Literatura

Línia del temps de la literatura mediaval

By AlbaP
 • 476

  Inici de l'edat mitjana

  Inici de l'edat mitjana
  La literatura medieval és un ampli període literari que inclou totes les obres literàries escrites a Europa i arreu durant l'edat mitjana. Abraça aproximadament el miler d'anys que van de la caiguda de l'imperi Romà l'any 476 fins a l'inici del Renaixement italià (a finals del segle XV)
 • Period: 476 to Jan 1, 1500

  Literatura Mediaval

 • Jan 1, 711

  Entrada dels musulmans a la Península Ibèrica

  Entrada dels musulmans a la Península Ibèrica
  Entre els anys 711 i 716, els musulmans s'apoderaren de la Península Ibèrica, a excepció de les zones muntanyoses càntabres i pirenaiques.
 • Jan 1, 1000

  Naixement de les llengües romàniques

  Naixement de les llengües romàniques
  Les llengües romàniques o neollatines són llengües que procedeixen del llatí vulgar (entés en el sentit etimològic de "popular", 'parlat pel poble', com oposat al llatí clàssic i literari). Formen un subgrup dins de les llengües itàliques, branca de les llengües indoeuropees. La disciplina que estudia les llengües romàniques és la romanística.
 • Jan 1, 1137

  Unió de Catalunya amb Aragó

  Unió de Catalunya amb Aragó
  La Corona d'Aragó va ser l'entitat politica nascuda el 1137 de la unió del Regne d'Aragó amb el Comptat de Barcelona, mitjançant el matrimoni de Ramón Berenguer IV amb Peronella d'Aragó.
 • Jan 1, 1138

  Naixement del trobador Guillem de Berguedà

  Naixement del trobador Guillem de Berguedà
  Guillem de Berguedà és el trobador del qual es conserven més textos i obres. La narració de la seva vida ens arriba a partir dels Cançoners, dels documents de l'època i de les seves pròpies composicions.
 • Jan 1, 1200

  Les Homilies d'Organyà

  Les Homilies d'Organyà
  Les Homilies d'Organyà són uns dels documents literaris més antics escrits en llengua catalana que daten del segle XII i principis del XIII i es tracta d'un fragment de sermonari destinat a la predicació de l'evangeli, considerat el més vell de tots els escrits en qualsevol de les llengües peninsulars.
 • Jan 1, 1232

  Naixement de Ramon Llull

  Naixement de Ramon Llull
  Escriptor mallorquí, l'artífex de la prosa literària en català. La seva obra és importantíssima tant per la quantitat com per la qualitat literària.Se'l considera com el màxim exponent de la narrativa didàctica medieval. Les obres que destaquen d'aquest autor són: El llibre de Blanquerna i el de les bèsties.
 • Jan 1, 1259

  Cerverí de Girona

  Cerverí de Girona
  Trobador, anomenat realment Guillem de Cervera, adscrit a les corts del vescomte Ramon Folc de Cardona i dels reis Jaume I i Pere II, on percebia salari com a joglar; es mantingué, tanmateix, amb una independència moral rara en un poeta àulic.
 • Jan 1, 1274

  Jaume I "El llibre dels fets"

  Jaume I "El llibre dels fets"
  Jaume I va ser comte de Barcelona i rei d'Aragó, València i de Mallorca i senyor de Montpellier. Va néixer a Montpellier l'any 1213 i va morir l'any 1276 a València, fill de Pere I, el Catòlic I de Maria de Montpellier. Va escriure el "Llibre dels fets" on descriu la conquesta de Mallorca, del País Valencià i de Múrcia. També trobem episodis relatius a la seva vida personal i, en molta menys mesura, alguna referència a la forma de vida de l’època.
 • Jan 1, 1283

  Crònica de Bernat Desclot

  Crònica de Bernat Desclot
  El Llibre del rei en Pere e dels seus antecessors passats o Crònica de Bernat Desclot és la crònica històrica escrita per Bernat Desclot el 1283. És una de les quatre grans Cròniques, i narra els fets històrics succeïts des del regnat de Ramon Berenguer IV fins a Pere el Gran, tot i que el nucli principal d'aquesta crònica se centra en aquest darrer.
 • Jan 1, 1325

  Crònica de Ramon Muntaner

  Crònica de Ramon Muntaner
  La Crònica de Ramon Muntaner va ser escrita a Xilvella entre el 1325 i el 1328. És la més llarga de les Quatre grans cròniques i narra els fets des de l'engendrament de Jaume I el Conqueridor al 1207 fins a la coronació d'Alfons el Benigne al 1328.
 • Jan 1, 1340

  Naixement de Bernat Metge

  Naixement de Bernat Metge
  Bernat Metge neix a Barcelona poc abans de 1346, a prop del palau reial. És fill de Guillem Metge, un especier (farmacèutic) vinculat amb la casa reial que mor a mitjan 1359. El seu pare li transmet els coneixements de filosofia natural que més endavant mostra al poema paròdic Medicina apropiada a tot mal (1396?) i en alguns comentaris de Lo Somni.
 • Nov 17, 1383

  Pere el Cerimoniós acaba la seva crònica

  Pere el Cerimoniós acaba la seva crònica
  La Crònica de Pere el Cerimoniós és la darrera de les quatre grans cròniques medievals catalanes. En ella Pere III -que diu que vol que el llibre es digui Llibre en què es contenen tots los grans fets qui són entrevenguts en nostra Casa, dins lo temps de la nostra vida, començant-los a nostra nativitat-, explica en primera persona, 50 anys de la seva vida (entre 1319, data del seu naixemet, i 1369), 33 dels quals corresponen al regnat que va exercir al llarg de 51 anys.
 • Jan 1, 1400

  Neix Ausiàs March

  Neix Ausiàs March
  Ausiàs March, fill del poeta Pere March i de Lionor Ripoll, va néixer, probablement a Gandia, l'any 1397, d'una família de burgesos enriquits i funcionaris incorporada a l'estament de la cavalleria. Pere March emancipà el seu fill l'any 1409; des d'aquest moment esdevé el cap de la branca valenciana de la família, i ja el 1415 assisteix a les Corts de València com a "donzell" i el 1419 li és conferit l'orde de cavalleria.
 • Jan 1, 1405

  Naixement de Joanot Martorell

  Naixement de Joanot Martorell
  Joanot Martorell cavaller i novel.lista originari de La Safor, va escriure una de les novel·les fonamentals del gènere cavalleresc, el Tirant lo Blanc, obra que ha estat reconeguda per crítics, lectors i escriptors de tots els temps.
 • Jan 1, 1416

  Alfons IV el Magnànim

  Alfons IV el Magnànim
  Amb el regnat d'Alfons el Magnànim s'assoleix la màxima expanció territorial de la corona d'Aragó.
 • Jan 1, 1479

  Unió d'Aragó amb Castella

  Unió d'Aragó amb Castella
  El 1469, el matrimoni del rei Ferran II d'Aragó amb Isabel de Castella, dita la Catòlica, propicià el camí cap a una monarquia hispànica, tot i que durant segles Catalunya va mantenir la seva condició d'estat, de sobirania imperfecta, però amb les seves institucions pròpies i amb la plena vigència de les seves constitucions i drets. La unió per mitja de documents formals no va ésser fins al 1479.
 • Jan 1, 1490

  Edició de Tirant lo Blanc

  Edició de Tirant lo Blanc
  Tirant lo Blanc és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d'or valencià.
  Sembla que fou escrita entre el 1460 i el 1464, fou publicada a València l'any 1490.Durant el segle XVI fou traduïda al castellà i a l'italià, més tard al francès i modernament ho ha estat a l'anglès i a moltes altres llengües.
 • Jan 1, 1492

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  El 12 d'Octubre de 1492, Cristòbal Colon va descobrir Amèrica quan intentava viatjar cap a les Índies. Cal tenir en compte que el concepte de descobriment d'Amèrica només te sentit des d'una perspectiva eurocèntrica, ja que el continent americà estava habitat des de feia mil·lennis. A més, l'història ens indica que els vikings ja van arribar-hi milers d'anys abans.
 • Carlemany coronat emperador d'Occident

  Carlemany coronat emperador d'Occident
  Expandí els diferents regnes francs fins a transformar-los en un Imperi al qual va incorporar gran part d'Europa Occidental i Central. Fou coronat "Imperator Augustus" pel Papa Lleó III el 25 de desembre de 800 a Roma. Dos cents anys després de la mort de Carlemany, Europa es va trobar en conflicte, l'est i l'oest lluitant pel poder i la influència.
 • Independència de Catalunya dels francs

  Independència de Catalunya dels francs
  Les peticions d'ajuda del comte Borrell van ser ignorades pel rei franc Lotari I de França que en aquells moments s'enfrontava als seus propis problemes al Comtat de Verdun. Com a conseqüència d'això i com a resultat d'un creixent desarrelament dels comtes barcelonins respecte als seus antics senyors, el 988 Borrell II es va negar a renovar el pacte de vasallatge amb el nou rei francès, Hug Capet, i va instaurar la independència de fet dels territoris sota el seu poder.