J14

La Revolució Soviètica

 • Revolució de 1905

  Des de finals del segle XIX va anar creixent la oposició política al tsarisme i el malestar social a causa de l'empitjorament de les condicions de vida, la corrupció a la cort i la guerra contra el Japó des de 1904. El moviment revolucionari que va esclatar el 1905 va ser un intent de revolució que va ser reprimit amb molta duresa per l'exèrcit. El tsar va fer algunes reformes però no va canviar el sistema. Va crear la duma.
 • Revolució a Petrograd

  La revolució de Febrer de 1917 va fer caure el tsar. Des de 1914 Rússia estava a la 1a Guerra Mundial i estava patint moltes baixes. Per això hi havia malestar dins de l'exèrcit. La situació econòmica estava empitjorant i el Febrer de 1917 va esclatar a Sant Petesburg (Petrograd) un moviment revolucionari. Van començar una vaga general i el tsar Nicolau II va abdicar. La duma va nomenar un govern provisional presidit per Livov.
 • Revolució a Petrograd (2)

  El govern no va retirar Rússia de la Guerra i es distingeixen dos blocs: el govern provisional i els soviets. El príncep Livov va ser substituït per Kerenski
 • Lenin publica les Tesis d'Abril

  Lenin va tornar de l'exèrcit i va publicar les Tesis d'Abril, on defensava la necessitat de fer una revolució obrera que enderroqui el govern burgès.
 • Revolució d'Octubre

  25 d'octubre els obrers, armats, inicien una insurrecció per ocupar el Palau d'Hivern, la seu del govern. Aconsegueixen entrar-hi i detenen els membres del govern menys Kerenski. La revolució s'extén i al novembre de 1917 els bolxevics controlen una gran part del país. Van convocar eleccions per escollir un parlament però el partit bolxevic no va guanyar. Per això van fer un cop d'Estat, ja que tenien el suport dels grans soviets. Fan un cop d'estat i el partit bolxevic es posa al govern.
 • Guerra Cvivl 1918-1921

  El 1918 va esclatar una Guerra Civil entre l'Exèrcit Roig (liderat per Trotski) i l'Exèrcit Blanc, que tenia el suport de la burgesia, els tsaristes i la pagesia acomodada. Es va instaurar el comunisme de guerra. La famíria reial va ser assassinada i la Guerra Civil la va guanyar l'Exèrcit Roig.
 • 3a AIT

  Lenin i Trotski creuen que la revolució s'ha d'internacionalitzar la revolució i per això creen la Internacional Comunista a Moscou. En aaquesta Internacional els partits comunistes d'arreu d'Europa s'integren i es produeix la divisió definitiva del marxisme
 • Aprovació de la NEP

  Durant la Guerra Civil es va aplicar un comunisme de guerra que va provocar un descontentament en la població, ja que va empitjorar molt les condicions de vida. Aquest descontentament va fer que en el X Congrés del Partit Bolxevic es pactés la NEP, una reforma econòmica destinada a millorar les condicions de vida dels ciutadants. Una d'aquestes mesures va ser tornar a permetre la propietat privada.
 • Fi de la Guerra Civil

 • Fundació de la URSS

 • Primera Constitució de la URSS

  Es va crear la primera constitució de la URSS, en què es declarava la URSS com un estat federal de règim comunista
 • Mort de Lenin

  Mor Lenin i s'inicia un debat successori dins del partit entre dos candidats: Trotski i Stalin.
 • Trotski destituït

  Trotski és destituït del partit comunista i es confirma Stalin com a líder del partit. Trotski va ser desterrat per Stalin a Sibèria i posteriorment va ser assassinat a Mèxic per un català.