Medieval1

La literatura medieval

By jobopi
  • Period: Jan 1, 1100 to Dec 31, 1500

    Edat Medieval

    L'Edat Medieval o Mitjana és el període històric comprès entre la caiguda de l'Imperi romà d'occident (476) fins al descobriment d'Amèrica (1492). En aquesta línia temporal estudiarem únicament els fets compressos entre 1100 i 1500, ja que són els que ens interessen en la literatura catalana
  • Oct 26, 1130

    Neix Guillem de Berguedà

    Neix Guillem de Berguedà
    Guillem de Berguedà(1130 - 1195/1196), fill del vescomte de Berguedà, Guillem de Berguedà (pare del trobador). Va escriure uns sirventesos per estar empresonat abans de 1175. Fou fugitiu per matar al vescomte de Cardona. La seva obra més important consta de 3 cicles de sirventesos: contra Pere de Berga, Arnau de Preixens i Ponç de Mataplana.
  • Oct 28, 1150

    Forum Iudicum en català

    Forum Iudicum en català
    El Forum Iudicum està considerat el primer text escrit trobat en català. No es coneix exactament la seva puclicació en llengua catalana, s'especula que aquest fet es va produir a meitats del segle XII. Aquests textos són uns recull de lleis visigòtiques (que daten dels segles VII i VIII).
  • Oct 26, 1154

    Neix Ponç de la Guàrdia

    Neix Ponç de la Guàrdia
    Ponç de la Guàrdia (1154 - 1188) no era un trobador professional, sinó un cavaller del llinatge de Saguàrdia. Malgrat ser cavaller, va composar nou textos amorosos (poemes trobadorescos). Destaca el cile de poemes On-tot-mi-platz.
  • Oct 27, 1174

    Neix Huguet de Mataplana

    Neix Huguet de Mataplana
    Huguet de Mataplana (1174 - 1213). Era cavaller que participà a la batalla de las Navas de Tolosa. Era culte i refinat, protector dels joglars i trobadors. Únicament es conserven dues tençons i un sirventès.
    (Per a més informació sobre l'obra, clicar damunt del nom del trobador en la pàgina enllaçada anteriorment).
  • Oct 27, 1196

    Neix Ramon Vidal de Besalú

    Neix Ramon Vidal de Besalú
    Ramon Vidal de Besalú (1196? - 1252?). Aquest trobador és especialment important per la seva obra "Razos de trobar", el primer tractat de poètica que es conexi en llengua romànica.
    (Per a més informació sobre l'obra, cal clicar al nom del trobador dins la pàgina enllaçada amb anterioritat).
  • Oct 27, 1200

    Homilies d'Organyà

    Homilies d'Organyà
    Les Homilies d'Organyà. No es coneix exactament quan es van escriure, però es tenen referències que es van escriure entre finals del segle XII i principis del segle XIII.
    Són un dels textos més antics en català, i es tracta d'uns sermons dedicats a la predicació de l'evangeli.
  • Oct 27, 1212

    Mor Guillem de Cabestany

    Mor Guillem de Cabestany
    Guillem de Cabestany (? - 1212). Tot i no conèixer l'any de naixement, alguna font especula que podria ser a voltants de 1160. No es coneixen massa detalls de la vida d'aquest trobadors. D'ell es coneix una llegenda molt popular, La llegenda del Cor Menjat.
    (Per més detalls sobre l'obra, clicar damunt del nom del trobador un cop s'ha accedit a l'enllaç anterior).
  • Oct 29, 1213

    Regnat de Jaume I el Conqueridor

    Regnat de Jaume I el Conqueridor
    El regnat del rei en Jaume (1213 - 1276) va estar marcat per una època d'expansió de la Corona d'Aragó, on es destaquen les conquestes de València, Mallorca i Eivissa. Els grans fets d'aquest rei estan recollits en el Llibre dels Feits.
  • Oct 28, 1232

    Neix Ramon Llull

    Neix Ramon Llull
    Ramon Llull (1232 - 1316). És l'autor per excel·lència de la literatura docrtinal. És molt important dins de l'àmbit de la llengua catalana ja que és el primer autor europeu en escriure sobre filosofia, teologia, astronomia, i altres ciències en una llengua romànica (el català), ja que era habitual escriure en llatí sobre aquests temes. L'obra de Llull és immensa, i un dels llibres més importants és el Felix o Llibre de meravelles.
  • Oct 25, 1259

    Neix Cerverí de Girona

    Neix Cerverí de Girona
    Cerverí de Girona (1259 - 1290), també anomenat Guillem de Cervera, va ser un trobador vinculat a la cort dels reis Jaume el Conqueridor i Pere el Gran. De la seva obra es conserven 120 composicions (l'obra més extensa i diversa que es coneix de tots els trobadors). Destaca l'obra Viadeyra.
    (Per a més informació sobre l'obra, clicar al nom del trobador en la pàgina hipervinculada).
  • Oct 28, 1274

    Llibre dels feits o crònica de Jaume I

    Llibre dels feits o crònica de Jaume I
    El Llibre dels feits és un document manuscrit del s. XIII, dictat pel rei Jaume I, que explica les peripècies del seu regnat. L'original va desaparèixer i la còpia més antiga es guarda avui a la Sala de Llibres Antics de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona.
  • Oct 29, 1276

    Regnat de Pere II el Gran

    Regnat de Pere II el Gran
    Aquest rei destaca perquè els fets més importants d'aquest regnat estan redactats a la crònica de Bernat Desclot. Pere II el Gran va regnar entre 1276 i 1286. Més informació
  • Oct 28, 1288

    Crònica de Bernat Desclot

    Crònica de Bernat Desclot
    La Crònica de Bernat Desclot és un text escrit entre 1283 i 1288 per Bernat Desclot, en la qual vol expressar-se de manera ordenada i raonada, amb un estil despurat, com un historiador. Dóna protagonisme a la dinastia reial de Barcelona i ens amaga la seva personalitat d'escriptor.
  • Oct 28, 1289

    Publicació del Fèlix o Llibre de Meravelles

    Publicació del Fèlix o Llibre de Meravelles
    El Felix o Llibre de Meravelles és una obra escrita per Ramon Llull entre 1288 i 1289. L'obra serà una mena d'enciclopèdia, de gran abast i amb una clara intenció doctrinal. Ramon Llull, però, per fer-ho més atractiu per al públic ho embolcallarà d'una trama narrativa basada en el pelegrinatge espiritual i científic d'un jove, Fèlix, que es presentat com el fill del mateix autor. Fèlix errarà pel món admirant l'obra de Déu i sorprenent-se del pecat i de la ingratitud de la gent.
  • Oct 29, 1327

    Regnat d'Alfons III el Benigne

    Regnat d'Alfons III el Benigne
    El regnat del rei Alfons III és destacat ja que els fets més significatius estan recopil·lats en la crònica de Ramon Muntaner. Aquest regnat perdurà de 1327 a 1336.
  • Oct 28, 1328

    Crònica de Ramon Muntaner

    Crònica de Ramon Muntaner
    La Crònica de Ramon Muntaner és un dels textos historiogràfics medievals més importants de la cultura catalana. La seva narració explica, entre d'altres, les peripècies de la Companyia Catalana d'Orient. Aquesta obra es va començar a escriure el 1325 i es va enllestir el 1328.
  • Oct 29, 1330

    Neix Francesc Eiximenis

    Neix Francesc Eiximenis
    Francesc Eiximenis (1330 - 1409) fou un frare franciscà que escrigué literatura per tal de divulgar de manera senzilla els principis fonamentals de la religió i la filosofia. La seva obra, de caràcter religiós i moralista, era llegida amb interès per un públic que vivia sobretot a les ciutats: per les classes burgeses benestants. A nivell teològic, l'obra més important és Lo crestià.
  • Oct 29, 1336

    Regnat de Pere III el Cerimoniós

    Regnat de Pere III el Cerimoniós
    El regnat de Pere el Cerimoniós perdurà de 1336 a 1387. Els fets més importants es destaquen el la crònica de Pere el Cerimoniós, és a dir, la seva pròpia crònica (al igual que Jaume I, Pere III també té la seva pròpia crònica). Un dels fets més destacats d'aquest regnat és l'esplendor màxima de la Corona d'Aragó, la institució de la Generalitat de Catalunya (1359) i el Consell de Cent (institució local de Barcelona).
  • Oct 28, 1340

    Neix Bernat Metge

    Neix Bernat Metge
    Bernat Metge (1340 - 1413) és un dels escriptors fonamentals de l'humanisme català. Encara que no és característic de la literatura medieval, està inclòs perquè va néixer en aquest període. Va treballar a la Cencelleria Reial. L'obra més representativa és Lo Somni.
  • Oct 29, 1355

    Neix Anselm Turmeda

    Neix Anselm Turmeda
    Anselm Turmeda (1355 - 1423) fou un escriptor nascut a Ciutat de Mallorca. De primer fou frare franciscà i posteriorment es converteix al mahometisme i viu com a musulmà a Tunis. Una de les seves obres és Cobles de la Divisió del Regne de Mallorques.
  • Oct 28, 1387

    Crònica de Pere el Cerimoniós

    Crònica de Pere el Cerimoniós
    La Crònica de Pere III el Cerimoniós és la quarta de les grans cròniques en llengua catalana dels segles XIII i XIV. Encara que es diferencia en moltes coses de les seves predecessores, s'hi assembla en la mesura que reflecteix fidelment el món del seu temps.
  • Oct 28, 1400

    Neix Ausiàs March

    Neix Ausiàs March
    Ausiàs March (1400 - 1459) fou un poeta que superà la tradició medieval de la lírica i l'amor cortès. La seva poesia té l'encert de reflectir la sensibilitat del seu temps i, alhora, de donar una resposta pròpia a problemes eterns de la humanitat. La seva obra es divideix en cicles, com per exemple Plena de Seny.
  • Oct 28, 1413

    Neix Joanot Martorell

    Neix Joanot Martorell
    Joanot Martorell (1413 - 1465) és l'autor de la famosa obra Tirant lo Blanc. La literatura no era la seva activitat professional; sinó que ell es dedicava a les activitats cavalleresques, ja que havia de defensar el patrimoni i l'honor familiar.
  • Oct 29, 1424

    Mort de Jordi de Sant Jordi

    Mort de Jordi de Sant Jordi
    Jordi de Sant Jordi (? - 1424), fou cavaller i escriptor, va néixer al Regne de València en data indeterminada i va morir probablement el 1424. Tingué el càrrec palatí de cambrer reial i fruí de la protecció d'Alfons el Magnànim. Era un poeta eminentment cortesà, apareix vinculat al grup d'escriptors joves que lloen la reina Margarida de Prades, vídua de Martí I, a la qual sembla que dedicà algunes de les seves més solemnes cançons, com Midons i segurament els Estramps.
  • Oct 29, 1430

    Neix Isabel de Villena

    Neix Isabel de Villena
    Isabel de Villena (1430 - 1490), fou escriptora i religiosa de l'ordre de les Clarises. Era filla d'Enric de Villena. Poeta i prosista de la noblesa medieval. Una de les seves obres és Art de trobar.
  • Oct 28, 1435

    Neix Joan Roís de Corella

    Neix Joan Roís de Corella
    Joan Roís de Corella (1435 - 1497) és un dels escriptors catalans més importants del segle XV. La seva obra, escrita en vers i en prosa, va ser molt divulgada per la València d'aleshores, coneguda en tertúlies literàries i imitada per d'altres autors. Els manlleus de Corella que hi ha per tot el Tirant lo Blanc ho demostren: Martorell se sabia de memòria algunes de les seves obres.
    <a href='http://www.enciclopedia.cat
  • Oct 28, 1450

    Publicació de Curial e Güelfa

    Publicació de Curial e Güelfa
    Curial e Güelfa està considerada com una de les obres més grans de la literatura catalana i europea medieval. És una novel·la cavalleresca. L'obra és planteja com una biografia d'un personatge fictici que es vol inserir en una realitat cavalleresca creïble. Aquesta obra va ser publicada a mitjans del segle XV (no es coneix l'any exacte).
  • Oct 28, 1490

    Edició de Tirant lo Blanc

    Edició de Tirant lo Blanc
    Tirant lo Blanc és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d'or valencià. Tracta de les aventures d'un cavaller, Tirant, que entra a l'ordre de cavalleria i després de diversos entrenaments a Londres, comença a realitzar missions (en totes va resultar vençedor). En la novel·la també hi apareix el tema amorós, s'inicia intensament quan Tirant coneix a Carmesina.