008700 1

LITERATURA MEDIEVAL CATALANA

By genis
 • Period: Jan 1, 1100 to Nov 1, 1500

  LITERATURA MEDIEVAL CATALANA

 • Jan 1, 1130

  Neix el trobador Guillem de Berguedà

  Neix el trobador Guillem de Berguedà
  Guillem de Berguedà
  Va ser un destacat trobador català que depenia del comtat de la Cerdanya. Va escriure un total de 31 poesies entre les quals destaquen els sirventés.
 • Apr 25, 1196

  Pere I el Catòlic

  Pere I el Catòlic
  Pere I el CatòlicFill i successor d'Alfons el Cast i de Sança de Castella al tron de la corona d'Aragó a la mort del seu pare el 1196. Es va fer coronar a Roma pel Papa Innocenci III i esdevingué el seu fidel.
 • Jan 1, 1200

  Homilies d'Organyà

  Homilies d'Organyà
  Homilies d'OrganyàSón un dels documents més antics escrits en català. Per l'època i l'arcaisme del seu llenguatge, es troben escrits en una llengua que oscil·la entre el llatí vulgar, i la llengua romanç catalana.
 • Feb 2, 1213

  Jaume I el Conqueridor

  Jaume I el Conqueridor
  Jaume I el Conqueridor
  Jaume I va ser rei de la corona d'Aragó entre el 1213 i el 1276, any de la seva mort. Va ser conegut amb el sobrenom de "el Conqueridor" perquè durant el seu regnat, la corona d'Aragó va incorporar Mallorca i València, on va fundar els regnes respectius. Era un home, que pel que es va escriure sobre ell, era pràcticament un heroi.
 • Jan 1, 1232

  Neix Ramon Llull

  Neix Ramon Llull
  Ramon Lluul mallorquí de naixement, va viure entre 1232 i 1316 i va ser un escriptor prolífic i polifacètic, que es va expressar en llatí, en català i en àrab. El cor de l’aportació de Llull és el que ell anomenava l’Art: un sistema general d’interpretació de la realitat visible i invisible, que se serveix de tècniques semimecàniques, de notació simbòlica i de diagrames combinatoris.
 • Jan 1, 1259

  Cerverí de Girona

  Cerverí de Girona
  Cerverí de Girona
  El trobador català Guillem de Cervera, conegut com Cerverí de Girona, va treballar entre els anys 1259 i 1285. El seu mestratge ha estat assenyalat com la base dels autors del Cançoneret de Ripoll.
  Cerverí era un trobador professional, quasi un funcionari, ja que tenia sou a la cancelleria reial en temps de Jaume I i el seu fill Pere III el Gran.
 • Jan 1, 1274

  Llibre dels feits, de Jaume I

  Llibre dels feits, de Jaume I
  Crònica Jaume I
  El Llibre dels fets o Crònica de Jaume I és la primera de "les quatre grans Cròniques". Sembla que la conquesta de Mallorca (1229) n'impulsà la redacció.
  Les principals característiques són:
  - Els trets humans
  - El sentiment religiós
  - L'amor del rei als seus regnes
  - Participació directa en allò narrat.
  - Esperit militar i heroic.
  - Llenguatge popular i improvisat.
 • Jan 1, 1276

  Pere II el Gran

  Pere II el Gran
  Pere II el Gran
  Rei de Catalunya-Aragó (1276-85).
  Durant el seu regne va comportar-se rigorosament amb l'anarquia feudal.
  Va lluitar contra els Sarraïns i contra barons del Pallars, de l'Urgell i de Foix. Al 1262 va maridar Constanta de Sicília
  Era també trobador.
 • Jan 1, 1283

  Crònica de Bernat Desclot

  Crònica de Bernat Desclot
  Crònica Bernat Desclot
  El Llibre del rei en Pere e dels seus antecessors passats és la crònica històrica escrita per Bernat Desclot, una de les quatre grans Cròniques, i narra els fets històrics succeïts des del regnat de Ramon Berenguer IV fins a Pere el Gran, tot i que el nucli principal d'aquesta crònica se centra en aquest darrer.
 • Jan 1, 1285

  Alfons II el Liberal

  Alfons II el Liberal
  Alfons III d'Aragó, el Liberal o el Franc (1265 - 18 de juny de 1291), va ser rei d'Aragó com Alfons III, de València com Alfonso I i comte de Barcelona com Alfons II entre 1285 i 1291, i rei de Mallorca com Alfonso I entre 1286 i 1291. La seva conquesta de Menorca, la signatura del Tractat de Tarascón pels conflictes derivats per la possessió de Sicília i els conflictes amb la noblesa aragonesa van ser els aspectes més significatius del seu regnat.
 • Jan 1, 1291

  Jaume II

  Jaume II
  Jaume II
  Jaume II (1243-1311) naix l'any 1243 dins d'un ambient familiar, polític i cultural ben determinat. Jaume va créixer dins una família gran i diversa, fet gens excepcional en aquells temps, integrada pel germanastre gran, Alfons (fill de Jaume I i de Lionor de Castella) i pels germans i germanes: Pere, Isabel, Violant, Sanç i Ferran (fills de Jaume I i de Violant d'Hongria). A més, s'hi sumaren nous germana
 • Jan 1, 1325

  Crònica de Ramon Muntaner

  Crònica de Ramon Muntaner
  Crònica Ramon Muntaner
  La crònica de Ramon Muntaner és un dels textos historiogràfics medievals més importants de la cultura catalana. La seva narració explica, entre d'altres, les peripècies de la Companyia Catalana d'Orient
 • Jan 1, 1327

  Alfons III el Benigne

  Alfons III el Benigne
  Fou el segon fill de Jaume el Just i la seva segona muller Blanca de Nàpols, i successor al tron de la corona d'Aragó.
  Durant el regnat del seu pare, i com a procurador general de la Corona, estigué al capdavant de l'expedició catalana que es feu amb la conquesta de Sardenya, el 1323 i 1324.
  Entre 1329 i 1336 es va mantenir una guerra contra la República de Gènova que va permetre guanyar la ciutat de Sàsser, clau pel domini de Sardenya.
 • Oct 5, 1336

  Pere III el Cerimoniós

  Pere III el Cerimoniós
  Pere III el cerimoniós
  (Balaguer, 1319-Barcelona, 1387)
  El rei Pere III d'Aragó, dit el Cerimoniós, va incorporar definitivament el regne de Mallorca a la Corona d'Aragó i va vèncer Pere I de Castella, el Cruel, en la guerra coneguda com la dels dos Peres. També va dotar la Diputació del General de la facultat de recaptar els impostos coneguts com a generalitats.
 • Jan 1, 1340

  Neix Bernat Metge

  Neix Bernat Metge
  Bernat MetgeEscriptor català. Notari de la cancelleria de la reina Elionor, a la seva mort va passar al servei del futur Joan I, que en 1390 li va ascendir a secretari real. Acusat en diverses ocasions de malversació, després de la sobtada mort de Juan I i l'accés al poder de la reina María de Lluna, esposa de Martí I, va ser empresonat juntament amb altres membres del Consell Real i acusat de la mort de Joan I.
 • Jan 1, 1383

  Crònica de Pere el Cerimoniós

  Crònica de Pere el Cerimoniós
  Crònica Pere el Cerimoniós
  La Crònica de Pere el Cerimoniós és la darrera de les quatre grans cròniques medievals catalanes. En ella Pere III -que diu que vol que el llibre es digui Llibre en què es contenen tots los grans fets qui són entrevenguts en nostra Casa, dins lo temps de la nostra vida, començant-los a nostra nativitat-, explica en primera persona, 50 anys de la seva vida.
 • Jan 1, 1387

  Joan I

 • Jan 1, 1396

  Martí l'Humà

 • Jan 1, 1400

  Neix Ausiàs March

  Neix Ausiàs March
  Ausiàs March
  Ausiàs March, (Gandia, Safor, 1400 - València, 3 de març de 1459)[1] va ser un poeta i cavaller valencià medieval. Originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià i de la literatura en català.
 • Jan 1, 1412

  Ferran I d'Antequera

 • Jan 1, 1413

  Neix Joanot Martorell

  Neix Joanot Martorell
  Joanot Martorell
  Joanot Martorell (València, 1413? – 1465?). Cavaller i novel.lista originari de La Safor, va escriure una de les novel·les fonamentals del gènere cavalleresc, el Tirant lo Blanc, obra que ha estat reconeguda per crítics, lectors i escriptors de tots els temps.La seva vida va transcórrer entre lluites cavalleresques i viatges per Europa, sempre amb plets per qüestions familiars i d’herències.
 • Jan 1, 1416

  Alfons IV el Magnànim

 • Jan 1, 1435

  Edició de Curial e Güelfa

  Edició de Curial e Güelfa
  Curial e Güelfa
  Novel·la de mitjan segle XV d'autor desconegut. És una veritable novel·la cavalleresca: presenta un personatge, Curial, amb grans quantitats guerreres, però que alhora no té res d'irreal o increïble.
 • Jan 1, 1458

  Joan II

 • Jan 1, 1479

  Ferran II el Catòlic

 • Jan 1, 1490

  Edició de Tirant lo Blanc

  Edició de Tirant lo Blanc
  Tirant Lo BlancTirant lo Blanc (Tirant lo Blanch a l'original) és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada la novel·la en llengua catalana més important de tots els temps. Sembla que fou escrita entre el 1460 i el 1464, fou publicada a València l'any 1490 i reimpresa a Barcelona el 1497. Durant el segle XVI fou traduïda al castellà (1511) i a l'italià (1538), més tard al francès (1737) i modernament ho ha estat a l'anglès (1984) i a moltes altres llengües.