LA REVOLUCIÓ RUSSA (1900-1924

 • INFLUÈNCIA MARXISTA I ANARQUISTA

  INFLUÈNCIA MARXISTA I ANARQUISTA
  Des del final del segle XIX, les corrents marxistes i liberals com l'anarquisme
 • Period: to

  LA RUSIA TSARISTA

  Període tsarista, situació prèvia a la revolució
 • Period: to

  LA CAIGUDA DEL TSARISME I L'ASCENS DELS SOVIETS AL PODER (MARÇ-OCTUBRE 1917)

  En aquests periode, després de la devilitació del país a causa de la primera el tsarisme es va veure enderrocat per la força dels Soviets dirigits per Lenin.
 • REVOLUCIÓ DE 1905 I INTENTS DE REFORMA

  REVOLUCIÓ DE 1905 I INTENTS DE REFORMA
  Esclat d'un moviment revolucionari en contra de l'opressió tsarista i les injustícies socials i en demanda de les millores bàsiques de les condicions de vida de la població
 • PROPOSTES I APLICACIÓ DE PETITES REFORMES

  PROPOSTES I APLICACIÓ DE PETITES REFORMES
  Després de la revolució de 1905 els governs del tsar Nicolau II van emprendre algunes tímides reformes econòmiques i polítiques.
  Després de la convocació de la duma, va proposar-se una reforma agrària. Però aquestes reformes van quedar molt allunyades de transformar les arcàiques estructures socials i polítiques de l'imperi.
 • EFECTES DE LA 1a GUERRA MUNDIAL

  EFECTES DE LA 1a GUERRA MUNDIAL
  En un primer moment, l'impressionant nombre de soldats (8 milions), va dissimular el dèficit de preparació dels soldats, que eren majoritàriament pagesos i obrers i tanmateix l'enderreriment en les equipacions i l'armament de l'exèrcit rus. Per tan, a consequència d'una derrota devastadora, va prendres la decisió de transformar les fàbriques en indústries de guerra. A causa d'aquest fet i del continu reclutament de pagesos, la pobresa i la fam es va extendra per Rússia.
 • Period: to

  PERIODE INTERREVOLUCIONARI (1917-1918)

  En aquest periode va destituir-se el govern provisional, i els sobiets, juntament amb els bolxavics, van prendre les regnes del país.
 • PRIMERS EPISODIS REVOLUCIONARIS

  PRIMERS EPISODIS REVOLUCIONARIS
  Va iniciar-se amb una gran manifestació a Petrograd, en la qual s'exigia una millora de les condicions de vida i la retirada de les tropes. El dia 27 de febrer va dur-se a terme una vaga general i l'amotinament de gran part de l'exèrcit.
  El tsar i el seu govern van negarse a retirar les tropes, però, finalment, davant la pressió dels pobles i els partits, el tsar va abdicar.Posteriorment, va imposar-se un govern provisional dirigit pel príncep Livov, qui va mentir les tropes de la guerra.
 • PUBLICACIÓ DE LES TESIS D'ABRIL

  PUBLICACIÓ DE LES TESIS D'ABRIL
  En aquesta tesi redactada per Lenin, es defensa que la revolució ha de passar per una fase liberalburguesa per tal de convertir-se en una revolució plenament proletària.
  Aquesta idea estàresumida en la frase: "Tot el poder pels sobiets!"
  Aquesta esiva impulsar als soviets a retirar el seu suport al govern provisional i a la presa del poder a través de la via insurreccional.
 • ABDICACIÓ DE LÍVOV

  ABDICACIÓ DE LÍVOV
  El 7 de juliol, el Príncep Lívov, dimiteix, després de ser el primer ministre de dos governs. És l'hora de Kerenski, que el substitueix. Pel que fa a Trotski, en vint dies d'afiliació, ja va aconseguir ésser detingut.
 • INTENT FALLIT DE COP D'ESTAT

  INTENT FALLIT DE COP D'ESTAT
  Hi ha un intent de cop d'estat fracassat pel general Lavr Kornilov, que va anar amb tropes de soldats retirats. Kornilov decidí enviar l'exercit contra el govern provisional a Petrograd per instaurar una dictadura militar el 27 d'agost.
  D'aquesta manera el govern provisional quedà encara més desacreditat i els boxevics enfortits.
 • REVOLUCIÓ D'OCTUBRE

  REVOLUCIÓ D'OCTUBRE
  La Revolució d'Octubre, liderada per Lenin i el partit bolxevic, estava basada en les idees de Karl Marx i marcà el començament d'una onada de revolucions comunistes al llarg del Segle XX. Contràriament a la Revolució de Febrer, no fou un procés espontani, sinó que fou fruit de la planificació i la coordinació.
  Lenin pas a pas, va anar construint la revolució pel seu compte. El 9 d'octubre de 1917, va aconseguir que el Comitè Central Bolxevic aprovés, per deu vots a dos, la insurrecció armada.
 • Period: to

  GUERRA CIVIL (1918-1922

  La Guerra Civil Russa és el període que es desprèn dels fets de la revolució de 1917, al no triomfar en totes les regions el règim bolxevic. Dels llocs on no governaven va sorgir una contrarevolució després que els bolxevics es fessin amb Petrograd i Moscou. La guerra civil va començar la primavera de 1918 en un context molt complex, i va acabar el 1922 amb la victòria de l'exèrcit bolxevic
 • INICI DE LA NEP

  INICI DE LA NEP
  En el desè Congrés del Partit Comunista de Rússia, celebrat el 1921, la direcció va emprendre la direcció del país mitjançant la Nova Política Econòmica (NEP).
 • ALÇAMENT DELS MARINERS DE KRONSTADT

  ALÇAMENT DELS MARINERS DE KRONSTADT
  Després de fracassar en la petició de les demandes, i per la recerca de la igualtat de sous per als treballadors i la fi dels bloqueigs de camins per a l'ingrés d'aliments a la ciutat, els mariners de Kronstadt es van alçar en rebel·lió en contra del govern bolxevic el març de 1921.
 • ALÇAMENT DELS MARINERS DE KRONSTADT

  ALÇAMENT DELS MARINERS DE KRONSTADT
  Després de fracassar en la petició de les demandes, i per la recerca de la igualtat de sous per als treballadors i la fi dels bloqueigs de camins per a l'ingrés d'aliments a la ciutat, els mariners de Kronstadt es van alçar en rebel·lió en contra del govern bolxevic el març de 1921.
 • Period: to

  DE LA NEP A LA MORT DE LENIN

  Quan la guerra civil va poder considerar-se com a acabada el 1920, la nova república estava esgotada, l'economia, en bancarrota. Els canals de distribució havien desaparegut (les ciutats subministraven manufactures al camp i aquest no alimentava, llevat de fer-ho mitjançant requises als nuclis urbans), la direcció empresarial estava militaritzada, les mines estaven abandonades o arruïnades i els transports es trobaven desmantellats.
 • FUNDACIÓ DE LA URSS

  FUNDACIÓ DE LA URSS
  Amb Lenin el poder es va decidir crear la URSS
 • MORT DE LENIN

  MORT DE LENIN
  Lenin va morir el 21 de gener de l'any 1924. Veient complerte el somni de fundar la URSS