escrit Ausiàs Marc, va ser un poeta i cavaller valencià medieval, originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià
 • Period: 1400 to 1500

  Segle d'or

  El segle d'or valencià o segle d'or de les lletres valencianes correspon a un període històric que abasta gairebé tot el segle xv i que aporta les millors obres literàries en valencià de l'època. La immensa majoria dels grans escriptors d'aquest temps són valencians
 • Period: 1400 to 1500

  La novel·la cavalleresca

  La novel·la cavalleresca és un gènere narratiu que va aparèixer a Europa entre els segles XIV i el XV. Va ser l'evolució dels llibres de cavalleries i van ser novel·les més modernes que reflectien situacions reals d’aquella època. Eren narracions en prosa que es van basar en els models de les cròniques catalanes.
 • Period: 1400 to 1500

  La poesia medieval

 • Period: 1400 to

  Literatura renaixentista

  Descripció
  La literatura renaixentista comprèn totes les obres escrites després de l'edat mitjana fins al segle xvii sota l'estela del Renaixement. Es va iniciar a Itàlia, amb autors com Petrarca i es va expandir per tot Europa, sent els segles XV i XVI els de major esplendor.
 • 1410

  Joanot Martorell

  Joanot Martorell fou un escriptor medieval valencià, conegut per haver escrit el Tirant lo Blanc, la seua obra més coneguda i considerada la primera novel·la moderna d'Europa
 • 1435

  Curial e Güelfa

  Curial e Güelfa és una novel·la cavalleresca, o realista de "cavalleria humanística" a la italiana, però escrita en un català de preferències lèxiques valencianes i amb molts italianismes. S'escrigué entre les corts de Nàpols i Milà.
 • 1460

  Tirant lo Blanc

  Tirant lo Blanc és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell, acabada pel cavaller també valencià, Martí Joan de Galba. És considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d'or valencià.
 • Period: 1500 to

  Prosa / Poesia Renaixentista

 • 1582

  Francesc Vicent Garcia

  Francesc Vicent Garcia i Ferrandis, o simplement Vicent Garcia, conegut amb el sobrenom de Rector de Vallfogona fou un poeta i eclesiàstic català. Vicent Garcia és el primer gran escriptor de la literatura catalana barroca
 • Period: to

  Barroc

  El barroc és, a la vegada, un període històric i un moviment cultural que es va estendre a Europa i a llurs colònies entre la segona meitat del segle xvii i els inicis del segle xviii. Com a corrent artístic va influir la literatura, l'escultura, la pintura, l'arquitectura i les arts escèniques.
 • Joan Ramis

  Joan Ramis i Ramis neix a Maó el 27 d'abril de 1746 de pare advocat i amb cinc germans, tots dedicats al conreu de ciències humanístiques. Estudia Retòrica i Poètica a la Universitat Literària de Mallorca i Dret civil i canònic a la d'Avinyó.
  Escriu poesia i teatre, però la seva producció en català minva amb la incorporació de Menorca a Espanya.
 • Lucrècia

  Lucrècia és una obra de teatre del neoclassicisme català, de caràcter tràgic, escrita l'any 1769 per l'autor menorquí Joan Ramis i Ramis quan tenia vint-i-tres anys.
 • Period: to

  Època contamporanea

 • Period: to

  Romanticisme

  El romanticisme va ser un moviment tant cultural com polític que s'originà a Alemanya a final del segle xviii, inicialment com a moviment literari, però que ràpidament passà a influenciar totes les arts.
 • Period: to

  Romanticisme

  El romanticisme va ser un moviment tant cultural com polític que s'originà a Alemanya a final del segle xviii, inicialment com a moviment literari, però que ràpidament passà a influenciar totes les arts.
 • Àngel Guimerà

  Àngel Guimerà i Jorge fou dramaturg, polític i poeta en llengua catalana. La seva extensa obra, notable per unir a una aparença romàntica els elements principals del realisme, el va convertir en un dels màxims exponents de la Renaixença o "ressorgiment" de les lletres catalanes a l'acabament del segle xix
 • Jacint Verdaguer

  Jacint Verdaguer i Santaló fou un prevere i destacat poeta en llengua catalana. Verdaguer és una de les grans figures de la Catalunya moderna. Poeta romàntic, adscrit a la generació de la Restauració de 1874, que en el marc de la Renaixença tornà a situar la llengua catalana en la categoria de llengua literària.
 • Jocs Florals

  Els Jocs Florals, Jochs Florals, també anomenats Jocs de la Gaia Ciència, és un certamen literari instituït per primer cop al segle xiv a la cort provençal de Tolosa de Llenguadoc, per a premiar el gènere poètic, en llengua provençal
 • Joan Maragall

  Joan Maragall i Gorina. fou un poeta i escriptor català, figura cabdal dins la poesia modernista del canvi de segle xix al XX. La seva obra manuscrita es conserva a l'Arxiu Joan Maragall de Barcelona.
 • Period: to

  Naturalisme

  El naturalisme va ser un moviment nascut al voltant de 1880 en la literatura i en menor mesura a les altres arts a França. Émile Zola va proclamar les normes a les seves obres Roman expérimental (1880), al Naturalisme au théâtre (1881) i als Romanciers naturalistes (1881) per tal de fer de la novel·la i del teatre de tradició realista un veritable estudi de l'home, en el sentit individual i col·lectiu. El moviment es va estendre per tot Occident.
 • L'Escanyapobres

  L'Escanyapobres és un novel·la escrita el 1884 per Narcís Oller. Es tracta d'una obra esquemàtica ambientada en una societat rural en procés d'industrialització. L'autor aconsegueix personificar els diners i l'avarícia a través del tràgic personatge Oleguer i la seva esposa, la Tuies.
 • Mar i cel

  Mar i cel és una obra de teatre musical amb text de Xavier Bru de Sala i música d'Albert Guinovart, basada en l'obra homònima d'Àngel Guimerà, que va ser portada al teatre per Dagoll Dagom l'any 1987, posteriorment l'any 2004 i per tercera vegada l'any 2014.