Línia Guerra Civil Espanyola

  • Inici de l'aixecament militar

    Inici de l'aixecament militar
    El cop d'estat es va iniciar a Melilla quan el coronel Yagüe es va aixecar en armes contra la República i es va estendre ràpidament a Ceuta.
  • Aixecament de Franco i altres generals

    Aixecament de Franco i altres generals
    El dia següent la insurrecció es va estendre a la resta del protectorat del Marroc mentre que Franco va assegurar l'èxit de l'aixecament a les Canàries. El 19 Franco va arribar a Tetuan per posar-se al capdavant de les tropes africanes i es va dirigir a la Península. Mola, va decretar l'estat de guerra a Pamplona i amb ajut dels requetès va controlar Navarra. Altres colpistes es van aixecar en diverses ciutats del país i van triomfar a la Meseta Nord i Andalusia Occidental.
  • Fracàs de la insurrecció a Catalunya

    Fracàs de la insurrecció a Catalunya
    A Barcelona, els militars insurrectes, sota la direcció del general Goded, van fer sortir les tropes de les casernes per ocupar els centres de poder de la ciutat i molts dels militars compromesos no van acudir i els rebels tenien un suport escàs. La Generalitat va poder sufocar als insurrectes, Goded va ser fet presoner i Lluís Companys el va convèncer que anunciés per radio la seva derrota de manera que va assenyalar la fi de l'aixecament militar a Barcelona (i la resta de Catalunya).
  • Batalla de Jarama

    Batalla de Jarama
    El riu Jarama corre a l'est de Madrid. És aquí on els nacionalistes del General Franco van atacar les tropes republicanes. Després de diversos dies de lluita, no van aconseguir aïllar la capital.
  • El bombardeig de Guernika

    El bombardeig de Guernika
    El bombardeig de Guernika va ser un atac aeri realitzat sobre aquesta població espanyola, per part de la Legió Còndor alemanya i l'Aviació Legionària italiana, va quedar totalment destruida i van haver-hi prop de 300 víctimes mortes. La realitat és que va ser una operació de càstig contra la població civil
  • La batalla de Brunete

    La batalla de Brunete
    Els republicans van iniciar una ofensiva al centre peninsular amb la finalitat d'alleugerir la pressió al nord.
  • La batalla de Belchite

    La batalla de Belchite
    Va consistir en el mateix que la batalla de Brunete però aquesta batalla s'ubica al front d'Aragó.
  • La guerra de Terol

    La guerra de Terol
    Els republicans, que encara confiaven en la possibilitat de guanyar la guerra, van desfermar una ofensiva sobre Terol que va ser ocupada.
  • Supressió de l'Estatut de Catalunya

    Amb l'entrada de l'exèrcit franquista en terres catalanes, Franco va derogar l'Estatut de Catalunya
  • Inici de la batalla de l'Ebre

    Inici de la batalla de l'Ebre
    Aquesta va ser la batalla més llarga de la Guerra Civil. L'Estat Major republicà va intentar una darrera ofensiva, el seu exèrcit va travessar el riu Ebre i conquerir Ascó, Mora d'Ebre, Flix i altres poblacions de la zona, a més, va prendre posicions a la serra de Pàndols, la serra de Cavalls i la Fatarella, però un cop establert el marge dret del riu no va poder continuar avançant. Va començar llavors una guerra de posicions en la que es lluitava per cada pam de terreny.
  • Final de la batalla de l'Ebre

    Final de la batalla de l'Ebre
    Una contraofensiva dels nacionals va aconseguir avançar i van acabar entrant a Mora d'Ebre. Els republicans van acabar retirant-se a l'altra riba del riu. La derrota va suposar el desgast definitiu de l'exèrcit republicà.
  • Inici de l'ocupació de Catalunya

    Inici de l'ocupació de Catalunya
    Va començar la gran ofensiva de l'exèrcit franquista. Els nacionals van entrar pel nord, trencant el front de Tremp en direcció a Artesa de Segre. Pel sud, les tropes italianes i el Cos de Navarra van atacar Sarroca i Maials. L'ofensiva va avançar ràpidament davant una resistència aïllada i mal coordinada.
  • Ocupació de Tarragona

    Ocupació de Tarragona
    Els nacionals entraven a Tarragona, i paral·lelament l'aviació bombardejava nombroses localitats catalanes.
  • Ocupació de Barcelona

    Ocupació de Barcelona
    L'exèrcit franquista va entrar a Barcelona
  • Inici de la fi de la República

    L'únic territori en mans de la República era l'anomenada zona centre, que comprenia Madrid, la Manxa i la regió mediterrània des del nord de València fins a Almeria. El president del govern republicà va tornar de França i va fer un últim esforç per reorganitzar l'exèrcit i defensar el territori republicà.
  • Ocupació de Girona

    Ocupació de Girona
    Girona va caure en mans de l'exèrcit franquista
  • Exili republicà

    Exili republicà
    La retirada de l'exèrcit republicà va comportar l'exili de milers de persones. El president de la república Manuel Azaña, de la Generalitat, Lluís Companys, del govern basc J.A de Aguirre, el cap del govern republicà Juan Negrín, i el president de les Corts, Diego Martínez Barrio es van exiliar a França.
  • Llei de responsabilitats polítiques

    Va entrar en vigor aquesta llei que pretenia "liquidar les culpes dels qui van contribuir a forjar i mantenir la subversió roja". A partir d'aquest moment funcionaris i docents fidels a la República van ser objecte de represàlies, els partits i sindicats van ser suprimits, així com tota mena de llibertat democràtiques. També van ser prohibides totes les manifestacions de la identitat nacional catalana.
  • Final de l'ocupació de Catalunya

    Final de l'ocupació de Catalunya
    Després d'ocupar Puigcerdà i Portbou encara quedaven petits focus de lluita però la guerra es considerava acabada a Catalunya
  • Cop d'estat a Madrid

    Cop d'estat a Madrid
    El coronel Casaddo va donar el cop d'estat a Madrid i va crear el Consejo de Defensa Nacional, que va comptar amb la participació de socialistes, anarquistes i republicans.
  • Franco es fa amb Madrid

    Franco es fa amb Madrid
    Franco va rebutjar qualsevol negociació i el seu exèrcit va entrar a Madrid. En 3 dies els nacionals van ocupar la resta del territori republicà.
  • Final de la Guerra Civil

    Final de la Guerra Civil
    Franco va signar un comunicat en què donava la guerra per acabada.