Cantigas

LITERATURA MEDIEVAL CATALANA

By joank
 • Period: 400 to Jan 1, 1500

  Edat Mitjana

  L'Edat Mitjana és un període de aproximadament 1000 anys , que comença al s.V amb la caiguda de l'Imperi Romà d'occident ,i acaba al s.XVI amb el Renaixament.
 • Period: 400 to

  Llengues bulgars

  Són les llengues preromàniques , que parlaven bulgarment el poble.
 • Jan 1, 1071

  nèix Guillem de Peitieu

  nèix Guillem de Peitieu
  El Trobador, fou un noble occità, considerat el primer trobador en llengua occitana, comandant de la croada de 1101, Duc d'Aquitània (Guillem IX d'Aquitània) i de Gascunya (Guillem IV el Jove) i comte de Poitiers (Guillem VII de Poitiers), era fill de Guillem VIII d'Aquitània i d'Hildegarda de Borgonya. Fou també un dels personatges més singulars del seu temps.
 • Period: Jan 1, 1100 to

  Amor Cortés

  explicació detallada tematica trobadoresca , que s'exten mes allà del moviment trobadoresc.
 • Period: Jan 1, 1100 to Dec 31, 1400

  Poesia trobadoresca

  poesia trobadorescaLa poesia trobadoresca és un gènere literari de l'edat mitjana (essencialment entre els segles XII i XIII) que es conreà sobretot als territoris occitans i catalans. L'èxit d'aquesta també influencià algunes regions veïnes propagant-se fins a la península itàlica i a Galícia. És poesia culta composta en una llengua romànica, que reflectia els ideals de la societat feudal: guerra, honor i amor. Era poesia escoltada.
 • Jan 1, 1138

  Guillem de Berguedà

  Guillem de Berguedà
  Poeta trobadoresc català i noble altiu i desvergonyit, te una vida plena d'episodis violents, que posa en evidència el món de la societat feudal. Destaca com autor de sirventesos.
 • Period: Jan 1, 1164 to

  Corona d'Aragó

  Mitjançant el casament de Ramon Berenguer IV i Peronella, es varem unïr , els comptats catalans (que anteriorment , eren part del reinat dels Francs, però per el no ajut per part dels francs als comptats catalans amb les seves desventures i guerres , els comptats catalans s'independitzen dels francs i pasen a forma part de la Corona d'Aragó), i la Corona d'Aragó, que varen ser un gran imperi per la meditarranea.
 • Nov 16, 1180

  Homilies d'Organyà

  Homilies d'Organyà
  Es tracta d'un fragment de sermonari destinat a la predicació de l'evangeli, considerat el més vell de tots els escrits en qualsevol de les llengües peninsulars.
 • Jan 1, 1232

  Raymundus Lullus (Ramón Llull)

  Raymundus Lullus (Ramón Llull)
  Qui és Ramon Llull
  Ramon Llull (1232-1316) fill de l'illa de Mallorca i de família adinerada , que als trenta anys deixà aquesta vida per convertir els infidels amb cristians.Ramón , també era filòsof , i les seves obres eren en Català , Llatí i Àrab.
  En el link que he adjuntat , podeu veure també , la seva vida i l'Art lul·liana.
 • Jan 16, 1241

  Forum Iudicum

  Forum Iudicum
  Libre llatí, traduit al català , que es considera la primera mostra escrita de la llengua catalana . El "Forum Iudicum", o també anomenat "Llibre Jutge",es tractava d'un codi jurídic.
 • Jan 1, 1259

  Cerverí de Girona

  Cerverí de Girona
  ampliació de la seva obraÉs , juntament amb Ramon Llull , el gran autor de la literatura catalana del s XIII. Viu lluny del món feudal , integrat en una cort, al servei dels reis d'Aragó. Parla de temes amorosos i te la voluntat d'experimentar amb formes poètiques.
 • Jan 1, 1274

  Llibre "l'Ordre de cavalleria"

  Llibre "l'Ordre de cavalleria"
  Escrit per Ramon Llull, el qual s'adreçava als cavallers.Reivindica el món feudal i el paper dels cavallers com a defensors de l'ordre i dels interessos de l'esglèsia.
 • Nov 17, 1274

  Llibre dels feits

  Llibre dels feits
  Llibre dels feits Crònica escrita per Jaume I el Conqueridor, que relata la seva vida i obra, fins la seva mort. És la primera de les quatre grans cròniques.
 • Jan 1, 1283

  Llibre d'Evast e Aloma e de Blanquerna

  Llibre d'Evast e Aloma e de Blanquerna
  És una novel·la de Ramon Llull que va tenir una enorme influència en la narrativa de l'edat mitjana i en els escriptors posteriors. L' obra descriu de manera realista la vida medieval, en contrast amb les novel·les de cavalleries de l'època, amb una presència molt més marcada de l'element fantàstic. Seguint la seva vocació religiosa, el protagonista inicia una recerca de Déu mitjançant un viatge vital que, a desgrat d'ell mateix, el durà a ser monjo, abat, bisbe i Papa.
 • Jan 1, 1288

  Crònica de Bernat Desclot

  Crònica de Bernat Desclot
  El Llibre del rei en Pere e dels seus antecessors passats o Crònica de Bernat Desclot és la crònica històrica escrita per Bernat Desclot el 1288. És una de les quatre grans Cròniques, i narra els fets històrics succeïts des del regnat de Ramon Berenguer IV fins a Pere el Gran, tot i que el nucli principal d'aquesta crònica se centra en aquest darrer.
 • Jan 1, 1289

  Llibre de les Maravelles

  Llibre de les Maravelles
  Escrit a París entre el 1287 i el 1289, és una obra doctrinal que combina la narració i el diàleg entre mestre i deixeble. Al llarg dels deu apartats de l'obra, el protagonista, Fèlix, viatja pel món descobrint la distància entre l'ordre diví de la creació i l'actitud que en realitat tenen els homes. Alhora, però, coneix ermitans i filòsofs que el fan entrar en contacte amb totes les branques del saber del segle XIII, des de Déu i l'infern fins a la natura.
 • Jan 1, 1320

  Llengues de Catalunya

  Llengues de Catalunya
  En el s.XIV, a la Corona d'Aragó, es parlava el Català com a llengua administrativa, també es parlaven el "Amasic", una espècie del Arab, i també l'Aragonès.
 • Jan 1, 1327

  Francesc Eiximenis

  Francesc Eiximenis
  Fou un frare franciscà que escrigué literatura per tal de divulgar de manera senzilla els principis fonamentals de la religió i la filosofia.
 • Nov 17, 1328

  Crònica de Ramon Muntaner

  Crònica de Ramon Muntaner
  Tercera dels les cròniques . La Crònica de Ramon Muntaner, escrita a Xirivella entre el 1325 i el 1328, és la més llarga de les Quatre grans cròniques i narra els fets des de l'engendrament de Jaume el Conqueridor (1207) fins a la coronació d'Alfons el Benigne (1328). S'ha assenyalat el seu caràcter de "mirall de prínceps", i de "mirall de ciutadans".
 • Jan 1, 1340

  Bernat Metge

  Bernat Metge
  Bernat Metge (Barcelona entre 1340 i 1346 - 1413) fou un escriptor, traductor i primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes. És considerat un dels millors prosistes catalans, introductor de l'estil renaixentista a la literatura catalana, amb una fina intel·ligència, i una gran sornegueria.
 • Jan 1, 1350

  Sant Vicent Ferrer

  Sant Vicent Ferrer
  Va ser un dominic valencià que recorregué mitja Europa predicant la seua moral i visió del cristianisme. D'elevada formació intel·lectual, influí marcadament a la cort del Papa Benet XIII d'Avinyó i en l'elecció de la dinastia castellana dels Trastàmara per regnar a la Corona d'Aragó. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.
 • Jan 1, 1375

  Anselm Turmeda

  Anselm Turmeda
  De primer es va fer frare franciscà i posteriorment, desenganyat de la societat occidental i del cristianisme, es va convertir a l'islam i va viure com a musulmà a Tunis (moltes obres seves són crítiques amb la societat cristiana de l'època). És dels pocs escriptors que ha escrit en català i en àrab, sent un clàssic en ambdues llengües. Els seus llibres tingueren gran difusió en els països de parla catalana.
 • Jan 1, 1385

  Crònica de Pere el Cerimoniós

  Crònica de Pere el Cerimoniós
  La Crònica de Pere el Cerimoniós és la quarta de les grans cròniques en llengua catalana dels segles XIII i XIV. Encara que es diferencia en moltes coses de les seves predecessores, s'hi assembla en la mesura que reflecteix fidelment el món del seu temps i no s'ha de confondre amb la Cròniques dels reis d'Aragó e comtes de Barcelona de Pere el Cerimoniós.
 • Jan 1, 1397

  Ausiàs March

  Ausiàs March
  Ausiàs MarchAusiàs March, (Beniarjó, Safor, 1397 - València, 3 de març del 1459), va ser un poeta i cavaller valencià medieval. Originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià i, probablement, el més gran poeta valencià.
  He penjat un link que explica la vida , obra e importancia ,d'aquest poeta ,que es un pàs per l'Humanisme
 • Jan 1, 1399

  Lo Somni

  Lo Somni
  La seva obra mestra fou Lo somni, redactat el 1399, poc després de sortir de la presó, on se li apareix Joan I al purgatori, vingut expressament per dir-li que seria rehabilitat pel seu germà Martí l'Humà, cosa que juntament amb d'altres passatges elogiosos pel rei i per membres de la seva família fa pensar que la intenció principal de l'obra és la recuperació del favor reial, cosa que aconseguí.
 • Jan 1, 1412

  Compromís de Casp

  Martí l'umà mort sense descencencia i fou escollit Ferran de trastamara.
 • Jan 1, 1413

  Joanot Martorell

  Joanot Martorell
 • Jan 1, 1435

  Joan Roís de Corella

  Joan Roís de Corella
  poesia
  Fou un religiós conegut per la seva obra literària. Tant la seva vida, com la seva obra, estan condicionades per les transformacions socioculturals que es van produir al segle XV amb el pas de l'època medieval al Renaixement.
 • Jan 1, 1450

  Curial e Güelfa

  Curial e Güelfa
  Curial e Güelfa és una història d'amor i d'armes. La novel·la presenta el procés de gestació d'un heroi des d'uns orígens humils fins que aconsegueix el reconeixement, la fama i l'honor que pertoquen a un cavaller. I l'heroi, en aquest cas, és un heroi modern.Curial e Güelfa obeeix a un joc de causes i efectes que no s'aparten més que en comptades ocasions de la lògica i versemblança, i fins i tot en aquestos casos de desviació es pot trobar una justificació literària, estètica.
 • Jan 1, 1460

  Tirant lo Blanch

  Tirant lo Blanch
  LlibreTirant lo Blanc (Tirant lo blanch a l'original) és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d'or valencià. Versió Plucker del Tirant lo Blanc
  Sembla que fou escrita entre el 1460 i el 1464, fou publicada a València l'any 1490 i reimpresa a Barcelona el 1497. Durant el segle XVI fou traduïda al castellà (1511) i a l'italià (1538), més tard al francès (1737) i
 • Concili de Tours

  Neixen les llengues romaniques que deriven del llatí , que despres de la divisió de l'Imperi Roma al s.v la gent parla amb la llengua bulgar , que es van perfeccionant de manera diferent a cada territori, però no es fins el s.IX, que es fa el concili de tur , que diu que a les esglesies es fara l'eucaristia en la llengua bulgar, aquest pas va ser lent i gradual.
 • Marca Hispanica

  Marca Hispanica
  El rei Carlemany fa retrosedir a l'Imperi Islamic , establint la marca hispanica.
  Aleshores es formen els comptats Catalans.