Caballero 1 2327

Època Medieval

By xesco18
 • Nov 18, 1080

  Les Homilies d'Organyà

  Les Homilies d'Organyà
  Les Homilies d'Organyà són un dels documents literaris més antics escrits en català, per l'època i l'arcaisme d'escriptura el seu llenguatge és troba entre el llatí vulgar i la llengua romanç del català. Més informació aquí
 • Nov 18, 1130

  Neix Guillem de Berguedà

  Neix Guillem de Berguedà
  És el trobador del qual ens han arribat més textos. A part de la informació que ens ofereix la vida de Guillem de Berguedà que es troba en els Cançoners, el que podem conèixer sobre el trobador ens arriba a través de documents de l'època i de les seves pròpies composicions.
 • Nov 18, 1137

  Matrimoni Ramón Berenguer IV i Petronila

  Matrimoni Ramón Berenguer IV i Petronila
  El matrimoni de Ramón Berenguer IV i Petronila uneix Catalunya i Arago
 • Nov 19, 1195

  Mor Guillem de Berguedà

  Mor Guillem de Berguedà
 • Nov 18, 1208

  Neix Jaume I el Conqueridor

  Neix Jaume I el Conqueridor
  Rei d'Aragó, de Mallorca i de València, Comte de Barcelona i d'Urgell, i senyor de Montpeller (1213-1276).
  Cronica de Jaume 1
 • Nov 18, 1232

  Neix Ramón Llull

  Neix Ramón Llull
  Raymond Lully en la tradició anglosaxona, va ser un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg i missioner mallorquí del segle XIII. És considerat un dels creadors del català literari i un dels primers a fer servir una llengua romànica per transmetre coneixements filosòfics, científics i tècnics, a més de textos novel·lístics. També va escriure en llatí, àrab i occità.
 • Nov 18, 1235

  Neix Arnau de Vilanova

  Neix Arnau de Vilanova
  va ser un alquimista, astròleg, teòleg i metge valencià.
  Escrigué obres molt importants per a la medicina europea medieval, com per exemple Medicinalium introductionum speculum i d'altres tractats, com un de patologia general. Se'l coneixia com el "metge de Reis i Papes" i se'l reconeix avui dia com un dels més grans alquimistes de tots els temps.
 • Nov 18, 1265

  Neix Ramon Muntaner

  Neix Ramon Muntaner
  És l'autor d'una Crònica històrica que relata els fets esdevinguts entre el 1208 (naixement de Jaume I) i el 1328 (coronació d'Alfons III el Benigne) i que s'ocupa dels regnats dels monarques que Muntaner va conèixer personalment i al servei d'alguns dels quals va treballar: Jaume I, Pere el Gran, Alfons el Franc, Jaume II, Alfons el Benigne i els reis de Mallorca i de Sicília.
  Petit resum aquí
 • Nov 19, 1276

  Llibre de l'ordre de cavalleria

  Llibre de l'ordre de cavalleria
  Escrita per Ramón Llull on es reflecta el model a seguir per ser un bon cavaller.
 • Nov 19, 1276

  Mor Jaume I

  Mor Jaume I
 • Nov 18, 1283

  Blanquerna

  Blanquerna
  És una novel·la de Ramon Llull que va tenir una enorme influència en la narrativa de l'edat mitjana i en els escriptors posteriors. Escrita a Montpeller el 1283, l'obra descriu amb molta vivacitat i de manera realista la vida medieval, en contrast amb les novel·les de cavalleries de l'època, amb una presència molt més marcada de l'element fantàstica. Seguint la seva vocació religiosa, el protagonista prova d'arribar a Déu a través d'un viatge vital que, a desgrat d'ell mateix, el durà a ser monj
 • Nov 18, 1285

  Crònica de Bernat Desclot

  Crònica de Bernat Desclot
  El Llibre del rei en Pere e dels seus antecessors passats és la crònica històrica escrita per Bernat Desclot, una de les quatre grans Cròniques, i narra els fets històrics succeïts des del regnat de Ramon Berenguer IV fins a Pere el Gran, tot i que el nucli principal d'aquesta crònica se centra en aquest darrer.
 • Nov 19, 1311

  Mor Arnau de Vilanova

  Mor Arnau de Vilanova
  Cap a l'any 1313 va ser convidat a anar a la cort d'Avinyó pel Papa Climent V i durant el viatge va emmalaltir i va morir, encara que altres fonts diuen que va morir durant un passeig en vaixell prop de les costes de Marsella.
 • Nov 19, 1315

  Mor Ramón Llull

  Mor Ramón Llull
 • Nov 18, 1325

  Crònica de Ramón Muntaner

  Crònica de Ramón Muntaner
  Aquest document és la crònica de Ramon Muntaner, que va ser començada el 1325 i enllestida el 1328. La narració de fets que presenta comprèn el període 1207-1328 i abraça els regnats de Jaume I, Pere II, Alfons II i Jaume II. És especialment important la narració de l'epopeia de la Companyia Catalana d'Orient i els almogàvers. En el text conflueixen la narració històrica, les memòries personals i l'èpica popular. Ramon Muntaner, natural de Peralada i ciutadà de València, és testimoni en primer
 • Nov 18, 1328

  Neix Francesc Eiximenis

  Neix Francesc Eiximenis
  Fou un frare franciscà que escrigué literatura per tal de divulgar de manera senzilla els principis fonamentals de la religió i la filosofia.
 • Nov 19, 1336

  Mor Ramón Muntaner

  Mor Ramón Muntaner
 • Nov 19, 1399

  Lo somni

  Lo somni
  Lo somni és l'obra mestra de Bernat Metge. Metge hi explica com, poc després de sortir de la presó, se li apareix, en somnis, el rei Joan I, mort feia poc. L'obra està en prosa, dividida en quatre llibres, i es basa en el recurs clàssic del debat (entre Metge, el rei i d'altres personatges que se li apareixen) per introduir i desenvolupar conceptes filosòfics.
 • Nov 19, 1400

  Neix Ausias March

  Neix Ausias March
 • Nov 19, 1409

  Mor Francesc Eiximenis

  Mor Francesc Eiximenis
 • Nov 19, 1413

  Neix Joanot Martorell

  Neix Joanot Martorell
  Joanot Martorell fou un escriptor medieval valencià que va escrivir el Tirant lo Blanc és la seva obra més coneguda, ja que és considerada la primera novel·la moderna d'Europa.
 • Nov 19, 1430

  Neix Isabel de Viena

  Neix Isabel de Viena
  Va ser filla bastarda d'Enric de Villena, noble castellà de la casa dels Trastàmares. Isabel va ser batejada amb el nom d'Elionor Manuel i va viure des de petita a la cort de Maria de Castella, educant-se dins els ambients aventurers i oberts que envoltaven a Alfons el Magnànim. El 1445 va professar en el Monestir de la Trinitat de les clarisses de València, on seria nomenada abadessa el 1463.
 • Nov 19, 1433

  Curial e Güelfa

  Curial e Güelfa
  Curial e Güelfa és una de les obres més importants del gènere de novel·la cavalleresca en català. Fou el 1876 quan Manuel Milà i Fontanals parlà per primera vegada d'aquest manuscrit anònim i sense títol escrit entre 1432 i 1468. L'any 1901 Antoni Rubió i Lluch la va publicar per primer cop i li va donar aquest títol. Posteriorment va ser editada per Ramon Aramon (1930-33) i per Ramon Miquel i Planas i Alfons Par (1932).
 • Nov 19, 1459

  Mor Ausias March

  Mor Ausias March
 • Nov 19, 1460

  Joanot escriu Tirant lo Blanc

  Joanot escriu Tirant lo Blanc
  Tirant lo Blanc (Tirant lo Blanch a l'original) és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada la novel·la en llengua catalana més important de tots els temps.
 • Nov 19, 1490

  Mort Isabel de Villena

  Mort Isabel de Villena
  Va morir al mateix convent on va residir quaranta-cinc anys, víctima d'una epidèmia que assolà València
 • Nov 19, 1490

  Mor Joanot Martorell

  Mor Joanot Martorell
  Martí Joan morí sis mesos abans de la publicació de l'obra a l'any 1490. Els manuscrits reals estan amagats per València.