Comunismo

La història de Rússia i l'URSS

 • Guerra russojaponesa i derrota de Rússia

  Guerra russojaponesa i derrota de Rússia
  La guerra russojaponesa va ser un dels primers grans conflictes entre les grans potències mundials al segle XX. Va enfrontar una de les potències europees tradicionals contra un país que tan sols mig segle abans era un grup d'illes semifeudals que havien rebutjat durant segles l'avanç tecnològic i el comerç amb els altres continents.Amb la derrota de la flota russa a la batalla de Tsushima el tsar va haver de signar el Tractat de Portsmouth.
 • Diumenge Sagnant

  Diumenge Sagnant
  Aquell dia va haver una marxa pacífica de protesta a Sant Petersburg.
  L'objectiu de la marxa era lliurar al tsar una petició de millores laborals, i la formaven fonamentalment obrers i camperols. Les autoritats van respondre amb una gran repressió cobrant-se un gran nombre de víctimes.
 • Manifest del Tsar i formació de la Duma

  Manifest del Tsar i formació de la Duma
  Sota la pressió de la Revolució russa de 1905 tsar Nicolau II va publicar un manifest sobre la convocatòria de la Duma en que es va comprometre a introduir llibertats civils bàsiques, a proporcionar una participació més àmplia en la Duma d'Estat i a dotar a la Duma de poders legislatius i de sobreseïment.
 • Rússia entra a la Primera Guerra Mundial

  Rússia entra a la Primera Guerra Mundial
  Rússia entra en guerra formant part de la Triple Entesa enfrontada a les potències centrals. La deficient preparació del seu exèrcit , mal armat, instruït i organitzat, va ser causant de primerenques i severes derrotes enfront d'Alemanya que li van conduir a fortes pèrdues territorials, materials i humanes: dels 15 milions de soldats mobilitzats, 5 van morir. A la rereguarda el desproveïment, el desgavell en la xarxa de transports i la inflació van crear un gran ma
 • Guerra civil i formació del govern provisional de Kerenski

  Guerra civil i formació del govern provisional de Kerenski
  El Govern Provisional Rus es va formar a Petrograd després del deteriorament de l'imperi Rus i l'abdicació del tsar. Quan l'autoritat del govern del tsar va començar a fallar, dues institucions rivals, la Duma i el Soviet de Petrograd, competien pel poder. Com a compromís, es va formar un govern provisonal que havia de dirigir el país fins a les eleccions de l'assemblea constituent.
 • Lenin retorna de l'exili i tesis d'abril

  Lenin retorna de l'exili i tesis d'abril
  Després de tornar de l'exili a les Tesis d’Abril Lenin plantejava la ruptura amb el Govern Provisional, amb els menxevics i socialistes revolucionaris i amb la necessitat de passar d’una revolució burgesa a una revolució socialista que conduís els obrers cap al poder. D’aquesta manera, segons Lenin, el poder havia de recaure en els soviets.
 • Cop d'estat de Kornilov

  Cop d'estat de Kornilov
  L'agost de 1917 realitzà una crida a tots els russos per "salvar llurs terres" i ordenà les seves tropes avançar vers Petrograd. Incert en el nombre de tropes enemigues, Kérenski (líder del govern provisional) es va veure obligat a demanar ajuda per tot arreu, incloent-hi la guàrdia roja bolxevic.
  Després del seu fracàs de cop d'estat en setembre de 1917, fou sentenciat a arrest domiciliari.
 • Revolució bolxevic i assalt al palau d'hivern

  Revolució bolxevic i assalt al palau d'hivern
  La Revolució d'Octubre va ser liderada pels bolcheviques sota l'adreça de Vladimir Lenin i va significar la primera revolució comunista declarada del segle XX. Les activitats revolucionàries en Petrogrado, que van acabar sent decisives, van estar comandadas pel sóviet de la capital, dirigit per Lleó Trotsky, i el Comitè Militar Revolucionari controlat per Adolph Joffe.
 • Revolució d'Octubre

  Revolució d'Octubre
  La Revolució d'octubre va ser un episodi de la història de Rússia on es va portar a terme una revolució liderada per Lenin i el partit bolxevic, que estava basada en les idees de Karl Marx i que marcà el començament d'una onada de revolucions comunistes al llarg del segle XX.
 • Tractat de Brest-Litovsk

  Tractat de Brest-Litovsk
  El tractat de Brest-Litovsk fou un tractat de pau que es va signar entre les Potències Centrals i Rússia.Va suposar la retirada de Rússia de la Primera Guerra Mundial.
  Encara que el tractat va quedar pràcticament obsolet abans d'acabar l'any, va alleujar els bolxevics que continuaven lluitant en la seva guerra civil i va afirmar la independència de Finlàndia, Letònia, Estònia, Lituània i Ucraïna.
 • Inici de la NEP

  Inici de la NEP
  La Nova Política Econòmica va ser reemplaçada pel Primer Pla Quinquennal de Stalin en 1928.va ser una política econòmica proposada per Vladímir Lenin , a la qual va denominar capitalisme d'Estat .La NEP va permetre que ara petites empreses d'animals, o comerços de tabac tornessin a obrir per al benefici privat mentre que l'Estat seguia controlant el comerç exterior, els bancs i les grans indústries.
 • Stalin és nomenat secretari general del PCUS

  Stalin és nomenat secretari general del PCUS
  El càrrec de secretari general del partit era un càrrec administratiu quan aquest fou creat.Amb la consolidació de Stalin com a líder indiscutit del Politburó del Comitè Central, el càrrec de secretari general es va transformar en sinònim del líder del partit i governant de facto de la Unió Soviètica.
 • Creació de l'URSS

  Creació de l'URSS
  La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques era una confederació constitucional d'estats socialistes basada en la ideologia comunista.Tenia un sistema polític de partit únic, dominat pel Partit Comunista.
 • Processos de Moscou

  Processos de Moscou
  Els Judicis de Moscou van ser una sèrie de judicis contra els adversaris polítics de Ióssif Stalin durant la Gran Purga. Molts dels acusats van ser executats.