LA REVOLUCIÓ RUSSA.

 • Period: to

  TSARISME.

 • Russia entra en la Primera Guerra Mundial.

  En aquest ambient de tensió, el 28 de juny del 1914 va ser assassinat l'Arxiduc Francesc Ferran, nebot de l'Emperador Francesc Josep I i hereu al tron ​​austrohongarès, a Sarajevo (Bòsnia). Un activista serbobosnià, Gavrilo Princip, membre de l'organització nacionalista sèrbia "La Mà Negra", va ser l'autor del magnicidi. Aquest atemptat va desencadenar una fatal sèrie d'esdeveniments que va desembocar en la guerra.
 • Period: to

  LA REVOLUCIÓ RUSSA.

 • Period: to

  RÚSSIA SOVIÉTICA

 • Period: to

  GOVERN PROVISIONAL

  El Govern Provisional es va marcar l'objectiu de consolidar una revolució democràtica burgesa a Rússia, amb el suport d'un sector de la classe obrera representat pels menxevics que controlaven el soviet de Petrograd (Sant Petersburg).
 • Revolució de Petrograd.

  Revolució de Petrograd.
  Estalla la primera gran huela el 23 de febrer en el 1917 a Perograd, poc despres sextendrà per tot el pais. Lexercit s'unirà a les tropes generalitsades i el tzar Nicolas II abdicarà.
 • Abdicació del tsar.

  Abdicació del tsar.
  El Tzar Nicolau II abdica i Russia queda liderada per un govern provisional presidit per el princep Lvov i composat per respresentants liberals de la Duma.
 • Retorn de Lenin

  Lenin torna del exili.
 • Revolució Bolxevic.

  Revolució Bolxevic.
  La Revolució d'octubre va ser liderada pels bolcheviques sota la direcció de Vladimir Lenin i va significar la primera revolució comunista declarada del segle XX. Les activitats revolucionàries a Petrograd, que van acabar sent decisives, van estar comandades pel sóviet de la capital, dirigit per Lleó Trotsky, i el Comitè Militar Revolucionari controlat per Adolph Joffe.
 • Period: to

  GUERRA CIVIL.

 • Tractats de Brest - Litovsk

  Tractats de Brest - Litovsk
  En el tractat, Rússia renunciava a Finlàndia, Polònia, Estònia, Livonia, Curlandia, Lituània, Ucraïna i Bessaràbia, que a partir de llavors van quedar sota el domini i l'explotació econòmica dels Imperis Centrals. Així mateix, va lliurar Ardahan, Kars i Batumi a l'Imperi otomà. Amb aquest tractat, Alemanya va reforçar el front occidental amb efectius orientals. Els efectes del Tractat de Brest-Litovsk no van ser duradors.
 • Execució del Tsar.

  l'assassinat del tsar Nicolau II i la seva família, ordenà la seva execució el 16 de juliol de 1918
 • Creació del Komintern

  Creació del Komintern
  Abreviatura de l'expressió russa Kommuniticeskig Internacional (IC), també anomenada Tercera Internacional (1919-1943), que correspon a una organització que es va presentar com a successora de la I Internacional de Marx i de la II Internacional Socialista (v. INTERNACIONAL, LA ), en desintegrar aquesta última després del triomf bolxevic a Rússia. En efecte, després d'arribar al poder els comunistes russos, Lenin (v.) va crear a Petrograd (1919) una nova organització internacional, destinada a fo
 • Period: to

  NEP( Nova Política Econòmica).

  Nova Política Econòmica (NEP), política de liberalització econòmica aplicada de forma temporal a la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) des de març de 1921 fins gener de 1929, si bé el 1928 pràcticament havia finalitzat la seva aplicació. La NEP (sigles russes de Novaia Ekonomícheskaia Politika) va ser adoptada per reactivar l'economia, incrementar la producció d'aliments i afavorir la creació d'empreses després de diversos anys de guerra civil, i va ser concebuda com una pausa di
 • Revolta de Kronstadt

  Revolta de Kronstadt
  La Rebel · lió de Kronstadt va ser un alçament fracassat dels marins soviètics contra el govern de la República Socialista Federativa Soviètica Russa. Va ser l'última gran rebel · lió en contra del domini bolxevic dins el territori rus.
  La rebel · lió va prendre lloc en les primeres setmanes de març de 1921 a Kronstadt, una fortalesa naval a l'illa Kotlin en el Golf de Finlàndia.
 • Naixement de l ' URSS.

  Naixement de l ' URSS.
  Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques o Unió Soviètica (en rus, Soyuz Sovyetskikh Sotsialisticheskikh Respublik), Estat federal plurinacional, format per diferents repúbliques europees i asiàtiques, creat com a resultat del triomf de la Revolució Russa de novembre de 1917 en el territori de l'antic Imperi Rus , fundat amb tal denominació el desembre de 1922 i la dissolució es va produir el desembre de 1991. La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), primer estat en el qual es v
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  La mort es va deure a complicacions normals d'una arteriosclerosi gravíssima que havia afectat totalment el seu cervell. No obstant això hi ha un mantell de sospita sobre la mort del líder de la Revolució Bolxevic i fundador de l'Estat Soviètic, ja que les versions són diverses.