Unas de las grandes obras maestras de la literatura universal la literatura catalana sigue siendo una gran desconocida en el resto de la pen

La literatura medieval catalana

By Marta95
 • 476

  La Caiguda de l'Imperi Romà

  La Caiguda de l'Imperi Romà
  La literatura medieval s'inicia amb la caiguda de l'Imperi Romà, l'any 476 d.C, als principis de l'Edat Mitjana.
 • Jan 1, 1138

  Guillem de Berguedà

  Guillem de Berguedà
  Guillem de Berguedà (1138-1196) és el trobador del qual ens han arribat més textos. Gairebé tota la vida del trobador la podem trobar als Cançoners, tot i que el que es pot saber d'ell també ens arriba a través de documents de l'època i de les seves pròpies composicions.
 • Jan 1, 1200

  Les Homilies d'Organyà

  Les Homilies d'Organyà
  Les Homilies d'Organyà són uns dels documents literaris més antics escrits en llengua catalana. Van aparèixer a finals del segle XII i al començament del segle XIII. Es tracta d'un fragment destinat a la predicació de l'evangeli. Aquest manuscrit està escrit en el temps del rei Pere I el Catòlic.
 • Jan 1, 1232

  Ramon Llull

  Ramon Llull
  Ramon Llull (1232-1315) va ser un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle XIII. És considerat el primer autor literari rellevant en català i el primer autor medieval en fer servir una llengua romànica.
  Actualment es conserven 240 obres de Ramon Llull. Algunes de les principals són "Llibre de contemplació en Déu", "Llibre d'Amic e Amat".
 • Jan 1, 1235

  Arnau de Vilanova

  Arnau de Vilanova
  Arnau de Vilanova (1235-1240) va ser un alquimista, astròleg, teòleg i metge. Escrigué obres molt importants per a la medicina europea medieval, com per exemple, "Regimen Sanitatis ad regum Aragonum".
 • Jan 1, 1259

  Guillem de Cervera

  Guillem de Cervera
  Guillem de Cervera o també conegut com Cerverí de Girona (1259-1285) és un trobador vinculat a la casa reial en temps de (Jaume I i del seu fill Pere el Gran). De l'obra d'aquest autor es conserven un total de 120 composicions, l'obra més extensa i diversa que es té de cap trobador.
 • Jan 1, 1274

  Crònica de Jaume I

  Crònica de Jaume I
  Crònica de Jaume I o també coneguda com el Llibre dels fets és la primera de "les quatre grans Cròniques". Sembla que la conquesta de Mallorca (1229) n'impulsà la redacció. Jaume I mor el 1276.
 • Jan 1, 1283

  Crònica de Bernat Desclot

  Crònica de Bernat Desclot
  Bernat Desclot, historiador, escrigué la més antiga de "les quatre grans Cròniques", coneguda com la Crònica de Bernat Desclot. Que narra els fets des de Ramon Berenguer IV i Peronella I d'Aragó fins a l'època de Pere el Gran.
 • Jan 1, 1326

  Crònica de Ramon Muntaner

  Crònica de Ramon Muntaner
  Ramon Muntaner fou un militar, administrador, polític i cronista català. Conegut per ser el redactor d'una de "les quatre grans Cròniques", la que compren des de Jaume I el conqueridor fins la coronació d'Alfons IV d'Aragó.
 • Jan 1, 1330

  Francesc Eiximenis

  Francesc Eiximenis
  Francesc Eiximenis (1330-1409) fou un escriptor franciscà català del segle XIV a la Corona d'Aragó. Fou possiblement un dels autors catalans medievals més llegits, copiats, publicats i traduïts. Importants personalitats de la seua època, tenim als reis de la Corona d'Aragó Pere el Cerimoniós, Joan I el Caçador i Martí I l'Humà
 • Jan 1, 1340

  Bernat Metge

  Bernat Metge
  Bernat Metge (1340-1413) fou un escriptor, traductor i primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes. És considerat un dels millors prosistes catalans, introductor de l'estil renaixentista a la literatura catalana. L'obra destacada és "Lo somni".
 • Jan 1, 1355

  Anselm Turmeda

  Anselm Turmeda
  Anselm Turmeda (1355-1423) fou un escriptor mallorquí. És dels pocs escriptors que ha escrit en català i en àrab, sent un clàssic en ambdues llengües.
 • Jan 1, 1356

  Martí l'Humà

  Martí l'Humà
  Martí l'Humà (1356-1410), anomenat també "l'Eclesiàstic", va ser Rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sardenya, Comte de Barcelona, de Rosselló i de Cerdanya, de Sicília, d'Empúries, Duc de Montblanc. Mort sense descendència.
 • Jan 1, 1385

  Crònica de Pere el Cerimoniós

  Crònica de Pere el Cerimoniós
  La Crònica de Pere el Cerimoniós és la quarta de "les grans cròniques" en llengua catalana dels segles XIII i XIV. Reflecteix fidelment el món del seu temps. Es centra en el regnat d'Alfons el Benigne i del seu fill, és a dir, del seu pare i d'ell, Pere el Cerimoniós.
 • Jan 1, 1397

  Ausiàs March

  Ausiàs March
  Ausiàs March (1397-1459) va ser un dels millors escriptors de la literatura catalana medieval. Poeta i cavaller valencià medieval. Originari d'una família de la petita noblesa. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià i, probablement, el més gran poeta valencià.
 • Jan 1, 1413

  Joanot Martorell

  Joanot Martorell
  Joanot Martorell (1413-1468) fou un escriptor medieval valencià en llengua catalana, conegut per haver escrit el "Tirant lo Blanc", la seva obra més congeguda.
 • Jan 1, 1430

  Isabel de Villena

  Isabel de Villena
  Isabel de Villena (1430-1490) és la primera escriptora amb nom conegut de la literatura catalana. L'única obra que s'ha conservat d'ella és Vita Christi.
 • Jan 1, 1435

  Joan Roís de Corella

  Joan Roís de Corella
  Joan Roís de Corella (1435-1497) fou un religiós conegut per la seva obra literària. Aquest és l'autor de que dona lloc al Renaixement, deixant l'Edat Mitjana enrere. I és considerat el màxim representant de l'humanisme renaixentista als Països Catalans.
 • Jan 1, 1490

  Tirant lo Blanc

  Tirant lo Blanc
  Es publicada l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d'or valencià. Tirant lo Blanc, escrita entre el 1460 i el 1464, fou publicada a València l'any 1490.
 • Jan 1, 1501

  El Renaixement

  El Renaixement
  El Renaixement dóna la fi a l'Edat Mitjana i a la literatura medieval i dóna pas al començament de l'Edat Moderna, en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa el segle XVI.