Images

La primera guerra mundial i la Revolució Russa

 • Period: to

  La guerra russojaponesa

  La guerra russojaponesa (febrer 1904 - setembre 1905) va ser un dels primers grans conflictes entre les grans potències mundials al segle xx.
 • Period: to

  La Revolució russa de 1905

  La Revolució russa del 1905 va ser una revolta, antigovernamental i espontània, generalitzada arreu de l'Imperi Rus. Aparentment, no va tenir direcció ni control, ni tampoc cap objectiu reconegut. És considerada generalment com el punt d'inici dels canvis a Rússia que van culminar amb la Revolució Russa del 1917 i la fi del Tsarisme.
 • Inici de la primera guerra mundial

  Inici de la primera guerra mundial
  La Primera Guerra mundial va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient entre 1914 i 1918.
 • La revolució bolxevic

   La revolució bolxevic
  A l’octubre de 1917 es va produir una nova revolució, impulsada pels bolxevics amb el suport dels soviets.
 • Inici de la guerra civil.

  Inici de la guerra civil.
  La Guerra Civil russa va ser un conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923 en el territori del dissolt Imperi Rus, entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig, en el poder des de la Revolució d'octubre de 1917, i de l'altra banda els militars de l'exèrcit tsarista i opositors al bolxevisme, agrupats en el denominat Moviment Blanc, d'ideologia tsarista i ortodoxa.
 • Period: to

  La revolució de Febrer

  La Revolució de Febrer de 1917 que va tenir lloc a Rússia, va marcar la primera etapa de la Revolució russa de 1917. Va provocar l'abdicació del tsar Nicolau II. Aquesta revolució va néixer com una reacció a la política realitzada pel tsar, en particular, la implicació directa de Rússia en la Primera Guerra Mundial, a la qual s'oposava una aliança en major part liberal formada per reformistes polítics qui volien establir una assemblea constituent escollida democràticament.
 • Creació de l'URSS

  Creació de l'URSS
  L'URSS es va establir al desembre de 1922 com una federació de repúbliques socialistes soviètiques integrada per Rússia, Ucraïna, Bieolorusia i Transcaucàsia (Geòrgia, Azerbaidjan i Armènia) amb capital a Moscou. El 1924 es van adherir Uzbekistan, Turkmenistan i Kirguizistan i el 1929 Tadzikistán.
 • Period: to

  Primer Palma quinquennal

  Els plans quinquennals per a l'economia nacional de l'URSS o Piatiletkas van ser una sèrie de projectes nacionals centralitzats en el ràpid desenvolupament econòmic de la Unió Soviètica.
 • Period: to

  Les purgues de Stalin

  La Gran Purga o el Gran Terror van ser una sèrie de campanyes de repressió política i persecució que van tenir lloc a la Unió Soviètica entre 1937 i 1938, orquestrades per Ióssif Stalin. La repressió de la pagesia, les deportacions de les minories ètniques es caracteritzada per la brutalitat dels mètodes policials, l'empresonament i les morts. Les estimacions de les víctimes associades amb la Gran Purga varien entre la xifra oficial de 681.692 a prop de 2 milions de repressaliats.
 • L'inici de la segona guerra mundial

  L'inici de la segona guerra mundial
  La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va implicar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències,[1] organitzades en dues aliances militars: els aliats i les potències de l'Eix.